banner2779
banner2752
banner2750

İzmit'te 346 Ton Atık  Yağ Toplandı

 

700 İŞYERİ İLE SÖZLEŞME

 

Havva Açıkgöz, kentteki lokanta, restorant, pastane gibi işletmeleri dolaşarak kullandıkları bitkisel  yağları çöpe dökmemelerini istediklerini ifade ederek” yağları özel kaplarda biriktirmelerini söyledik. Bu güne kadar İzmit’te 700 iş yeri ile atık yağların toplanmasıyla ilgili sözleşme  imzaladık. İşyerleri  kullandıkları atık yağları özel kaplarda biriktiriyorlar, belirli günlerde ekiplerimiz giderek bunları  almaktadır. Toplanan atık yağlarda biodizel olarak tekrar ekonomiye geri kazandırılmaktadır. Ekiplerimiz, lokanta, restoran ve  pastaneleri sık sık denetleyerek yağ kontrollerini yapıyor. Yağ polar madde ölçümü yapılan bu denetimlerde bir yağın en fazla 3 kez kullanılmasını, fazla kullanılan yağların kansere yol açtığı uyarısında bulunuyoruz. Ayrıca, evleri de tek tek dolaşıp  bitkisel atık yağların lavobodan dökülmesi halinde ortaya çıkan zararları anlatıyoruz. Bu sayede  binlerce ev hanımı atık yağları  lavobolara dökmeyip  özel kaplarda biriktiriyorlar. Toplanan bu yağları ev hanımlarımız ya  bize haber vererek aldırıyor ya da  kentin muhtelif yerlerindeki atık yağ makinalarına bırakıyorlar. Böylelikle çevresel kirliliğin de önüne geçilmiş oluyor” şeklinde konuştu.

 

ATIK YAĞLARIN YÜZDE 1’İ TOPLANIYOR

 

İzmit Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Açıkgöz, Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan’ın çevrenin korunmasına yönelik  çalışmalara büyük önem verdiğini de ifade ederek” 1 litre atık yağ 1 ton  temiz suyu kirletebiliyor. Gelişmiş ülkelerde atık yağlar toplanarak yakıt ve elektrik elde ediliyor. Böylece atık yağlar hem ekonomiye kazandırılıyor hem de çevre kirliliğinin önüne geçiliyor. Avrupa'da 100 litre bitkisel yağ alan firma bunun 30 litresini geri dönüşüme vermek, hatta belgelemek zorundadır. Ülkemizde ise ancak atık yağların yüzde 1'i toplanabilmektedir.  Diğer kısım ise çöp ve lavabolara dökülmektedir. İzmit Belediyesi olarak Türkiye’de bir ilke daha imza attık. İzmit’te inşaat yapacak firmalara yağ tutucu zorunluluğu getirdik. Yağ tutucu sistemini kurmayanlara ruhsat verilmiyor. Böylelikle belediyeler için büyük külfet oluşturan kanalizasyon tıkanma ve arızaların da önemli ölçüde önüne geçilmiş olacak” şeklinde konuştu.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2778

banner2763

banner2765

banner2754

banner2762

banner2764

banner2766

banner2723

banner2680

banner2751