Kocaeli de Obezite oranı artıyor
 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Dünya Sağlık Örgütü’yle birlikte yaptığı İleriye Dönük Kentsel ve Kırsal Epidemiyolojik Araştırma (PURE) çalışmasında çarpıcı sonuçlara ulaşıldı. Araştırmaya göre Kocaeli’de 38-73 yaş aralığında her iki kişiden birinde Metabolik Sendrom olduğu ortaya çıktı. Araştırma, 2009 yılında 35-70 yaş grubunda %51,8 olan obezite oranının, 2012 yılında %55’e yükseldiğini gösterdi. Metobolik Sendrom olarak tanımlanan bel kalınlığı, şekerde yükselme, kan yağlarında trigliseridin artması ve HDL kolesterolün düşmesi Kocaeli’de 2009 değerlerine göre %4,7’lik bir artışla %49,6’ya yükseldi.

 

DİYABET DE ARTTI

Kocaeli’nde 35-70 yaş arası kişilerde diyabet görülme sıklığı 2009’da %11,8 iken 2012’de %17’ye yükseldi. Bu sonuçlar göz önünde bulundurulduğunda önümüzdeki yıllarda sağlıksız yaşam oranı hızla artacak, hareketsiz yaşam ölüme kadar gidebilen sonuçlar ortaya çıkaracak. Projede elde edilen sonuçlara göre sağlıklı bir hayat için doğru beslenme ve fiziksel hareketlilik gereklilik haline geldi. Sağlıklı kalmak için doğru ve dengeli beslenmek gerektiğini belirten Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Osman Poyraz “Kişinin sağlıklı olması kendine bağlı. Yeterli, dengeli beslenme ile sportif aktivite sağlıklı olmamızı sağlayacak. Hareketsiz yaşam ve kötü beslenme sağlığın en büyük düşmanı. Bunlara bireysel olarak dikkat edersek toplum sağlığında da olumlu gelişmeler yaşanacaktır” dedi.   

 

KADINLAR DAHA SAĞLIKSIZ

Kocaeli’nde 38-73 yaş arası kadınlarda 88 santim olması gereken bel çevresi genişliği 96.3 cm, erkeklerde ise 102 cm olması gereken bel çevresi 99,8 cm olarak ölçüldü. Bu duruma göre kadınlar sağlıksız yaşam koşullarına erişmişken erkekler de riske doğru adım adım ilerliyor.

 

METABOLİK SENDROM NEDİR

Metabolik Sendrom, kalp krizi geçirme ihtimalini arttıran bütün risk faktörlerini içeren bir hastalık grubudur. Metabolik Sendrom başlığı altında toplanan bu hastalıkların en önemli olanı şişmanlık. Tıpta obezite olarak adlandırılan şişmanlık, önüne geçilmez ise kalp krizi başta olmak üzere ölümcül hastalıklara neden oluyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.