banner2827
banner2818
banner2819
banner2821
banner2820

İZMİT’TE ÇERKES SÜRGÜNÜ ANITI
 İzmit Belediyesi’nden Hocalı Şehitler Anıtı’ndna sonra şimdi de Kafkaslar’da Ruslar tarafından sürgün edilen Çerkesler için anıt yapılıyor. Milli ve manevi konulara duyarlılığı ile bilinen ve bu konuda örnek projeleri hayata geçirten İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan’ın talimatıyla Fevziye Parkı’na Çerkez Sürgün Anıtı yapılacak. Proje çalışmaları tamamlanan anıtın  21 Mayıs’ta açılmasının planlandığı öğrenildi. Park ve Bahçeler Müdürlüğü yetkilileri, 1,8 metre yüksekliğindeki anıtın 21 Mayıs 1864 tarihinde Rus sürgünü sırasında hayatlarını kaybeden Çerkeslerin anısına yapıldığını söylediler.

 

TARİHİN EN ACI SÜRGÜNÜ

 

Çerkesler -Adıgeler ve Abazalar tarihin en eski dönemlerinden beri yaşadıkları anayurtları Kafkasya'da eşsiz bir dil ve kültür geliştirdiler, anayurtlarını ve bağımsızlıklarını her zaman korudular.

Çarlık Rusyası 1763'den itibaren Kafkasya'yı işgal etmeye başladı. Yüzyıldan uzun bir süre Çerkeslere boyun eğdiremeyen Çarlık Rusyası, Kafkasya'nın yerli halklarından temizlenmesi amacıyla sistemli bir baskı ve imha politikası uyguladı. Bu politikalar sonucu Çarlık Rusyası 21 Mayıs 1864'de Kafkasya'yı tamamen işgal etti. Çerkeslerin büyük bir kısmı 1864'de çok kısa bir süre içerisinde, anayurdundan korkunç koşullarda sürgün edildi. Bu, insanlık tarihinin gördüğü en acımasız sürgün ve soykırımlardan biridir. Fakat tüm baskılara, dağılmışlığa, acılara karşın Çerkesler varlıklarını ve kimliklerini korudular, yaşattılar, 21 Mayıs'ı ve Anayurtlarını hiç bir zaman unutmadılar.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817

banner2823

banner2822

banner2824

banner2825

banner2826