KARAOSMANOĞLU, BOSNA HERSEK’TE AVRASYA YEREL YÖNETİCİLER ZİRVESİ’NE KATILDI
 Türk Dünyası Belediyeler Birliği(TDBB) ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Bosna Hersek’te üç gün süren resmi temaslarda bulundu. Dünyanın ve ülkemizin çeşitli kentlerinden gelen yerel yönetim temsilcilerinin katıldığı “Avrasya Yerel Yöneticiler Zirvesi” de Bosna Hersek Novi Grad Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Bilgi ve tecrübe paylaşımının gerçekleştirildiği ziyaret ve toplantılarda üye belediyeler, yerel hizmetlerin kalkınması ve gelişmesi için fikir paylaşımında bulundu.

 

BAŞKAN: ADETA YERYÜZÜ BELEDİYESİYİZ

Saraybosna Novi Grad Belediye Başkanı Semir Efendi’nin açılış konuşmasıyla başlayan “Avrasya Yerel Yöneticiler Zirvesi”, dünyanın farklı kıtalarından ve ülkelerinden gelen üyelerin sunumlarıyla devam etti. Zirvede bir konuşma yapan, ‘’Sınırları dilimiz ve kültürümüzle çizilmiş, bir büyük medeniyetin kıymetli mensupları’’ diyerek katılımcılara hitap eden Başkan Karaosmanoğlu, “Sizlere Anadolu’dan, gönlümüz kadar geniş güzel topraklardan selam getirdik. Bu buluşmalar bana, bayram sabahları gurbetten gelip de baba ocağında buluşan kardeşleri hatırlatıyor. Bu yüzden büyük bir heyecan, büyük bir sevinç duyuyorum. Değerli dostlarım, kıymetli kardeşlerim, Bu büyük kültür hattında ortak kelimelerle, ortak kavramlarla iletişim kuruyoruz. Bu gerçek, bütün bu gönül coğrafyasının gururudur. Şimdi, birlik olarak temsil ettiğimiz nüfusla çok büyük bir sivil toplum örgütüyüz. Adeta dev bir yeryüzü belediyesiyiz” dedi.

 

‘’ŞEHİRLERİN SORUNLARI İÇİN ORTAK ÇÖZÜMLER ÜRETİYORUZ’’

‘’İşbirliğimiz ve paylaşımlarımız arttıkça, bilgi ve deneyim transferlerimiz arttıkça, dünyanın geri kalanı için de büyük bir şehircilik referansı olacağız’’ diyerek sözlerine devam eden TDBB ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, “Birliğimiz, kültür, medeniyet ve yerel yönetim eksenli işbirlikleri için kuruldu. Ortak tarihimizi ve kültürel mirasımızı korumak için ortak fikirler ve projeler üretiyoruz. Şehirlerimizin sorunları için ortak çözümler buluyoruz. Biliyoruz ki; her şehrin sorunları özgün ve farklı ama çözüm yolu konusunda birbirimizin tecrübelerinden faydalanarak, bu farklılıkları ortadan kaldırabilir, hemşehrilerimizin çok daha rahat ve huzurlu bir hayat sürmesini temin edebiliriz” ifadesini kullandı.

 

‘’ŞEHİRLERARASI FARKLILIKLAR VE REKABET AVANTAJIMIZ OLDU’’

‘’Türk Dünyası Belediyeler Birliği ile çözüm deneyimlerimizi evrensel bir miras haline getiriyoruz’’ diyerek konuşmasına devam eden Başkan Karaosmanoğlu, “Bu miras, gelecek nesillerimiz için çok kıymetli bir birikim olacak. Birliğimizi sadece bir iyi niyet kurumu, romantik bir hareket olmaktan çıkaran ve ona tarihsel bir derinlik ve sorumluluk biçen işte bu çalışmalarımızdır. Bizi biz yapan, sorunlarımıza ortak çözüm irademiz ve kent yönetiminde yeni modeller arayışımızdır. Bu arayışımız Allah’a şükürler olsun karşılık buldu. Kapsamlı bir işbirliği kültürü geliştirdik. Şehirlerarası farklılıklar ve rekabet bizim avantajımız oldu. Bugün, Saraybosna’nın bir belediyesi ile Türkiye’nin bir belediyesi arasında, Kırgızistan’daki bir belediye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki bir belediyemiz arasında kurulan köprüler bütün sınırları ortadan kaldırmaktadır” ifadelerini kullandı.

 

‘’TDBB ULUSLARARASI CAMİADA REFERANS KURUM OLUYOR’’

‘’Türk fikir tarihimizin önemli isimlerinden biri olan Gaspıralı İsmail Bey, yüreği birlikte atan toplulukları bir ideal ile ifade ediyordu’’ diyen Başkan Karaosmanoğlu, konuşmasına şu şekilde devam etti; “Ve bunu: ‘Dilde, fikirde, işte birlik’ diye formüle etmişti. Devletlerimiz son yıllarda bu ilkeyi hayata geçirmek için çok ciddi adımlar attılar, atıyorlar. Rahmetli Cumhurbaşkanımız Turgut Özal’ın adeta erken teşhisle başlattığı kardeşliğe devam ediyoruz. Biz de şehirler düzeyinde bu birliği tesis ediyoruz. Gaspıralı İsmail Bey’in Cengiz Aytmatov’un Cengiz Dağcı’nın, Yusuf Akçura’nın, Mehmed Emin Resulzade’nin, Ali Şir Nevaî’nin, Kaşgarlı Mahmud’un hayalleri artık bir nebze de olsa gerçek olmuştur. Ama daha yolun başındayız. Türk Dünyası Belediyeler Birliği’ni uluslararası camiada referans kurum yapmaya dönük çalışmalarımız devam ediyor. Yerel yönetimler konusunda; Meselâ Latin Amerika’da bir belediye için de örnek olmak istiyoruz. Bizim markamızda gördüğümüz değer bu.”

 

‘’şehircilik anlayışımız geleceğin inşasını da belirleyecek’’

‘’Üye şehirlerimizden, üye başkanlarımızdan bana böylesi bir ışık yansıyor’’ tespitini de yapan Başkan Karaosmanoğlu, “Her biri kendi şehrinde harika projelere imza atan, bunları tek tek hayata geçiren bu başarıları birbirine transfer eden yönetimlerimiz var. Böylesi işbirliği haberlerini aldıkça mutlu oluyoruz. Üyelerimiz arasındaki her başarılı işbirliği birliğimizin stratejik hedeflerinin gerçekleşmesi demektir. Ortak atılan her imza ayrıca dünya şehircilik kültürüne de yapılmış bir katkıdır. İnşallah bu ortak imzaları bir havuzda toplayacağız ve şehircilik kriterlerimizi yeniden yazmış olacağız. Türk Dünyası Belediyeler Birliği olarak; yerel yönetim ve kent konulu uluslararası kriterler oluşturmak, bu kriterleri işler hale getirmek, vizyonumuzun çok önemli bir parçası. 21’inci yüzyılın başlarında temellerini attığımız şehircilik anlayışımız geleceğin inşasını da belirleyecek” açıklamasını yaptı.

 

‘’Küresel dünyada şehirler de markalaşıyor’’

‘’Giderek kalabalıklaşan, kirlenen, yaşlanan ve çöken şehirleri, her an yenilemek, güncellemek ve geleceğe hazırlamak zorundayız’’ ifadeleriyle bir durum tespiti yapan Başkan Karaosmanoğlu konuşmasında, “Biz şehircilikten aynı zamanda bunu da anlıyoruz. Şehirler sadece yaşadığımız idarî birimler değildir. Şehirler, sadece haritada bir yer de değildir. Kültürün, medeniyetin yani insanın şekil verdiği mekânlardır. Dünyada siyasal rejimler sürekli değişir. Devletlerin şekli şemali değişir ama şehirler hep var olur... Çünkü şehir sivildir. İnsan elinden çıkar. Şehir toplumla ilgilidir. Şehir, tarihin, coğrafyayı yontup pişirmesidir. Bu beldelerin kardeşliği de hafızası da güçlü olur. Bu şehirlerin ürettiği değerler de güçlü olur. Dünya şimdi yeniden dönüşüyor. Artık devletler, ülkeler kadar şehirler de söz sahibi oldu. Şehirler de sesini yükseltiyor. Değerleri ile öne çıkıyor. Küresel dünyada şehirler de markalaşıyor. Bizler, bu süreci doğru okuduğumuz nispette markalaşacağız” uyarısında bulundu.

 

‘’Kazanan halkımız, ülkemiz ve dünya oluyor’’

‘’Bizim için şehir yönetimi, belediye sınırları ile mahdut değil’’ diyerek sözlerini sürdüren Başkan Karaosmanoğlu, “Şehirlerimizi barındırdığı değerlere göre, ulusal veya küresel bir markayı yönetir gibi yönetmeliyiz. Size Kocaeli’den, kendi kentimden örnek vereyim. Sayısız dünya markası şehrimde üretim yapıyor. Körfez ve çevre güzelliğimizi gelen herkes görüyor ve gıpta ediyor. Biz de bu güzelim şehri Türkiye ile kısıtlı tutma lüksümüz yok dedik ve dünyaya açıldık. Şimdi gereğini yapıyoruz. Yatırımlarımızı bu vizyonla planlıyoruz. Kazanan halkımız, ülkemiz ve dünya oluyor. Her şehrin mutlaka paylaşacağı bir değeri vardır. Bunları bulup çıkarmamız, işlememiz gerekiyor. Çünkü kentsel ve kültürel değerlerimiz korunup, geliştikçe anlam kazanıyor. Kardeş şehir geleneği ve desteği de bu anlamda çok önemli. Sevgili dostlarım, birlik üyelerimizin ortak bakış açısı ve işbirliği olduğu sürece birçok uluslararası kuruluştan çok daha etkin ve güçlü olabiliriz. Biz bu birlik ile bunun da bir adım ötesine geçip, yeni şehircilik modellerinin kaynağı olmaya devam edeceğiz. Bundan dolayı çok mutluyum. Bütün üye belediyelerimize ve yönetimlerine teşekkür ediyorum. Hepinizi tekraren sevgi, saygı ve en kalbi duygularımla selamlıyorum” diyerek konuşmasını tamamladı.

 

YÖNETİM KURULU TOPLANTISI DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Türk Dünyası Belediyeler Birliği’nin üç ayda bir yapılan yönetim kurulu toplantısı da ayrıca Bosna Hersek’te gerçekleştirildi. Yönetim kurulunda desteklenecek projeler, eğitim çalışmaları, yeni üyeler ve yerel yönetimlerin ele alması gereken kültürel çalışmalar görüşüldü. TDBB üyeleri aynı zamanda Bosna Hersek’in tarihsel öneme sahip Mostar Köprüsü, Karagöz Bey Cami, Bakırcılar Çarşısı, Blagaj Tekkesi, Fojnica Manastırı ve Ulusal Kütüphaneyi de görme şansını yakaladılar. TİKA başta olma üzere ve Türkiye’deki yerel yönetimler tarafından restore edilen tarihi mekanlar da yerinde incelendi.

 

TÜRKİYE’DEKİ BELEDİYELER BOSNA HERSEK’TE HİZMET ÜRETİYOR

Türk Dünyası Belediyeler Birliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, ülkemizdeki TDBB üyesi olarak Bosna Hersek’te gerçekleştirilen hizmetleri de ziyaret etti. Ümraniye Belediyesi tarafından Bosna Hersek’in Fojnica kentinde yaptırılan “Fojnica Belediyesi Ümraniye Kültür Merkezi”ni gezen Başkan Karaosmanoğlu, Yunus Emre Enstitüsü ortak gerçekleştirilen Türkçe kurslarının geldiği son nokta hakkında Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can’dan detaylı bilgi aldı. Bununla birlikte Bosna-Hersek’in başkenti Saraybosna‘nın Milyatska Nehri kenarındaki Bentbaşı mevkiinde bulunan ve 1950’lerde Yugoslavya dönemindeki “kültürel talanda” yıkılan tarihi Saraybosna Mevlevihanesi, Selçuklu Belediyesi’nin maddi desteği ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA)’nın çalışmaları ile yeniden inşa edilen Mevlevihane’yi de ziyaret etti. Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ı bu çalışmasından dolayı tebrik eden Başkan Karaosmanoğlu, Bosna şehitlerinin, merhum Aliya İzzetbegoviç ve Mevlana Cellaleddin-i Rumi’nin manevi huzurunda bulunmasından dolayı duygularını da burada ifade etti.

 

“BİLGE KRAL” Aliya İzzetbegoviç’İN MEZARI BAŞINDA DUA ETTİ

1951 yılında eski Yugoslavya döneminde yıktırılan tarihi Saraybosna Mevlevihanesi’nin yeniden inşasını yerinde gördükten sonra TDBB ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, tarihi Sarı Tabya’nın hemen altında ve Bosna Hersek’in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç’in mezarını da ziyaret ederek dua okudu. Burada yaptığı açıklamada Başkan Karaosmanoğlu, “İnşallah bizde onu örnek alarak hizmet etmeye çalışacağız. İzzetli bir hayat yaşayarak, onların yolunda son nefesimize kadar mücadele edeceğiz. İnşallah onun gibi mümin bir insan olarak Rabbimizin huzuruna kavuşuruz” dedi.

 

“AYVAZ DEDE” ANMA TÖRENLERİNE DE KATILDILAR

Boşnakların Müslüman olmasının en önemli simgelerinden Akhisarlı Ayvaz Dede anısına 506 yıldır düzenlenen anma etkinliklerine, TDBB üyeleri de katıldı. Bosna Hersek'in Prusac kasabasındaki programı kılınan namaz ve dualarla son gününe katılan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Ayvaz Dede Şenlikleri'ne katılmak üzere günler öncesinden farklı şehirlerden ellerinde sancaklarıyla yola çıkan atlı birlikler ve Boşnaklarla birlikte, günün erken saatlerinde Prusac'a geldi. Buradaki anma törenlerine Türkiye olmak üzere ülke içi ve dışından on binlerce insan katıldı. Etkinliğe katılanlar, atlı birliklerin öncülüğünde, rivayete göre 506 yıl önce yaşanan kuraklık sırasında Ayvaz Dede'nin 40 gün 40 gece dua etmesinin ardından suyun çıktığı kayalık alana yürüdü. Yaklaşık sekiz kilometre uzunluğundaki yürüyüşün ardından binlerce kişi, kayanın yarılıp suyun çıktığına inanılan yerde namaz kıldı, dua etti. Etkinliğe katılan mehter takımının performansı, Türkiye ve Bosna Hersek'ten ilahi gruplarının söylediği ilahiler ve semazenlerin gösterisi katılımcılardan yoğun ilgi gördü. Şenlikler, kılınan öğle namazı ve duaların ardından sona erdi. TDBB’nin Bosna Hersek temaslarına Kocaeli’nin ilçe belediye başkanlarından Hüseyin Üzülmez, Mehmet Ellibeş, Şükrü Karabacak, Ünal Köken ve İsmail Yıldırım da katıldı.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817