Kartepe Belediyesi Kanun Bilmiyor mu?
Daha önceki baskında Kartepe Belediyesi Zabıta Müdürü Selman Çelik'in de aralarında bulunduğu ekip, bu defa Çelik olmadan polis ile birlikte kalabalık bir şekilde yine sabah saatlerinde, Maşukiye Mahallesi Mimar Sinan Caddesi Akçaağaç Sokak'a geldi. Aynı mahallede oturan İlksen Aydın adlı okurumuzun iddiasına göre, mahallelerinde yaşayan bütün köpekler belediye ekipleri tarafından toplanmak istendi. 

Bütün köpeklerin küpeli ve insanlarla birlikte yaşamaya alışkın olduklarını söyleyen Aydın, belediye ekiplerinin kanuna aykırı davranışta bulunduklarını söyledi. Mahallesine sık sık ekiplerin gelerek köpekleri almak istediğini, kendisinin direnişi karşısında geri dönmek zorunda kaldıklarını da söyleyen İlksen Aydın, bir-iki kişinin şikayeti üzerine harekete geçen Zabıta Müdürü Selman Çelik'in suç işlediğini öne sürdü.

Baskın olayının ikinci kez gerçekleşmesi üzerine incelemek üzere Maşukiye'deki mahalleye gittik. 4-5 adet küpeli, rehabilite edilmiş köpek gördüğümüz mahallenin yukarı kısımlarında ise, belediyenin hafriyat atık alanı olarak kullandığı geniş bir arazi olduğunu gördük. Arazide, doğumlarından itibaren yaşamaya alışık olduğunu öğrendiğimiz 10 civarında rehabilite edilmiş köpek olduğunu tesbit ettik. İlk kez gittiğimiz mahallede gördüğümüz tüm köpeklerin küpeli ve insanlara alışık olması, Kartepe Belediyesi'nin köpekleri toplamak isteyerek açıkça kanuna aykırı hareket ettiğini gösteriyor.

ZABITA ELİNDE SİLAH SOKAK HAYVANINA AİT BELGE İSTİYOR
Video kayıtlarında görülen, kanunda belirtilen öncelikli yakalama yöntemlerini kullanmak yerine, üstelik de veteriner hekim olmadığı halde uyuşturucu iğne atıcı silahla gelen, Kartepe Belediyesi ekiplerinden bir kişi, mahalle sakinlerinden, köpeklerin beslenmelerine destek olan İlksen Aydın'dan, sokakta yaşayan küpeli hayvanlara ait aşı belgesini istiyor. Kanunu bilmeyen, kanunu ihlal ederek suç işleyen bu kişinin de acilen 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ile iligli olarak bilgilendirilmesi isteniyor.

SELMAN ÇELİK 5199 SAYILI KANUNU NEDEN ÖĞRENMİYOR?
Daha önceki baskında bizzat bulunan Kartepe Belediyesi Zabıta Müdürü Selman Çelik, kanunu uygulamak yerine, aynı mahalleye ekibini tekrar göndererek neden kanunu çiğneyerek suç işliyor?

SELMAN ÇELİK, TUTANAĞA ŞERH KONULMASINI ENGELLEDİ
Olay yerine gelen İlksen Aydın'ın Avukatı, yine olay yerine sonradan gelen Kartepe Belediyesi Zabıta Müdürü Selman Çelik'in, tutulan tutanağa şerh koymasını engellediğini söyledi. Konunun direkt muhatabı olarak tutanağa şerh koyma hakkı olan İlksen Aydın ise şunları söyledi. "Avukatım tutanağa şerh koymak üzere şerh yazısını yazdığı sırada Selman Çelik tutanağı çekip aldı ve yazı yarım kaldı." Aydın'ın avukatı, Kartepe Belediyesi Zabıta Müdürü Selman Çelik tarafından görevini yapmasının engellemesi dolayısıyla savcılığa suç duyurusunda bulunacağını söyledi.
KÖPEKLERİ YAŞADIKLARI ALANDAN KOPARMAK KANUNA AYKIRI
5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu, hayvanların yaşamaya alıştıkları yerlerden alınmalarını kesin olarak yasaklıyor. Kanuna göre sahipsiz hayvanlar yaşadıkları yerlerden uygun yakalama koşulları ile alınarak, rehabilite ve kısırlaştırmalarının ardından, sağlıklı bir şekilde alındıkları yerlere bırakılmalıdırlar. Küpeli köpekler, daha önce bu işlemler yapılarak kayıt altına alınmış zararsız hayvanlardır. Bu yüzden küpeli köpeklerin belediye ekipleri tarafından toplanması 5199 sayılı kanuna aykırıdır.


Alınmak istenen köpeklerden bir tanesi


Uzun yıllardır mahallede yaşayan köpekler


Köpeklerin tamamı küpeli ve insanlarla yaşamaya alışık




Bölgede doğmuş ve büyümüş bir çok küpeli köpek bulunuyor. Kartepe Belediyesi köpekleri toplamak yerine, bölgeye Yempati cihazları yerleştirerek hayvanların beslenmelerine destek olması isteniyor.

KANUN, KÖPEKLERİN TOPLANMASI KONUSUNDA NE DİYOR?

Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların toplatılması

    Madde 20 - (1) Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanlar aşağıdaki esaslara göre toplatılır:

   c) Eziyet edilmeden toplanılacak veya toplattırılacak sahipsiz hayvanlar, nakliye araçlarında kafesler içerisinde geçici bakımevlerine kısırlaştırılıp ve aşılattırıldıktan sonra tekrar geri bırakılmaları için nakledilir. Toplanan hayvanların nakil esnasında herhangi bir zarar görmemesi için tüm önlemler alınır.

    d) Sahipsiz hayvanlar öncelikle kafes ve ağ ile yakalanır. Bu metotlarla yakalamanın mümkün olmadığı durumlarda yakalama sopasıyla da yakalama yapılabilir. Uyuşturucu tüfek uygulamaları ile yakalama ancak veteriner hekim kontrolü altında yapılır.

NE YAPMAK GEREKİYOR?
Belediyelerin yapması gereken, gelen şikayetler üzerine köpekleri toplamak değil, şikayet eden kişileri kanun hakkında bilgilendirmektir. Rehabilite edilen hayvanların, insanlarla birlikte yaşamalarında bir sakınca olmadığını, bunun, sahipsiz hayvanların da en doğal yaşam hakkı olduğunu şikayet eden kişilere net bir şekilde anlatılması gerekiyor. Belediyelerin kültür sanat faaliyetleri, insani yardım faaliyetleri yanında, halka hayvan sevgisini aşılayacak, şikayetlerin hayvanların sonu olduğunu, kesinlikle çözüm olmadığını öğretecek seminerler düzenlemeleri ve tanıtım broşürleri hazırlamaları gerekiyor. Ancak bu şekilde şikayetlerin önüne geçilebilir ve kanuna aykırı harekette bulunulması önlenebilir.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817