Kadınlar obeziteye savaş açıyor

 

Hareketiz yaşam ve dengesiz beslenmenin sonuçlarından olan obezite toplum sağlını tehdit ediyor. Çeşitli platformlarda gerçekleştirilen kampanyalar ile insanlar giderek yayılan obeziteye karşı bilgilendiriliyor. Obezitenin çalışan bayanlara göre yaygın olduğu ev hanımlarıyla ilgili bir proje başlatan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı, dengeli beslenme ve egzersiz programı uygulayarak ev hanımlarını kilolarından kurtaracak.

 

OBEZİTE İLE MÜCADELE HAREKETLİ

‘Obezite ile Mücadele Hareketli ve Sağlıklı Yaşam Projesi’ olarak adlandırılan uygulama süresince ev hanımları obeziteye karşı bilgilendirilecek, sağlıklı beslenmeleri ve düzenli egzersiz yapmaları sağlanacak. Projenin Seka Spor Eğitim Merkezi’nde tanıtımı yapıldı. Programa Başkan Danışmanı Nermin Tol,  Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Osman Poyraz, yetkililer ve ev hanımları katıldı.   

 

SAĞLIK KONTROLÜNDEN GEÇECEKLER

İlk çalışma İzmit Merkez’de pilot uygulama olarak gerçekleşecek. 25-50 yaş grubundaki ev hanımları Seka Spor Eğitim Merkezi’ne (Seka Camii altı) giderek projeye katılım için kayıtlarını yaptıracaklar. Belirlenecek 200 katılımcı Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesine götürülerek sağlık kontrolünden geçirilecek. Bu kontrolde katılımcıların sağlık açısından projeye uygun olup olmadıkları belirlenecek. Dünya Kadınlar Günü olan 8 Mart’ta ev hanımları obeziteye karşı harekete geçecekler.

 

YÜZYÜZE ANKETLER YAPILACAK

Proje kapsamında kişilerle başvuru yaptıktan sonra, yüz yüze anketler yapılarak fiziksel aktivite durumları, beslenme alışkanlıkları, yaşam tarzları ve sağlık sorunları ile ilgili bilgiler kayıt altına alınacak. Katılımcılara check-up (kardiyolojik muayene, laboratuar tetkikleri, boy-kilo ölçümleri ve diğer tetkikler) yapılacak. Kişinin egzersiz yapmasında bir sorun olmadığına dair sağlık raporu verilecek. Projeye egzersiz yapmasında sorun olmayan kişiler katılabilecek.

 

12 HAFTA EGZERSİZ

8 Mart’ta başlayacak projeyle bir gruba 12 hafta süresince haftada 3 gün 45’er dakika olacak şekilde egzersiz programı uygulanacak. Periyot devam ederken gruba katılım olmayacak, yeni katılımlar diğer periyotta değerlendirilecek. Bir grup 50 kişiden oluşacak ve toplamda ilk periyot için 4 grup oluşturulacak. Gruplara spor eğitmenleri tarafından egzersiz programı hazırlanacak. Gruplara obezitenin önlenebilirliğine yönelik beslenme ve hareketli yaşam konularında eğitim programları oluşturulacak ve uygulanacak. Egzersiz ve eğitim programı KBB Gençlik ve Spor Müdürlüğüne bağlı Seka Spor Eğitim Merkezi’nde yapılacak. Proje sonucunda yapılacak veri analizi ve değerlendirmesi ile proje sonuçlarının yayımlanması sağlanacak.

 

VERİLER OBEZİTEYE KARŞI KULLANILACAK

Katılımcıların projeye başlarken ve proje bitiminde kapsamlı sağlık taramasından geçirilmesiyle kişilerdeki fizyolojik ve psikolojik kazanımlar belirlenebilecek. Halkta sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam farkındalığı oluşturularak koruyucu sağlık hizmetlerine, dolayısıyla ülke ekonomisine ve sosyal yaşantıya katkı sağlanacak. Bu kazanımlar bilimsel bir şekilde yayımlanacak ve bilim dünyasının faydalanabileceği bir kaynak ortaya çıkacak.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817