banner2779
banner2752
banner2750

KARAOSMANOĞLU, ULUSLARARASI ENGELSİZ KALEMLER FUARINA KATILDI

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, İstanbul CNR Fuar Alanında 4 – 13 Mart 2016 tarihleri arasında yapılacak Uluslararası Engelsiz Kalemler Fuarının açılısına katıldı. Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’ın açılışlını gerçekleştirdiği fuarda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin standı da bulunuyor. Yoğun katılımın yaşandığı açılış töreninde bir konuşma gerçekleştiren Başkan Karaosmanoğlu, “Bugün burada dünyanın dört bir yanından gelmiş engelsiz yazarlarımızla bir arada bulunmaktan duyduğum büyük mutluluğu dile getirerek sözlerime başlamak istiyorum. Bugün burada üstat Cemil Meriç’in bize yıllar öncesinden yaptığı çağrıya cevap veriyoruz” dedi.

 

MİLLET, EDEBİYATI OLAN TOPLULUĞA DENİR”

Bir düşünce adamının hamurunu yapar diyerek sözlerini sürdüren Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, “Gerçekten de çağımıza damgasını vurmuş önemli düşünürlerden birisi olan Cemil Meriç, beden gözlerindeki engelin aksine, kalp gözünün açıklığıyla, engin düşüncesiyle, müstesna fikirleriyle bizlere bugün bile ışık tutmaktadır. Balzac’ın meşhur sözü vardır, “Millet, edebiyatı olan topluluğa denir” der. İşte bizleri bugün bir araya getiren edebiyat, aynı zamanda bütün insanlığın da aynı atadan geldiğini hatırlatmakta; bugün dünya üzerinde yaşadığımız savaşların, büyük kitlesel göçlerin, daha fazla para kazanma hırsıyla insan hak ve hukukunun görmezden gelinerek vicdansızca yaşanan bir çağda hayatımızı sürdürmemizi açıklamaktadır” şeklinde konuştu.

 

“TÜRKÇE HOŞ GÖRÜ İKLİMİNİ YAYDI”

27 yabancı engelli yazarında bulunduğu fuarda, usta bir yazarın elinde dünya barışına ve huzura hizmet eden tüy gibi bir kalem,  yeri gelince kılıçtan keskin olabildiğini vurgulayan Başkan Karaosmanoğlu, “Rahmetli Prof. Dr. Nemat Kelimbetov’un bütün ömrünü vakfettiği Türk Kültür ve Edebiyatı, engin hoşgörü deryasıyla insanlık için geniş bir ufuk ve vizyonu çağlar ötesinden günümüze taşımıştır. Kurt ile kuzunun yan yana gezebildiği bir dünyayı hayal eden inanç ve kültür dünyamız, bütün öğretilerinde ve yeni nesle aktardığı hedeflerinde her zaman bunu öne koymuş barışın, huzurun ve insanca yaşamanın önemini vurgulamıştır. Bugün 20 milyon kilometrekareyi aşkın bir alanda çeşitli lehçeleriyle birlikte kullanılan Türkçe, bu hoş görü iklimini Mevlâna’sı ile, Yunus Emre’si ile, Hoca Ahmet Yesevî’si ile, Hacı Bektaş Veli’siyle, Cengiz Aytmatov’uyla, Fuzuli’siyle, Ali Şir Nevai’siyle, Aşık Veysel’iyle ve daha niceleri ile bütün insanlığa sunmuştur” diyerek sözlerini sürdürdü.

“KALPLERİMİZİN GÖZÜ, GÖNLÜMÜZÜN DİLİ OLUYORSUNUZ”

Rahmetli Prof. Dr. Nemat Kelimbetov da çalışmalarıyla kadim çağlardan günümüze gelen Türk kültürünü en güzel şekilde ortaya koyduğunu ifade eden Başkan Karaosmanoğlu, “Bugün yakınlarına ödül vereceğimiz gerek Cemil Meriç, gerekse de Prof. Dr. Nemat Kelimbetov, bu engin kültürden beslenirken, aynı zamanda 30’lu yaşlarda geçirdikleri rahatsızlıkların ardından buradaki pek çok değerli edebiyat üstadı gibi, engelli bir yaşam sürmek zorunda kalmışlardır. Ama sizler gibi onlar da yılmadılar; yazmaya, araştırmaya, okumaya, üretmeye, insanlara ışık olmaya devam ettiler. Milyonlarca insanın gören gözü, kalbinin sesi oldular. Bugün burada 7 farklı ülkeden gelip bu güzel ve anlamlı fuar organizasyonunda bir araya gelen 27 yazar gibi gönüllerimize su serptiler. İyi ki varsınız. İyi ki varsınız ki, kalplerimizin gözü, gönlümüzün dili oluyorsunuz” dedi.

Başkan Karaosmanoğlu sözlerime son verirken, bu önemli organizasyonu himayelerinde gerçekleşmesine vesile olan saygıdeğer Hanımefendi Sayın Sare Davutoğlu’ya ve Engelsiz Dünya Platformu üyelerine teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

 

“MEDENİYETLERİN KAYNAĞI KİTAPTIR”

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, edebiyat dünyasının önemli isimlerinin bir araya geldiği fuarda, “Kitapsız bir medeniyet düşünemeyiz. Medeniyetlerin kaynağı kitaptır. Kitapları önemseyenlere selam olsun. Yüce Yaratıcı da kitaplarıyla insanlığı aydınlatmıştır. Geçmişin ve günümüzün tüm yazarlarımıza saygı gösteriyoruz. Engelli kardeşlerimiz de hayatımızın bir parçasıdır. Önlerinde hiçbir engel bırakmamız gerekiyor. Belediye Başkanları olarak bizlere çok önemli görevler düşüyor. Türkiye’de bu konuda büyük bir aşama kaydettik. Hem Bakanlıklarımız hem de hükümetimizle engelli kardeşlerimize yardımcı oluyoruz. Onlarla birlikte çalışmalar yapıyor, görme engelli kardeşlerimiz için kitaplar veriyoruz. Allah’ın verdiği nimetleri paylaşacağız. Onlar bizler için bu platforma teşekkür ediyorum. Tüm engelli kardeşlerimizle ortak ve engelsiz bir dünyada yaşamak istiyor ve bunun için çalışıyoruz         “ dedi.       

 

ÖDÜLLER DAĞITILDI

Fuarda, engelli yazarların hayatta başardıkları örnek çalışmaların görülmesi ve teşvik edilmesiyle, fuarı ziyaret eden engelli bireylerin, toplumsal hayatın içine katılmak için engel olmadığının farkına varmalarını sağlamak ve engelli yazarlar Cemil Meriç ve Prof. Dr. Nemat Kelimbetov’a ödülleri verildi. Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Aydınlık ile Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Bekir Köksal ve diğer katılımcılar, daha sonra fuarda kurulan kitap ve yerel yönetimlerin engelli çalışmalarını içeren stantları gezdiler.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2778

banner2763

banner2765

banner2754

banner2762

banner2764

banner2766

banner2723

banner2680

banner2751