İZMİT’İN EN ÇEVRECİ OKULLARI ÖDÜLLENDİRİLDİ

Belediyenin Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından her yıl olduğu gibi bu senede okullar arası atık toplama yarışması düzenlendi.  Eylül 2006-  Mayıs 2017 tarihleri arasını kapsayan ambalaj atığı, elektronik atık ve atık pil kategorilerindeki yarışmada öğrenci başına en çok atık toplayan ilk üç okula çeşitli ödüler verildi. Yarışmada dereceye giren okulların ödül töreni İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan’ın katılımıyla Belsa önünde yapıldı. Törene Başkan Doğan’ın yanı sıra okul müdürleri, öğretmenler, öğrenciler TEMA Vakfı Kocaeli Temsilcisi Nermin Tol ile vatandaşlar katıldı. Ödül töreni Mehteran Bölüğü ile Ulubatlı Hasan Orta Okulu müzik grubunun gösterileriyle başladı. Etkinlikte Albay İbrahim Karaoğlanoğlu İlkokulu, Şehit Volkan Sabaz İlkokulu ve İlkadım Anaokulu öğrencilerinin geri dönüşüm maddelerinden oluşan sergisi de yer aldı.

 

DERECEYE GİREN OKULLAR

 

Her yıl yapılan yarışmanın ambalaj atığı kategorisinde Gündoğdu İlkokulu öğrenci başına 88 kilogram atık ile birinci ( öğrenci sayısı 61, toplam atık miktarı 5368 kg.  ) Kılıçaslan Orta Okulu 29 kilogram ile ikinci ( öğrenci sayısı 311, toplam atık miktarı 9019 kg.) Kuruçeşme İmam Hatip Orta Okulu 26 kilogram ile üçüncü ( öğrenci sayısı 158, toplam atık miktarı 4108 kg. ) oldu. Atık pil kategorisinde öğrenci başına 1,4 kilogram atık ile Saraybahçe İlkokulu birinci ( öğrenci sayısı 105, toplam atık miktarı 147 kg.), 1,09 kilogram ile Akşemsettin İlkokulu ikinci ( öğrenci sayısı 100, toplam atık miktarı 109 kg.), 0,76 kilogram ile Dr. Ferdi Koçal İlkokulu üçüncü ( öğrenci sayısı 534, toplam atık miktarı 410,5 kg.) olurken, elektronik atık kategorisinde ise Ulusal Egemenlik Orta okulu öğrenci başına 11 kilogram atık ile birinci (öğrenci sayısı 272, toplam atık miktarı 2882 kg.), Akmeşe İlkokulu 7 kilogram atık ile ikinci ( öğrenci sayısı 158, toplam atık miktarı 1106 kg. ), Muammer Aksoy İlkokulu da 4 kilogram ile üçüncülüğü ( öğrenci sayısı 114, toplam atık miktarı 456 kg.) elde etti.

 

OKULLARIN İHTİYAÇLARI İZMİT BELEDİYESİ’NDEN

 

  Yarışmada birinci olan okullara laptop bilgisayar, ikinci olan okullara 82 ekran televizyon, üçüncü olan okullara da çok fonksiyonlu lazer yazıcı hediye edildi. Yetkililer, yarışma süresi boyunca okullardan 206 ton ambalaj atığı, 9 ton  elektronik atık, 4 ton da atık pil toplandığını söylediler. İzmit’te yıllık ortalama olarak 8000 ton ambalaj atığı, 23 ton elektronik atık, 6 ton atık pil, 8 ton bitkisel atık yağ ile 110 ton atık lastik toplandığı da kaydedildi. Türkiye’ye örnek çevre çalışmaları yapan İzmit Belediyesi’nce okullarda öğrencilere düzenli şekilde çevre bilinçlendirme eğitimleri verildiği, bu kapsamda sadece bu sene içinde 56 okulda 11 bin öğrenciye ulaşıldığı 8 yıl içinde eğitim verilen öğrenci sayısının ise 80 bini geçtiği ifade edildi.  

 

GERİ DÖNÜŞÜME DESTEK OLAN OKULLARA YAPILAN YARDIMLAR

 

İzmit Belediyesi’nin geri dönüşüm çalışmalarına destek olan okullara şimdiye kadar 37.000 paket A4 kağıdı, 62 adet bilgisayar, 141 adet dizüstü bilgisayar, 85 adet projeksiyon cihazı, 12 adet fotokopi makinesi, 48 adet yazıcı, 3 adet akıllı tahta, 2 adet klima, 2 adet bulaşık makinesi, 1 adet kamera, 1 adet televizyon ile çok sayıda sarf malzeme (kartuş, toner, tebeşir, masa vb.) dağıtıldı.

 

DÜNYA BİZE EMANET

 

Ödül töreninde konuşan Başkan Doğan, “ bu dünya biz emanet. Bu emanete gereken hassasiyeti göstermekle sorumluyuz. Tabiat, çevre bir çocuk gibidir. Nasıl ki çocuğumuzu koruyup, kolluyorsak, çevremizi de öylesine korumak zorundayız.

 

GEÇMİŞTE ÇEVREYE İHANET EDİLDİ

 

Ne yazık ki 15 yıl öncesine kadar çevremize gereken önem verilmemiş. Bunun  sonucunda da suyumuz, toprağımız, havamız kirletilmiş.  Havamızı soluyamıyor, denizin yanından geçemiyorduk. Çevreye ihanet edilmişti. Bizim inancımız çevreninin korunmasına büyük önem vermiştir. Atalarımız yaralı leylekler için vakıf bile kurmuş.  Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere, hükümetimiz çevre konusunda çok duyarlıdır. Bu konuda önemli yasalar çıkartıldı. Artık, çevreyi kirletenlere göz yumulmuyor, en ağır şekilde cezalandırılıyorlar. Her işte olduğu gibi bu konuda da eğitim çok önemli. 1 litre atık yağın 1 milyon litre temiz suyu kirlettiğini unutmayalım. Atık yağları lavabolardan dökmeyeceğiz,  çöpleri sokaklara atmayacağız. Konteynır varken çöpleri dışına bırakmayacağız. Cadde ve sokaklara da evimizin içi gibi önem vereceğiz. Nasıl ki evimizin içini temiz tutuyoruz, caddeleri de sokakları da öylesine temiz tutacağız.

 

İZMİT BELEDİYESİ TÜRKİYE’YE ÖRNEK

 

İzmit Belediyesi olarak Türkiye’ye örnek çevre çalışmaları yapıyoruz. Atık kâğıtları, atık lastikleri, elektronik atıkları, pilleri, atık yağları toplayıp geri dönüşümünü sağlıyoruz. Türkiye’de ilk kez biz, binalarda yağ tutucu zorunluluğu getirdik. Çevreye duyarlılık konusunda eskisine göre  çok daya iyiz ve daha da iyi olacağız. Her yıl on binlerce fidan dağıtıyoruz. Kendilerini medeni olarak görenler yılbaşlarında çam ağaçlarını keserken bizler dikilmesi için binlerce vatandaşa çam fidanı dağıtıyoruz.   Şehrimize milyonlarca fidan dikildi. Daha yeşil İzmit  için  çalışmaya devam ediyoruz. Bu konuda sadece bizlerin çalışması yeterli değil, herkes daha duyarlı olmak zorunda.  Temiz İzmit çalışmalarına katkı sağlayan herkese teşekkür ederim. Okullarımıza, öğretmenlerimize, öğrencilerimize duyarlılıklarından dolayı ayrıca teşekkürü bir borç biliyorum. Bisikleti daha çok kullanacağız. Bisiklet demek, çevre demek, sağlık demek, mutluluk demektir. Helali haramı bilerek, milletin kuruşunu ziyan etmeden, hiçbir ayrım yapmadan herkesin belediyesi ve belediye başkanı olarak gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından dereceye giren okullara ödülleri verildi.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817