Kandıra Bezine KO-MEK Özeni

Bilge Şehir Kocaeli Pojesi ile kentin binlerce yıllık kültürel hazinesine adeta kol kanat geren Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, KO-MEK ile bu değerleri halka aktarmaya başladı. KO-MEK bu yıl müfredatına aldığı Kandıra Bezi Dokuma branşını hayata geçirdi. Branşa Kandıralıların yanı sıra Kocaeli’nin her ilçesinden vatandaş kayıt yaptırdı.

BRANŞ EĞİTİM FAALİYETLERİNE BAŞLADI

Kandıra Bezi Dokuma Branşı KO-MEK Kandıra Kurs Merkezi’nde faaliyetlerine başladı. Bunun öncesinde ise Yaygın Eğitim Şube Müdürlüğü branşın en önemli unsuru olan dokuma düzeneklerini temin ederek kurs merkezine yerleştirdi. Kandıra bezinin olmazsa olmazlarından olan iplik detayı da gözden kaçırılmadı. KO-MEK bezine doğallık ve terletmeme özelliğini veren pamuk ve keten ipleri üretim için hazırlandı. Branşın usta öğreticileri de yaz sezonu boyunca eğitimden geçirildi.

AYNI ZAMANDA İSTİHDAMA KATKI SAĞLAYACAK

Kandıra Bezi’nin yeniden dokuma tezgâhlarındaki yerini alması istihdam açısından büyük önem taşıyor. Zira bu kurstan başarılı olarak ayrılacak olan kursiyerler, Kandıra Bezi dokuyarak aile bütçelerine katkı sunabilecek.

 

HER İLÇEDEN KURSA İLGİ VAR

Öte yandan Kandıra Kurs Merkezi’nde açılan Kandıra Bezi Dokuma Branşına vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Branşa sadece Kandıralılar değil kentin her köşesinden kursiyer kayıt yaptırdı. Kandıra Bezini dokumayı öğrenmek için haftanın üç günü İzmit’ten 15 kişilik bir kursiyer ekibi kurs merkezine geliyor.

İPLİKLERİ TANIYORLAR

Derste kursiyerlere ilk olarak Kandıra Bezinin dokumasında kullanılan iplikler tanıtılıyor. Ardından usta öğreticilerin gözetiminde bu iplikler dokuma tezgâhlarına seriliyor ve dokuma işlemine başlanıyor.

“TORUNUM KANDIRA BEZİNİ TANISIN İSTİYORUM”

Kursa katılan emekli memur Şaziye Yılmaz, KO-MEK’in Kandıra bezinin dokumasını öğretmek için açtığı kursun kendisini çok sevindirdiğini söyledi. Kandıralı olduğunu söyleyen Şaziye Hanım, “Torunlarıma hatıra bırakmak adına bu kursa katıldım. Onlar Kandıralı ve bu değeri bilsinler istiyorum” dedi.

“ANNEM DOKURDU HEVES EDERDİM”

Kursa katılan Emine Gülsever ise, “Ben çocukken annem Kandıra bezi dokurdu. Birçok giyeceğimiz bu bezden olurdu.  Ben de hep Kandıra Bezini dokumayı heves ederdim. Şimdi bu arzuma kavuşuyorum. Bizler de bu bezi dokumayı öğrenerek gençlerimize aktarabileceğiz” dedi.

İZMİT’TEN GELİYOR

İzmit’ten Kandıra Bezinin dokumasını öğrenmek için gelen Ayten Altıntaş ise, “Kandıra Bezi dokumayı öğrenmek için İzmit’ten geliyorum. Kursun açıldığını duyduğumda mutlu oldum. Hemen kayıt yaptırdım. Benim evimde annemin dokuduğu Kandıra bezleri var. Şimdi ben de bunlara yenilerini ekleyeceğim. Bize bu fırsatı veren Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

 

KANDIRA BEZİNİ HEREKE HALISI TAKİP EDECEK

KO-MEK, Kandıra Bezi gibi, yine yapımı unutulmaya yüz tutmuş ve tarihi zenginliklerimiz arasında yer alan Hereke Halısını eğitim şemsiyesi altına aldı. İmalatı unutulmuş olan Hereke Halısı için KO-MEK’te kurs açılacak.

Vatandaşlar dünyaca ünlü bu halının dokumasını açılan istihdam kursunda öğrenecek.

ONLİNE BAŞVURU

Kandıra Bezi Dokuma Branşı ve KO-MEK’in diğer branşlarına kayıt yaptırmak isteyen vatandaşlar, KO-MEK’in resmi internet sitesi olan www.komek.org adresi üzerinden işlemlerini yapabilir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817