Kafeinsiz çay geliyor
Kamu kurumlarının Ar-Ge ile giderilebilecek ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla TÜBİTAK'ın 2005'te başlattığı '1007 Programı' değiştirildi ve Ar-Ge projelerinde etkinliği artırmak amacıyla da çağrılı sisteme geçildi.

Sistem değişikliği sonrası ilk çağrılar da yapıldı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 'uyku kaçırmayan kafeinsiz çay' ve 'biyoyakıt', Orman ve Su İşleri Bakanlığı 'erozyon' ve 'orman yangınları', Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı da kazaların yaşandığı hemzemin geçitlerin yanı sıra tren yolları için çağrı duyurusu yayımladı.

Yeni sistemde kamu kurumlarının Ar-Ge nitelikli ihtiyaçları, TÜBİTAK ile işbirliği halinde belirleniyor. Belirlenen ihtiyaç başlıklarına, önem ve aciliyet sırasına göre öncelik veriliyor. Bu kapsamda, öncelikli başlıkların çağrı dokümanlarının oluşturulması için odak grup çalışmaları düzenleniyor. Odak grup çalışmalarına konunun uzmanı araştırmacılar, özel sektör temsilcileri, müşteri kurum temsilcileriyle TÜBİTAK yetkilileri katılıyor.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, bu yıl kamunun Ar-Ge projelerine 190 milyon TL destek verileceğini açıklamıştı. Ergün, 2005'ten bu yana kamu kurumlarının 191 Ar-Ge projesine TÜBİTAK desteği verildiğini, destek bütçesinin 1 milyar TL olduğunu söyledi.

Milliyet'in haberine göre; kafeinsiz çay, Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan'ın kafeinsiz çay üzerinde çalıştıkları haberiyle gündeme gelmişti.

Erdoğan, geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada, kafeinsiz çaya 'Akşam Çayı' adını vereceklerini belirterek, "İnsanlar artık çay içtikten sonra uyku problemi çekmeyecek" demişti.

Buna karşın, kafeinsiz çay elde edilirken, organik solvent bazı yöntemlerin kullanıldığını belirten bazı uzmanlarsa, bu maddelerin kalıntılarının toksik (zehirleyici) etkileri olduğunu savunuyor. Kafein, uyarıcı etkileri nedeniyle özellikle çocuklarda fazla miktarda tüketilmemesi gereken bir madde olarak biliniyor.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817