İZMİT’TE ÇERKES SÜRGÜNÜ ANITI AÇILIYOR
 Kafkaslar’da Ruslar tarafından sürgün edilen Çerkesler’e yapılan zulümlerin unutulmaması için  Fevziye Parkı’nda yaptırılan anıtın açılışı Perşembe günü saat 17.30 da gerçekleştirilecek. İzmit Belediyesi yetkilileri, 1,8 metre yüksekliğindeki anıtın 21 Mayıs 1864 tarihinde Rus sürgünü sırasında hayatlarını kaybeden Çerkeslerin anısına yapıldığını söylediler.

 

TARİHİN EN ACI SÜRGÜNÜ

 

Çarlık Rusyası 1763'den itibaren Kafkasya'yı işgal etmeye başladı. Yüzyıldan uzun bir süre Çerkeslere boyun eğdiremeyen Çarlık Rusyası, Kafkasya'nın yerli halklarından temizlenmesi amacıyla sistemli bir baskı ve imha politikası uyguladı. Bu politikalar sonucu Çarlık Rusyası 21 Mayıs 1864'de Kafkasya'yı tamamen işgal etti. Çerkeslerin büyük bir kısmı 1864'de çok kısa bir süre içerisinde, anayurdundan korkunç koşullarda sürgün edildi. Bu, insanlık tarihinin gördüğü en acımasız sürgün ve soykırımlardan biridir. Fakat tüm baskılara ve acılara karşın Çerkesler varlıklarını ve kimliklerini koruyup yaşattılar, 21 Mayıs'ı ve Anayurtlarını hiç bir zaman unutmadılar.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817