banner2779
banner2752
banner2750

Katırcıoğlu’ndan “Engelliler Haftası” Mesajı

  Radiye Sezer Katırcıoğlu’nun engelliler haftası mesajı ise şu şekilde;

Engelli vatandaşlarımızın hayatlarını kolaylaştırmak, toplumla bütünleşmelerini ve geleceğe umutla bakabilmelerini sağlamak, onları toplumsal hayatta etkin ve verimli kılmak adına dayanışma ve yardımlaşma duygularımızın güçlenmesine vesile olan “Engelliler Haftası”, Birleşmiş Milletlerin (BM) üyesi olan tüm ülkelerde her yıl, 10-16 Mayıs tarihlerinde yapılmaktadır.


Bu hafta engelli vatandaşlarımızın ve ailelerinin sorunlarına dikkat çekilmesi, engelli bireyler için yapılması gerekenlerin gündeme getirilmesi ve çözüm yolları bulunması açısından önemli bir haftadır. Engelli vatandaşlarımızın toplumsal hayatta katılımlarının sağlanması, yaşam standartlarının yükseltilmesi ve temel haklarını etkin bir şekilde kullanmaları için gereken çalışmaların yapılması ve desteğin sağlanması gerekmektedir. Çeşitli yaşam kolaylıkları sağlanması amacıyla gerçekleştirilen iyileştirme hizmetleri sayesinde büyük oranda engelli tekrar topluma kazandırılabilmektedir.

 

2011 yılı nüfus araştırmalarına göre ülkemiz nüfusunun %6,6 sında en az bir engelli bulunmaktadır. Engelli bireylerin tüm hak ve özgürlüklerden diğer bireyler gibi tam ve eşit şekilde yararlanmasını teşvik etmek ve insan onuruna olan saygıyı güçlendirmek, en temel görevimizdir. Bu amaç doğrultusunda Türkiye Büyük Millet Meclisi Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu bünyesinde “Türkiye’de Yaşayan Engelli Kadınlar ile Engellilere bakmakta olan kişilerin sorunları ve çözüm önerileri konulu alt komisyonu” kurulmuştur. Alt komisyon toplantılarımıza engelli konusu ile ilgili tüm paydaşlar davet edilerek engellilere yönelik ayrımcılık, toplumsal bilinci yükseltme, erişebilirlik, yaşam hakkı, risk durumları ve insani açıdan acil durumlar, adalete erişim, sosyal hayata uyum, bakım, siyasal hayata katılım gibi konular ele alınmıştır.

 

Engellilik, kişinin fiziksel yada zihinsel/ruhsal durumunun yanı sıra çevresinde kendisine engel olmasını ifade etmektedir. Alt komisyonumuzun yayınlayacağı rapor, engelliliğin toplumsal açıdan ve hak temelli olarak tanımlanmasına ve engelli hakları konusunda toplumsal duyarlılığın arttırılmasına katkı sağlayacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle, Engelliler Haftası’nın engellilerin sorunlarına yönelik toplumsal farkındalığı ve hassasiyeti arttırmasını temenni ediyor, engellilerimize ve ailelerine sağlık, mutluluk ve huzurlu bir yaşam diliyorum.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2778

banner2763

banner2765

banner2754

banner2762

banner2764

banner2766

banner2723

banner2680

banner2751