banner2779
banner2752
banner2750

Kartepe Zirvesi 2018; “Göç, Mültecilik ve İnsanlık” Temasıyla Başladı

AB ve Birleşmiş Milletler’e bağlı kurumlar temsilci gönderdi. 2 Çalıştay, 2 Açılış Oturumu, 46 Panel, 11 Vaka Kritik, 12 Akademik Panelde; göç, mültecilik ve insanlık bütün boyutlarıyla ele alınacak

 

Zirve’nin açılış konuşmalarını Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Yunanistan Eski Başbakanı George Papandreu, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger, BM Türkiye Mukim Koordinatörü Irene Vojackova Sollorano, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu gerçekleştirdi.

 

ALEVLER ÜSTÜMÜZE GELİYOR

26 – 28 Ekim tarihleri arasından Kartepe Greenpark Otel’de gerçekleşecek Göç, Mültecilik ve İnsanlık” temalı Kartepe Zirvesi’nin açılış konuşmasını Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu yaptı. İbrahim Karaosmanoğlu, “ Bu yıl zirvemizin teması; Göç, Mültecilik ve İnsanlık. Bu konu hakkında, dünyanın dört bir yanında yüzlerce kurum, binlerce toplantı yaptı, yapmaya devam ediyor. Buna rağmen bu temayı tercih ettik. Zira yangın devam ediyor. Alevler üstümüze üstümüze geliyor. Bu yangını söndürme seferberliğine, entelektüel bir katkı sunmak istedik. Bu nedenle göç konusunu seçtik” dedi.

 

HAYATINI KAYBEDEN GÖÇMENLERİN HESABI SORULACAK

Konuşmasına devam eden Başkan Karaosmanoğlu, “Göç, 100 yıldır, 1000 yıldır toprağına kök salmış insanın, bilmediği bir toprakta yeniden var olma çabasıdır. Veba, Verem, Kızıl, Kolera, Cüzzam... Belki bunları artık yaşamıyoruz, belki bunları yendik. Ancak yerlerine kendi elimizle yenilerini yerleştirdik. Bilmeliyiz ki: yurdundan sürülen, köklerinden koparılan, sakat kalan, tecavüze uğrayan, insanlık onuru incitilen, hayatını kaybeden göçmenlerin karşılaştığı her durumun hesabı, onlarla aynı havayı soluyan ve konfor içinde yaşayan bizlerden sorulacak” şeklinde konuştu.

 

GÖÇ SORUNU KÜRESEL BİR SORUN

Göçün her zaman için tarihte var olduğunu dile getiren AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger, ”Anne tarafıma baktığımız zaman sürekli olarak göç etmek zorunda kalmışız. Bu gün 250 milyon göçmene ulaşıldı. Bu da çok önemli bir rakam. Yerinden edilenler 40 milyon kişi çaresiz kalıp terk ettiler. Suriyelilere baktığımızda 7 milyon insan yerinden edilmiştir. 6 milyon Suriyeli de yer arıyor. 3.5 milyonu da Türkiye’de bulunuyor. Kendi niyetleriyle değil hayatlarından endişe ettikleri için” diyerek göç sorununun küresel bir niteliğe ulaştığını kaydetti.

 

TÜRKİYE’NİN ÇALIŞMALARI MUAZZAM

İnsan onurunu ön planda tutmanın önemine parmak basan Berger, ”Türkiye ile yaptığımız çalışmalar başarıya ulaşmıştır. Türk işbirlikçilerine teşekkür ederim. Uluslararası olsun yerel olsun yaşam standartları ve kültürel etkileşim artmakta. Türkiye’de önemli bir göç olduğu için yerel olarak da çözümler gerekmektedir. İnsanlık algısını her zaman için ön planda tutmalı ve komşularımıza yardım elini uzatmalıyız. Türkiye’nin göçler için hayata geçirdiği muazzam çalışmaları için de teşekkür ederim.” dedi.

 

BEN DE BİR MÜLTECİ ÇOCUĞUYUM

Sözlerine Türkiye’de bulunmaktan ve Kocaeli’nin misafirperverliğine çok teşekkür ederek başlayan Yunanistan Eski Başbakanı George Papandreu, ”İki ülke arasındaki ilişkiler çok güzel meyveler verebilir. Ve bölgeyi de güçlendirebilir. Mülteci krizi de gösteriyor ki ilişkimiz çok önemli. Nüfusların göç hareketine alışkınız. Çünkü bizlerin tarihinde var bu olay. Ancak göç artık terörizm ve korku elinden yurdundan edilme ile ilgili. Biz göçlerin böyle algılanmasını istemiyoruz. Kadınların çocukların boğulduğunu öldüklerini görüyoruz. Biz de mülteciydik. Dedem ile biz de göç ettik. Türkiye hiçbir ülkenin yapmadığını yapıyor, milyonlara kapılarını acıyor, bu muazzam sorumluluğu almak kolay değildir” dedi.

 

TÜRKİYE-YUNANİSTAN İŞBİRLİĞİ ÇOK ÖNEMLİ

Felaketten kaçanlara eşitlik sağlamaya çalıştıklarını ifade eden George Papandreu, ”Mültecilere saldırıyı engellemek ve onların eğitim ve işleri için çalışıyoruz. Bazen nefret söylemleri olsa bile bu mülteciler çifte kurban ediliyor. İşbirliği yapamaz isek çıkmaza gireriz. Çok taraflı sistemi getirmeliyiz. Deneyimlerimiz Türkiye-Yunanistan beraberliğinin önemini gösteriyor. Uluslararası göç iyi kontrol edilebilirse o ülkenin kalkınmasına faydalı olacaktır. Kartepe gerçekleşen bu zirvede pek çok mesele ele alınacak. Çok yararlı olacaktır. Dostluğumuz birlikteliğimiz daim olacaktır” ifadelerini kullandı.

 

BİR MATEMATİK HOCASININ HİKAYESİNİ ANLATACAĞIM

“Bir Matematik profesörü, okul binasına bir bomba isabet etse öğrencilerin cesetlerini toplamaya zorlansa acaba bu nasıl bir sahne olurdu? Hangi film senaryosuna benzerdi?“ soruları ile konuşmasına başlayan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ”21. yüzyıl hayal kırıklıklarıyla başladı. 2018-2019 yıllarında silaha ayrılan para 7 milyar dolar. Savaşlar vesayet savaşları üstünden oluyor. Bu yapılan mağdurluğa birilerinin dur demesi gerekiyor. Göç bizim için yeni bir şey değil. Hepsini vicdanımızla yönettik. Göçü dün bize öğretilenleri öğretirken geleceği de yönetiyoruz. Geleceğimizi de yönetiyoruz” açıklamasını yaptı.

 

ÖLEN BEBEKLERİ GÖRMEMEK İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ

‘’Göç politikamız sadece kamp kurmak, 3 öğün yemek de değildir’’ diyerek sözlerine devam eden Bakan Soylu, ”Ama Avrupa ülkelerinde bunu yapmayanlar da var. Akrabalık ve din bağımız var. Şehirlerin harabeye döndüğünü unutmayın. Kapıyı aç, kapıyı kapa ifadesi kadar kolay bir şey değildir.  Mücadelemiz düzensiz göçe karşıdır. Bu mücadeleyi ölen bebekler ve kadınlarla karşılaşmamak için yapıyoruz. Terörist grupların besinlerini keserek hızlarını azaltıyoruz’’ ifadesi kullandı.

 

ZİRVENİN ÇALIŞMALARINI MERAKLA BEKLİYORUM

Savaşlar çatışmalar ve gelir dağılımındaki adaletsizlikler daha güzel bir ümitle mültecilerin göç etmek zorunda kaldığını kaydeden AB Komisyonunun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu üyesi Dimitris Avramopoulos, ”Göçün arkasındaki bu adaletsizlikler var olduğu sürece göç, paradoks olmaya devam edecek. Göçün arkasındaki bu adaletsizliklere çözüm bulmak için işbirliği yapmalıyız. Göç ve mülteci konusunda teknolojinin de büyük önemi var. Teknoloji göç mülteci sorununda kötü amaçla kullanılıyor. İnsan kaçakçıları ve dolandırıcılar konusunda kesinlikle önlemler alınmalı. Kartepe Zirvesi’nin çalışmalarını merakla bekliyoruz ve çözüm yolları bulmak için çok yararlı olacağını düşünüyorum” dedi.

 

2. DÜNYA SAVAŞINDAN DAHA BÜYÜK BİR GÖÇ YAŞANDI

Kartepe Zirvesi’nin tecrübelerine göre kalıcı olacağını ifade eden Dış ilişkileri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ”Mültecilik ve göç, tek başına bir ülkenin ya da bir kurumun çözebileceği bir sorun değil. Yakın dönemde 2. Dünya Savaşından daha büyük bir göç oldu. 70 milyon insan değişik sebeplerle yurdunu değiştirmek zorunda kaldı. Kaçak yollarla ülkemize gelen mültecileri suçlu ilan etmek yanlıştır. Göç bir gerçektir. Kontrollü göçü gerçekleştirmeliyiz“ dedi.

 

MESUT ÖZİL’DEN ÖRNEK VERDİ

Bakan Çavuşoğlu sözlerine şu şekilde devam etti; “Mesut Özil bir fotoğraf çektirdi diye ne muamele gösterildi hep birlikte gördük. Sorunun kökenine inmeliyiz. Sebeplerine çok iyi bir çözüm bulamazsak kaçakçıları, dolandırıcıları ne kadar yakalarsak yakalayalım hiçbir şey yapamayız. İdlib anlaşması ile 3 milyon insanın evini terk etmesini engelledik. Güveni yaratınca Türkiye’den Suriye’ye dönüş de yaşandı. Bu güven duygusu yaratıldığında göçün nasıl engellendiğini de görmüş olduk. İşte tüm dünyadan istediğimiz bu güven ortamının yaratılmasıdır.” Konuşmaların ardından açılış törenine katılan konuklara hediyeleri takdim edildi ve Zirve’de yer alan konuşmacılar tüm dünyaya birlikte bir hatıra fotoğrafı çektirdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2778

banner2763

banner2765

banner2754

banner2762

banner2764

banner2766

banner2723

banner2680

banner2751