banner2752
banner2750
banner2776

KATIRCIOĞLU; “SURİYELİ MÜLTECİLER SORUN DEĞİL, SORUNUN MAĞDURU”

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı ve Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu, Komisyon Üyesi Trabzon Milletvekili Ayşe Sula Köseoğlu ve Adana Milletvekili Ayşe Doğan Türkmen ile birlikte Amerika Diyanet Merkezi Külliyesini ziyaretinde, Amerika Diyanet Merkezi (DCA) Başkanı Fatih Kanca, DCA Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Sekreter Prof. Ahmet Aydilek, DCA Yönetim Kurulu Üyesi Kevser Özer, DCA Yönetim Kurulu Üyesi Sibel Özkan ve KAGEM DCA Müdürü Belgizar Özbek bir araya geldi. 

KEFEK Başkanı Radiye Sezer Katırcıoğlu konuşmasında ‘Suriyeli mülteciler, sorun değil yaşanan sorunların mağdurlarıdır. Türkiye, Suriyeli mültecilere misafir gözüyle bakmıştır, Avrupa ve Amerika’nın mültecilerden doktor, mühendis gibi yetişmiş elemanları seçerek kabul etmesine rağmen Türkiye, kendisine nasıl fayda sağlayacaklarına bakmadan, tüm mağdurlara kucak açmıştır. Suriyeli mültecilere misafir gözüyle bakarak, çocuklarına, kendi anadillerini ve kültürlerini kaybetmeden Türkiye’de ev verilmesinin yolları açılmış ve ülkelerine döndüklerinde zorluk çekmeden devam etmeleri hedeflenmiştir. Verilen sağlık hizmetleri, eğitim hizmetleri Türk vatandaşları ile neredeyse aynı düzeydedir.’ dedi.

AVRUPA MÜLTECİLER KONUSUNDA İKİYÜZLÜ

Göçmen ve mülteci krizi Avrupa’nın değerlerini şekillendirecek bir test gibi duruyor, diyen Katırcıoğlu, konuşmasına şöyle devam etti;         “Şu ana kadar Avrupalı hükümetlerin izledikleri politika bu testten geçemediklerini gösteriyor.  Göç meselesini insanlık için büyük bir yük değil insanlığımızı ispat edeceğimiz bir fırsat olarak görmek gerekir. Bu mesele sadece teknik bir mesele, siyasi bir mesele değildir, insanlığımızla ilgili bir meseledir. Avrupa’nın mülteci krizindeki insani olmayan, ikiyüzlü tavrını tarih de, insanlık da kaydediyor. Avrupa’daki mülteci hakları ihlallerini, ikiyüzlü tavrını tespit etmek üzere inisiyatifler ve mekanizmalar geliştirilmesi gerekmektedir.”

AVRUPA KAPILARINI KAPATTI

Suriye’deki savaş nedeniyle 700 binden fazla insan hayatını kaybetti, 12 milyondan fazla Suriyeli yer değiştirdi ve 6,5 milyonu kendi ülkesinin dışına kaçmak zorunda kaldığını açıklayan KEFEK Başkanı Radiye Sezer Katırcıoğlu, açıklamalarına şöyle devam etti. “Bu hayata tutunma sürecinde Avrupa’nın kapılarını kapattığına tanık olduk. Oysa Avrupa’nın yazdığı Cenevre sözleşmesi kapıların açılması talimatını içeriyor. Avrupa yazdığı sözleşmeyi artık okumuyor, uygulamıyor.  Hatta daha da ileri giderek sınırlarına dikenli ve jiletli teller çekiyor.   Kapılar kapatılınca, ölümler, dramlar ortaya çıktı.  İOM verilerine göre, son 4 yılda yaklaşık 20 bin sığınmacı Akdeniz’de hayatını kaybetti. Vicdanların kirlendiği dünyada balıklar yerine artık bebekler kıyıya vuruyor.  En küçük balık ölümünde dünyayı ayağa kaldıran sivil toplumdan, Uluslararası örgütlerden, insan hakları için oluşturulan uluslararası inisiyatiflerden ses çıkmıyor.  İnsani dramları bitirmek için, çareler üretmek kurulan uluslararası kuruluşlar bugünlerde ölen sığınmacıları sayan,  istatistik tutan işlevsiz birer kuruluş haline gelmiştir. NATO savaş gemileri kaynak ülkelerdeki savaşı durdurmak yerine, insanların bombalar altından kaçmasına engel olmak için Akdeniz’de nöbet tutuyor.  İnisiyatifler de, Uluslararası kurumlar da insanın ve insanlığın ölümüne engel olamıyor. Bilinmelidir ki, savaş ve diğer zorlayıcı nedenlerle ülkelerini terk etmek zorunda kalan başta Suriyeliler olmak üzere bütün sığınmacılar, dünyadaki sığınmacı sorununun kaynağı değil mağdurlarıdırlar. Bu süreç insanlık için bir yük değil, insanlığımızı ispat için kullanacağımız bir fırsat olarak değerlendirilmelidir” dedi.

SURİYELİ MÜLTECİLER SAĞ SALİM EVLERİNE DÖNECEK

Başkan Katırcıoğlu, Afrin de TSK ve ÖSO tarafından başarı ile yürütülen Zeytin Dalı Operasyonu hakkında açıklamaları şu şekilde; “Medeniyetimiz kendisine ihtiyaç duyan insanlara elini uzatmaktan hiçbir zaman geri durmamıştır. Türkiye bugün de ölümden kaçan, yerinden edilmiş Suriyeliler konusunda önemli bir süreci başarı ile yürütüyor.  Üç milyondan fazla mazlumu, sığınmacıyı misafir eden bir milletin ferdi olmak büyük bir gururdur.  İnsanlık açısında önemli bir başarıya imza atan milletimize, hükümet, kurum ve kuruluş yetkililerine, katkı sunan uluslararası kuruluşlara, sivil toplum örgütlerine teşekkür ederiz. Sınır bölgemizde yürütülen operasyon ile Suriye’li kardeşlerimize ve bize karşı tehdit oluşturan terörist gruplar bölgeden temizleniyor. Afrin merkezi de geçtiğimiz gün kontrol altına alındı. Bölge tamamıyla teröristlerden temizlenip kontrol altına alındıktan sonra Suriye’li Mülteci kardeşlerimizin evlerine dönmeleri sağlanacak.”

Daha sonra programa katılan konukların sorularını yanıtlayan Başkan Katırcıoğlu ve milletvekilleri, DCA yetkililerinden hem cami hem de bölgede yaşayan Türklerin durumu hakkında bilgi aldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2763

banner2765

banner2754

banner2762

banner2764

banner2766

banner2723

banner2751

banner2771

banner2773

banner2772

banner2774

banner2775

banner2777

banner2680