banner2779
banner2752
banner2750

KOCAELİ ARTIK ‘’KİTAP KENTİ’’ OLDU
  

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin kentin kültürel ve sosyal gelişimine yaptığı katkılarla uzun yıllar ‘’sanayi kenti’’ olarak bilinen Kocaeli, artık ‘’kitap kenti’’ olarak anılmaya başlandı. Her yıl ‘’Ağaçlar Kitap Açtı’’ etkinliğiyle start alan ve bu yıl 665 bin ziyaretçisiyle Türkiye’nin en büyük fuarı haline gelen Kocaeli Kitap Fuarı’nın ardından, belediye otobüsleri bile kütüphane haline geldi.

 

ÇALIŞAN VE ÜRETEN KOCAELİ

Kocaeli, eğitim seviyesi yüksek insanların yaşadığı bir şehir. Aynı zamanda üretim kenti. Çalışan, emek harcayan insanların şehri. Çalışan insanların kitap okumaya ayıracak vakti de sınırlı oluyor. Ancak hayatı tanımak, kendini geliştirmek, başka hayatların kapısını açmak için okumak şart.

 

TÜRKİYE’DE OKUMA ORANI DÜŞÜK

TÜİK’in verilerine göre Türkiye’de okuma oranı düşük. Özellikle çalışan kesim, kitap okumaya vakit ayıramıyor. Turizm ve Kültür Bakanlığı’nın hazırladığı Türkiye Okuma Haritası’nda kişi başına okunan ortalama kitap sayısı 7,2. Televizyon karşısında ve internet başında saatlerini harcayan birçok kişi kitap okumaya yeterince süre ayırmıyor.

 

EN BÜYÜK KİTAP FUARI

Ancak Kocaeli’nde tüm bu oranlar artık tersine dönmeye başladı. 2009 yılından bu yana Kocaeli Kitap Fuarı’nı düzenleyen Büyükşehir Belediyesi, kentte kitap okuma ve kitap satın alma alışkanlığını geliştirdi. Kocaeli Kitap Fuarı, 7. yılında 265 bin ziyaretçiyle geçmiş yıllarda olduğu gibi kendi rekorunu kırarak, Türkiye’nin en büyük kitap fuarı olma özelliğini sürdürüyor.

 

BİR MİLYON KİTAP BİR ARADA

Bu yıl 7.’si düzenlenen Kocaeli Kitap Fuarı’nda 350 yayınevi, 42 sahaf, 67 STK katıldı. 7. Kocaeli Kitap Fuarı’nda bir milyondan fazla kitap, okur severlerle buluştu. Bu kitapların yarısına yakını da kitap fuarı boyunca okurlar tarafından satın alındı.

 

KOCAELİ’DE BİR NESİL KİTAPLA BÜYÜYOR

Kocaeli’de bir nesil fuarın sayesinde kitap sevdalısı olarak büyüyor. Kitap Fuarı ilk kurulduğunda yeni doğan çocuklar, bugün ilkokulda okuyor. Kocaeli Kitap Fuarı’nın ilk yılında okula başlayanlar ise neredeyse liseden mezun olacaklar. Kitap Fuarı’nın hayata geçirildiği yıllarda lise sıralarındaki çocuklar ise üniversiteyi bitirip, hayata atılmak üzere.

 

YÜRÜYEN KÜTÜPHANELER YOLLARDA

Kocaeli halkının kitap okuma sevdasını gören Büyükşehir Belediyesi, şimdi şehir içindeki otobüslerini yürüyen kütüphanelere dönüştürdü. Büyükşehir tarafından satın alının 263 yeni otobüsün tamamında kütüphane bulunuyor. Bu kütüphanelerde Büyükşehir’in yayınlarının yanı sıra sevilen yazarların kitapları yer alıyor.

 

KİTABA KALDIĞIN YERDEN DEVAM ET

Kütüphaneli otobüslerde ilk olarak sevilen yazar ve şair Kahraman Tazeoğlu’nun kitapları bulunuyor. Vatandaşlar bir kitabı yolculuk boyunca okurken, bir başka otobüse bindiklerinde aynı kitabın kaldıkları sayfasından devam edebiliyor.

 

KÜTÜPHANELİ OTOBÜSLER BENİMSENDİ

Kütüphaneli otobüsler, yolcular tarafından yola çıktıkları andan itibaren benimsendi. Kütüphaneli otobüsleri çok beğenen vatandaşlar, Büyükşehir’in araçlarında güvenli ve konforlu yolculuk yaparken, bir yandan da kitapların büyülü dünyasına dalmanın keyfini yaşıyor. 

        

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2778

banner2763

banner2765

banner2754

banner2762

banner2764

banner2766

banner2723

banner2680

banner2751