KIRIM TATATLARINDAN MUHTEŞEM AÇILIŞ
Körfez Kırım Tatarları Kültür ve Dayanışma Başkanı Hilmi Özdilek ve Yönetiminin ev sahipliği yaptığı açılışa Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Körfez Belediye Başkanı Yunus Pehlivan, AKP Körfez İlçe Başkanı Engin Koyun ve yönetimi Körfez Kaymakamı Mahmut Şirinoğlu, Kocaeli Kırım Tatarları Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı İbrahim Aracı,Adapazarı Kırım Tatarları Derneği Başkanı Münir Balıca, Tekirdağ Emir Yakup Kırım Tatarları Derneği Başkanı Burhan Çınar,Bursa Eskişehir Kırım tatarları Dernek Başkanı Recep Şen, Kırım Gelişin Vakfı Başkanı Ümit Şilit, Derince Kırım tatarları Başkanı Ferit Toplu, Kırım Tatarları Derneği Başkanı Şerife Orak, İl Genel Meclis Başkan Vekili Mehmet Allak,Körfez Belediye Başkan Yardımcısı Musa Yüksel, KÖGİAD Başkanı Haydar Alkan,İGSAŞ Genel Müdürü Turan Tok,Körfez Karadenizliler Dernek Başkanı Hasan Yazıcı,Körfez Galatasaray Taraftarlar Derneği Başkanı Ahmet Önal, DSP Körfez İlçe Başkanı Gündüz Kamil Çehreli,MHP Körfez İlçe Başkanı Yağız Öztürk Günen,DP GİK üyesi Fevzi Canbaz, eski Bekirpaşa Belediye Başkanı Abdullah Köktürk, eski Saraybahçe Belediye Başkanı Halil Vehbi Yenice, eski Körfez Belediye Başkanı Erhan Yenilmez, Körfez İlçe Emniyet Müdürü Coşkun Opak, Kocaeli Artvinliler Dernek Başkanı Av. Nuri Almaz,Gübretaş Yarımca Tesisleri Müdürü Necdet Barlas, Körfez Ticaret Odası Başkanı Mustafa Efe ve yönetimi, Körfez Ticaret Odası Meclis Başkanı Osman Çalık,S.S. Yarımca Taşıyıcılar Kooperatif Başkanı Veysel Şenol, yardımcısı Cemil Çoruh,Körfez Taşköprülüler Dernel Başkanı Öznur Gökkaya, Belediye Meclis üyeleri Şener Söğüt, Metin Özkan, Ziya Baykara, Melek Çelik, iş adamları Recep Öztürk, Arif Kızılkaya,Ali Çakır, Ömer Sönmez, Doğan Bozkurt, Salih Şirin ve çok sayıda davetli katıldı.


Kırım’dan gelerek Anadolu Üniversitesi’nde öğrenim gören 15 öğrenci ile çok sayıda Kırım Tatarı katıldı. Kırım Tatarları’na ait yöresel oyunların sergilendiği ve çiğ börek ikramının yapıldığı açılışta, Karaosmanoğlu’nun Kırım gezilerinde çekildiği fotoğraflar hediye edildi.

Açılış öncesi konuşma yapan dernek başkanı Hilmi Özdilek,Tarih içerisinde göçler sebebiyle ilimize yerleşen Kırım Türkleri, Kullar Sarımeşe,İhsaniye, Subaşı, Derince, Körfez ilk kurucuları arasında yer almıştır. Vatana Millete saygılı nesiller yetiştirmiş Tatar aileleri ülkemizin imarında da önemli roller üstlenmişlerdir. Diğer taraftan 18 Mayıs 1944 Kırım sürgününü de asla unutmamışlardır. Vatana dönüş mücadelesi uzun yıllar aldı. Yaşadığı işkence ve zülümler tarih sayfalarında insanlığın kara bir lekesi olarak yer almaktadır.  Kocaeli Kırım Tatarları Kültür ve Dayanışma Derneği’nden bahsederek, “2006’da öyle bir dernek kuruldu ki tüm Kırım Tatarları’nın gönlünü fethetti. Biz de Körfez Kırım Tatarları Kültür ve Dayanışma Derneği olarak kültürümüzün gelişmesi ve yaygınlaşması için çalışacağız. Bundan böyle her iki derneğimiz Vatan Kırım için Gerek Kırım Tatar Kültürü ve Gerekse Kırım da yaşayan Soydaşlarımızın maddi manevi sorunlarına çözüm bulmak için hem Kocaeli, hemde yurt genelinde yapacakları etkinliklerle birbirlerine verecekleri desteği yarattığı sinerji ile daha yaygın ve güçlü bir şekilde gerçekleştirecektir" dedi.

ATEŞ KÖRFEZ’E SIÇRADI

Özdilek’in ardından konuşan Kocaeli Kırım Tatarları Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı İbrahim Aracı ise, “Kocaeli Kırım Tatarları Kültür ve Dayanışma Derneği’nin yaktığı bu ateş şimdi Körfez’e de sıçradı. Başkan Karaosmanoğlu’nun derneklerimize çok büyük katkıları oldu. Onunla yaptığımız Kırım ziyaretinde adeta ayak basmadığımız yer kalmadı ve orada verdiği tüm sözleri yerine getirdi, kenidlerinize huzurunuzda teşekkür ediyorum" dedi.

PEHLİVAN SÖZ VERDİ

Körfez Belediye Başkanı Yunus Pehlivan da bir konuşma yaparak Körfez Kırım Tatarları Kültür ve Dayanışma Derneği’nin yaptığı tüm faaliyetlerde bundan sonra yer alacağının sözünü verdi. Derneklerin en başta hep heyecanla kurulduğunu fakat bir süre sonra bu heyecanı kaybettiklerini kaydeden Pehlivan, “Kırım Tatarları bu konuda bir istisna. Siz heyecanınızı kaybetmeden faaliyetlerinize devam ediyorsunuz. Ben de buradan söz veriyorum; tüm etkinliklerde yanınızdave sizlere destek olacağız” ifadelerini kullandı.

BÜYÜK ACILAR ÇEKTİNİZ

Pehlivan’ın ardından son konuşmayı ise Karaosmanoğlu yaptı. Türklerin farklı kültürlere sahip olduğunu söyleyen Karaosmanoğlu, “Bunlar birer zenginliktir. Bize düşen en önemli görev de bu kültürü bozmadan yaşatmaktır. Yoksa yozlaşır, fakirleşiriz. Kırım Tatarları tarihte çok büyük acılar çekmiştir. Bu acıları çekmiş bir millet olarak siz de çocuklarınıza anlatın ve kültürünüzü yaşatın” diye konuştu. Konuşmaların ardından protokol üyeleri pasta keserek açılış öncesi dua okudu. Derneğin odalarını tek tek gezen Karaosmanoğlu’na, Kırım gezisi sırasında çekildiği fotoğraflardan oluşan çerçeve hediye edildi.

Körfez Kırım Tatarları Derneği’nin yönetimi ise şöyle; Başkan Hilmi Özdilek, Yönetim Kurulu üyeleri  Vahit Eryılmaz. Av. Vedat Doğusel,Cengiz Aykut, Necdet Demiröz, İrfan Atılgan, İzzet Toplu, Elif Doğusel



















Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817