banner2779
banner2752
banner2750

KO-MEK’ten Hibrit Tohumla Mücadele

 

 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meslek ve Sanat Eğitim Kursları Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği branşı, ülkenin tarımsal alanda bağımsızlığı adına önemli bir yeri olan yerli tohum konusunda kursiyerlerine eğitim veriyor. Yerli tohumun aynı zamanda bir kültür mirası olduğundan hareket eden KO-MEK, bu kapsamda kursiyerlerine atadan kalma, yerli tohumları tanıtıyor. Bu sayede tarımın adeta baş düşmanı olan hibrit tohuma karşı önemli bir savaş veriliyor.

 

İŞ SAHİBİ YAPAN BRANŞ

KO-MEK’in önemli istihdam branşları arasında yer alan Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği kursu, yaz aylarından bu yana faaliyetlerini sürdürüyor. Branş kapsamında kursiyerlere tohum yetiştiriciliği detaylı olarak öğretiliyor. Bu branşta eğitim alan vatandaşlar ellerindeki KO-MEK sertifikası ile devletten tarım desteği alabiliyor ve kendi işlerinin patronu oluyor.

 

YERLİ TOHUMUN ÖNEMİ ANLATILIYOR

Öte yandan derslerde kursiyerlere tohum yetiştiriciliğinin yanı sıra yerli tohumun, ülkenin ulusal tarım politikası açısından önemi anlatılıyor. Zira, yerli tohum günümüzde ve gelecekteki gıda güvenilirliği açısından hayati önem taşıyor. Yerel tohum; hiçbir genetik işleme maruz bırakılmamış, atalarımızdan kalan, geleneksel işlemlerle toprağa ekilen tohumlara deniyor. Genetiği değiştirilmiş tohumlara karşı son yıllarda ülkemizde yerli tohuma teşvik arttı. KO-MEK’te bu ulusal politikaya Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Branşı ile destek veriyor.

 

ATA YADİGARİ TOHUMLARI TANIYORLAR

Derslerde, kursiyerlere ata yadigari tohumlar tanıtılıyor. Teknik olarak bilgi alan kursiyerler daha sonra sahaya çıkartılarak bu tohumları yerinde görme şansı yakalıyor. Geçtiğimiz günlerde de kursiyerlere saha çalışması yaptırıldı.  KO-MEK Köseköy Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği kursiyerleri usta öğreticileri ile birlikte yerel tohumları incelemek üzere Kandıra Nar Köy’e gitti. Kursiyerlere burada hem tohumlar tanıtıldı hem de ekimi konusunda bilgi verildi.

 

YERLİ TOHUMU TERCİH EDECEĞİZ

Kursiyerler, yerel tohum konusunda kendilerine verilen bilgilerin önemine işaret etti. Hibrit tohumun tehlikelerinin son derece açık olduğuna dikkat çeken kursiyerler, kendilerinin de üretimde her zaman yerli tohumu tercih edeceklerini aktardı.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2778

banner2763

banner2765

banner2754

banner2762

banner2764

banner2766

banner2723

banner2680

banner2751