banner2779
banner2752
banner2750

KO-MEK’ten Türkiye’de bir ilk

 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Meslek ve Sanat Eğitimi kursları (KO-MEK) büyük başarılara imza atmaya devam ediyor. KO-MEK’in Gölcük Kaynak Atölyesi’nin Model Gemi Yapımı Usta Öğreticisi kursiyerleriyle birlikte tarihe ışık tuttu. Usta Öğretici kursiyerleriyle birlikte 1 Mart 1958 Vapur faciası olarak bilinen Üsküdar vapurunun model gemisini hazırlayarak bir ilke imza atmış oldu.

 

EN ÖLÜMCÜL SİVİL DENİZ KAZASI

1 Mart 1958’de İzmit- Gölcük arasında sefer yapan Üsküdar isimli vapur,  Derince yakınlarında çıkan şiddetli fırtına sonucu batarak 400’e yakın yolcu hayatını kaybetmişti. Körfez faciası olarak bilinen bu olay Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en ölümcül sivil deniz kazası olarak tarihe geçti. Türkiye tarihindeki bu önemli kazanın anısına KO-MEK kursiyerleri de bir ilke imza atarak Üsküdar isimli vapurun model gemisini yaptılar.

 

BİRKAÇ RESİMDEN VE FİKİRDEN YOLA ÇIKTIM

Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı bünyesinde yer alan KO-MEK’in Gölcük Kaynak Atölyesi’nin Model Gemi Yapımı Usta Öğreticisi Yusuf Akmeşe, kursiyerleriyle birlikte gerçekleşen bu olayın 55. yıl anısına Üsküdar vapurunun model gemisini hazırladı. Daha önce böyle bir çalışma yapılmadığını belirten Usta Öğretici birkaç resim örneği ve modelcilerden aldığı fikirlerle yola çıktığını ifade etti. 

 

KURSİYERLERİMLE BİRLİKTE ÇALIŞTIK

Usta Öğretici Yusuf Akmeşe, “KO-MEK’te eğitim vermeye başladıktan sonra Kocaeli çevresinde denizcilik adına neler yapılabileceği konusunda araştırmalarım vardı. Üsküdar vapurunun model gemisini yapma kararı aldıktan sonra kursiyerlerimle birlikte çalışmalara başladık. İki, üç aylık süren bir çalışma sonucu model gemimizi hazırlamış olduk. Tarihimizi anlatmak ve kursiyerlerimle birlikte güzel bir çalışmaya imza atmaktan mutluluk duyuyorum’’ dedi.

 

BİZİM İÇİN BİR ANI OLDU

Kursiyerlerden Tamer Aydın ise hazırlanan model geminin kendileri için güzel bir anı olduğunu ifade etti. 1958 doğumlu Aydın, “Ben vapur faciasının gerçekleştiği yıl doğdum. Küçükken bu olayı hep anlatırlar ve bizde mezarlıklara giderek onlara dua ederdik. Şimdi bu tarihi olayın anısına oluşturduğumuz model gemiyle onları anıyoruz’’ diyerek sözlerine son verdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2778

banner2763

banner2765

banner2754

banner2762

banner2764

banner2766

banner2723

banner2680

banner2751