Kocaeli Barosu Hayvan Hakları Komisyonu'na soruyoruz!
(Hakan Turcan)

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SUÇ İŞLİYOR
İlimizde faaliyet gösteren bazı STK üyelerinin de destek verdiği geçtiğimiz aylarda düzenledikleri eylemde konuşma yapan dernek başkanı Tülay Çetin Erdurmaz, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin suç işlediğini söylemişti. 2004 yılında TBMM tarafından kabul edilen yasa ile barınakların yasaklandığını söyleyen Tülay Çetin Erdurmaz, “Yasa, yerel yönetimlerin Sahipsiz Hayvan Geçici Bakımevi açmalarını sınırları dahilinde yaşam süren sahipsiz hayvanların bu merkezde kısırlaştırılıp, aşılarının yapılmasını ve iyileşme süreci sonrası alındıkları mahalle bırakılmasını, bırakıldıkları yerlere beslenme odakları kurulmasını hükme bağlamıştır. Yasal mevzuatlar bu şekilde olduğu halde, ne yazık ki Kocaeli’nin 12 ilçesinin hiç birinde henüz bu merkezler kurulmamıştır.” demişti.

BARINAKLAR ÖLÜM MERKEZLERİNE DÖNÜŞTÜ
Bir süredir Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen sahipsiz hayvanların kısırlaştırma ve aşılama çalışmalarının istenilen seviyeye ulaşamadığını da söyleyen Tülay Çetin Erdurmaz konuşmasında “Büyük ve dağınık bir yerleşime sahip olan ilimizde Büyükşehir’in çalışmaları istenilen seviyeye ulaşmamıştır. İlçe belediyelerin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmemesinin bedelini “Doğal Yaşam Merkezi” adı altında açılış startı verilen ölüm merkezine toplanılan hayvanlar ödeyecektir. Bu durum yasal olmadığı gibi insanı ve vicdani de değildir. Buraya toplanılan köpeklerin bir süre sonra asosyal olacağı, vahşileşeceği, açlıktan güçlü olanın güçsüzü parçalayacağı ve yasal ölüm merkezi haline geleceği bir yer olması kaçınılmazdır. Büyükşehir Belediyesi’nin genellikle personelin siyaseten sürgün edildiği 70 hayvan kapasiteli merkezi henüz işletmekten yoksunken, 700 hayvan kapasiteli 150 dönüm alana nasıl sahip çıkacaklarını biz hayvan hakları savunucuları oldukça merak etmekteyiz.” cümlelerine yer vemişti.

HER İLÇEYE BAKIMEVİ KURULSUN
Radikal ve doğru çözümün hayvanları vahşice katletmek ya da tel örgüler ardına hapsetmek olmadığını söyleyen Tülay Çetin Erdurmaz, “Empati yapılarak gerçekten bu canlıların sağlıklı bir şekilde yaşamı desteklenmek isteniyorsa, Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı’nın bu merkez için harcayacağı kaynağı, ilçe belediyelerin desteklenerek kendi bakımevlerini kurmaları, rehabilite edilmiş sağlıklı hayvanların bizlerle yaşamalarını, yaşadıkları mahallelere beslenme odakları kurmaları hususunda destek vermesi gerekmektedir. Mevcut merkezde yine kanunen hükme bağlanmış olan sokakta yaşayamayacak hayvanların ölünceye kadar bakımlarının sağlanması ve en önemlisi sahipsiz hayvanların tedavilerinin yapılacağı 7 gün 24 saat faaliyette bulunacak uzman ekip ve ekipmanların olduğu donanımlı tedavi merkezinin açılması ve acil kritik vakaların nakli için bir ambulansın hayata geçirilmesinin sağlanması doğru olacaktır.” diyerek konunun önemini ortaya koymuştu.

HAYVAN BARINAK YERİ OY ÇOKLUĞU İLE KABUL EDİLDİ
Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde köylülerin tepkileri ve yer arayışları nedeniyle 4 aydır ertelenen Kandıra Sarıhocalar mevkiinde yer alan Çevre ve orman Bakanlığı Adapazarı Orman Bölge Müdürlüğü Orman İletmesi sorumluluk alanında yer alan 170 bin metrekare alan üzerinde Hayvan Barınak yeri yapılması ile ilgili Hukuk Komisyonu raporu görüşüldü. CHP’li ve SP’li üyelerin muhalefetine karşı Sarıhocalar mevkiinde Hayvan Barınak yeri yapılması oy çokluğu ile kabul edildi.

Bu açıklamalar sonucunda, konu hakkında en çok bilgi sahibi olabilecek Kocaeli Barosu Hayvan Hakları Komisyonu'na soruyoruz;

Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisi’nde oy çokluğuyla kabul edilen, Kandıra’da 170 dönüm üzerine kurulacak, hayvanların kalıcı olarak hapsedileceği hayvan barınağı yasal mıdır?
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817