banner2779
banner2752
banner2750

KANTİNCİLERİN İSYANI
 Kocaeli Kantin İşletmecileri Dernek Başkanı Ali Can Kazgan, okullarda çocukların sağlıklı beslenmesi için ellerinden geleni yaptıklarını, ancak aynı şekilde idarecilerden destek göremediklerini söyledi. Kazgan, okulların kapılarının açık tutularak çocukların kantinlerde yer almayan zararlı yiyecekleri ulaşmalarına olanak sağlandığını, bunun hem öğrencilerin sağlığının bozulmasına, hem de büyük kiralar ödeyen kantin işletmecilerin zarar görmesine neden olduğunu belirtti.

Konuyu anlatmak için Körfez’de ki bir okulun çıkışı önünde görüntüyü ortaya koyan Ali Can Kazgan, hiçbir güvenlik görevlisi bulundurulmayan kapıdan koşarcasına çıkan çocukların, dışarıdaki tehlikelere atıldıklarını belirtti. Kazgan, ‘’Bazı okullarda buna titizlikle uyuluyor ama her okulda konuya ciddi şekilde eğilim yok. Kocaeli’nde yaklaşık 900 kantin var ve 20 bin insan bu sektörde ekmek yiyiyor. Bizim üzerinde durduğumuz hususların başında okul kapılarının başıboş olarak, açık bırakılması geliyor. Okul dışında çocukların yaşayabileceği sorunlar nedeniyle okul içinde kantinler açılıyor ve burayı işletenler yüksek kiralar ödeyip, yatırım yapıyorlar.


Okul saatlerinde dışarıya açık kapılardan çıkan öğrenciler, taciz, hap satışı, uyuşturucu kullanımı gibi kötü alışkanlıklar edinebiliyorlar. Bununla birlikte dışarıda kontrolü yapılmamış ve çocuklara zararlı olan gıda maddeleri de satın alınıp, yeniliyor ve zehirlenmeler yaşanıyor. Çocukların sağlıklı beslenmesi için yapılan tüm çabalar bu şekilde davrana okullarda boşa gidiyor’’ dedi.

Kazgan, okul kantinlerinin öğrenci nüfusu göz önüne alınarak kirasının belirlendiğini de hatırlatarak, ‘’kantin işletmecisi, öğrenci sayısına göre kira bedeli ödüyor ama kapılar açık olunca da öğrenci kantini kullanmıyor. Milli Eğitim İl Müdürlüğü ve Valilik tarafından bu konuda hassas davranılması için yazılar gönderilmesine rağmen, birçok okul bunu dikkate almıyor.
Yine, son dönemlerde okul aile birlikleri okulları adeta ticarethaneye çevirdi. Otobüsle gelen seyyar satıcılarla anlaşılarak, içeriği belli olmayan filimler okulda izlettiriliyor ve çocukların gıda için aldıkları harçlıkları buralara gidiyor, günü aç geçiriyorlar. Bu filimler için de valilik ve ya Milli Eğitim’den izin alınmıyor, okul aile birlikleri anlaşıp, bilet satıyorlar. Yine okul aile birlikleri tarafından kermes adı altında düzenlenen etkinlikler de, üretim yeri, tarihi, koşulları belli olmayan, Tarım İl Müdürlüğü kriterlerine uymayan, hijyen kontrolü olmayan gıdalar satılmaktadır.

Kermes yerli malı demektir ama bu etkinliklerde yerli malı hariç, tüm ürünler satılmaktadır. Biz kantinciler olarak da yerli malı haftasının sponsoru olmaya hazırız. Okul kantinlerimiz sürekli olarak sağlık kuruluşları ve Milli Eğitim tarafından denetleniyor. Çocuklara satılması uygun olan gıda maddeleri dışında yiyecek satılmıyor.
Kantinler için yüksek kira bedelleriyle anlaşma yapan ve vergi ödeyen esnafın da düşünülerek, çocukların sağlığı ve dışarıda yaşayabilecekleri tehlikeler göz önüne alınarak okul kapıları kapatılmalıdır. Bunu yalnızca ticari açıdan değil, sağlıkları bize emanet edilen çocukları düşünerek istiyoruz. 
 Bu konuda çok duyarlı Olan Sayın Valimiz Hasan Basri Güzeloğun'a İstirhamımız Aile Birliği Ve Yetkilelerine Özelikle seslenerek çocuklara Hizmet noktasına Ticari Düşünmemelerini  ve Gerekli Tedbirlerini almalarını Hatırlatıp Talimat Vermelilidir’’ dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2778

banner2763

banner2765

banner2754

banner2762

banner2764

banner2766

banner2723

banner2680

banner2751