KARAOSMANOĞLU: SERVETİYE MÜZESİ HAFIZANIN YENİLENMESİDİR
 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Servetiye köyündeki İstiklal Savaşı Köy Müzesi, tarih kokan eserleriyle dikkatleri üzerine çekiyor. Geçmişe yolculuk yapmak isteyenlerin kesinlikle gitmesi gereken İstiklal Müzesi, Ecdadımızın nasıl şartla yaşadığını ve mücadele ettiğini gözler önüne seriyor. Başiskele ilçesine köy ziyaretleri gerçekleştiren Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Servetiye İstiklal Köy Müzesine ayrı bir önem gösterdi. Başiskele Belediye Başkanı Hüseyin Ayaz, AK Parti Başiskele İlçe Başkanı Dr. Şahin Talus, Servetiye Köyü Muhtarı Mithat Çelik ve vatandaşlarında katıldığı ziyarette Başkan Karaosmanoğlu, “Servetiye Köyümüzde ki İstiklal Köy müzemiz hafızanın yenilenmesidir. Buraya gelen ve müzemizi ziyaret eden herkes, milli mücadelenin ve geçmiş yaşamın zorluklarını görmüş olacak. Müzemizde ki eserlerde görünen diğer bir gerçek var ki, ecdadımızın ne kadar inançlı olduğu gerçeğidir” dedi.

 

HEM MÜZE HEMDE KÖY KONAĞI

 

Tarihe ve halkımızın değerlerine sahip çıkmasıyla her daim dikkatleri üzerine çeken Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, müzede ki her eseri ve tarih kokan emanetleri yakından inceledi. Milli mücadele de kullanılan silahların olduğu, eski tip radyoların sergilendiği, ev aletlerinin raflarda beklediği, aydınlığın kaynağı gaz lambası, Osmanlıca yazılmış belgeler, Kuran-ı Kerim ve daha birçok eser Kocaeli halkının ziyaretini sunuldu. Bağçeşme mezarlığında ebedi istirate çekilmiş Teşkilat-ı Mahsusa’nın üyelerinden Milis Yarbay Mahmut Nedim Bey gibi Milli Mücadelenin öncü kahramanlarının yer aldığı Servetiye köyü, fedakârca savaşmış ecdadın anılarıyla dolu. Köy konağıyla da dikkat çeken Servetiye, gelen misafirlerinin dinlenebileceği bina, tarihte ki örneklerine de bire bir benziyor. Hem müze hem köy konağı olarak hizmet veren binada, muhtarlık da var. Bu müzenin oluşmasında Milli Mücadelede Servetiye Cephesi kitabı yazarı Ali Üzmez ’in de büyük emekleri bulunuyor.     

 

“KOCAELİ’DE BU TARZ MÜZELERİ ÇOĞALTACAĞIZ”

 

Birinci Dünya Savaşı sonrası Osmanlı topraklarının İtilaf Devletleri tarafından işgal edilmesiyle bu bölgede ecdadımız önemli mücadele vermiştir. Özellikle Servetiye Cephesinin Yunan Averof ve Kılkış zırhlıların yoğun bombardımana tutması, burada verilen kahramanlığın büyüklüğü açısından yeterli verileri de sağlamıştır. Tarihin canlı tutulması anlamında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi önemli bir çalışma yapmış, bir müze projesi hayata geçirmiş ve hizmete açmıştı. Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’da burada, “Servetiye tarihi bir köydür. İstiklal savaşında büyük mücadele veren bu bölgeye, Köy konağı ve Köy müzesi kazandırdık. Buradan ve çevre köylerimizden eski tarihi eşyaları topladık. Burada yaşayan sakinlerin ve vatandaşımızın da büyük katkıları oldu. Gelen ziyaretçilerimiz meraklı bir şekilde müzemizi geziyor. Bir hedefimiz de var ki Kocaeli’de bu tarz müzeleri çoğaltmaktır. Bazı köylerimiz halkı bu gibi projelere çok meraklı” diye konuştu.

 

“YENİ NESLİN GEÇMİŞİ BİLMESİNİ İSTİYORUZ”

 

Geçmişin izlerinin silinmesine asla izin vermeyeceklerinin altını çizen Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, “Yeni nesil geçmiş yaşamın zorluklarını bilmiyor. Bunun normal olduğunu düşünebiliriz ancak şimdi ki gençlerimizin öğrenmesi içinde iyi bir proje ortaya koyduk. Büyük köylerimizden başlayarak bu tarz müzeleri ilçe belediyelerimizle birlikte köy konakları yapacağız. Yen yetişen evlatlarımızın hem tarihini hem de daha dün nasıl bir hayat vardı bunları öğrenmesini istiyoruz. Zor şartlarda yaşamalarına rağmen, istiklal savaşın da nasıl mücadele ettiklerini görüyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“HAYALLERİ GERÇEKLEŞTİRİYORUZ”

 

İstiklal savaşında bizle savaşan ülkelerin gelişmiş silahlarla savaştıklarını söyleyen Başkan Karaosmanoğlu, “Avrupa bugünkü gelişimine 150 yıl önce başlamıştı. Bizde Türkiye olarak istikrarlı gidişimiz devam ederse Avrupa’yı yakalayacağımızdan eminim. Avrupa’nın enerjisi azaldı, tükendi. Genç nüfusumuzu iyi yetiştirirsek, Avrupa başta olmak üzere birçok ülkeyi geride bırakabiliriz” dedi. Başkan Karaosmanoğlu yerli üretimde gelinen mesafe konusunda da, “Türkiye’nin geldiği bu noktayı hayal etmek bile zordu. Av tüfeğini yapamayan millettik. Piyade tüfeğimizi milli hale getirdik. Tankımızı, helikopterimizi, uçağımızı ve insansız hava uçağımızı yapıyoruz.  Uydularımızı yapıyor, savaş ve yolcu gemileriyle, hızlı treniyle kendi kendine yeten bir millet haline geldik. İslam dünyasında abi ve örnek alınan ülke olduk. Tabi rahatta bırakmıyorlar bizi sevmeyen ülkeler. Birlik ve bütünlüğümüzü koruduğumuz sürece zirveye doğruya gideceğiz. Bu şekilde olacak medeniyet yolculuğumuz” diyerek sözlerini tamamladı.   

  

                                                                  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817