“Kocaeli İhracatta iyi performans gösteriyor”

 

     Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Meclisi’nde konuşan Başkan Ayhan Zeytinoğlu,Yurt geneline göre Kocaeli’nin ihracatta  daha iyi performans gösterdiğini vurgulayarak, “ Sanayicilerimizi kutluyorum. Dönemsel olarak, ilk 9 aylık verilere göre;İhracat yüzde  14,3 ,İthalat yüzde  6,5 arttı” dedi.

     KSO’nün dünkü Meclis toplantısı, KOSBAŞ Kocaeli Serbest Bölgesi Kurucu ve İşleticisi A.Ş. İdari binası Konferans salonunda gerçekleştirildi. Meclis Toplantısı sonrası konuk konuşmacı olarak  Serbest Bölgeler Eski Genel Müdürü Tuğrul Yalçıner katıldı. KSO’nun Meclis toplantısında Özelleştirme çalışmaları başlatılan Derince Limanı ve Cengiz Topel Hava alanı için sembolikte olsa KSO’nun ortak olması konusunda yönetime oy birliğiyle yetki verildi.

     KSO’nun Meclis toplantısında ekonomik değerlendirmelerde bulunan KSO Başkanı Zeytinoğlu, Sanayi üretimi ve kapasitelerin  ekonomide canlanma sinyali vermediğini vurgulayarak başladığı konuşmasında, “Ağustos ayı Sanayi Üretim Endeksi yüzde -102 olarak bir önceki yıla ve aya göre geriledi. Sürpriz değil. Göstergeler bu gerilemeyi doğruluyor. Rahatlıkla sezonsal olarak açıklayabiliriz.Eylül ayından itibaren tekrar artış bekliyoruz.Sanayinin büyümedeki katkısının giderek azalması bizleri üzüyor.İlk yarıda GSYH’deki payı yüzde  15,9. Bu koşullarda sürdürülebilir büyüme pek mümkün olmayabilir.Büyümemizin ayrıntılarını daha iyi ele alıp ihracat ile büyüme modelini başarmalıyız”

     Kapasitelerde son dört aydır durağanlık olduğunu belirten KSO Başkanı Zeytinoğlu, enflasyonun gerilemeye devam ettiğini kaydederek, “Bir sonraki ayda TÜFE’de baz etkisi azalacağından yıllık enflasyonda gerileme olacağını tahmin ediyoruz.ÜFE’nin ise baz etkisinden dolayı yükseleceğini tahmin ediyoruz”

    Yurt geneline göre Kocaeli’nin ihracatta  daha iyi performans gösterdiğini açıklayan KSO Başkanı Zeytinoğlu, “Sanayicilerimizi kutluyorum.Dönemsel olarak, ilk 9 aylık verilere göre; İhracat yüzde  14,3 , İthalat yüzde  6,5 arttı.

      Yıllık cari açık maalesef Aralık ayından bu yana yükseliyor (Yıllık cari açık – 55,8 milyar dolar)

İthalattaki yavaşlama ve Avrupa ekonomilerindeki iyileşmenin etkisiyle, önümüzdeki dönemde gerilemesini bekliyoruz. Cari açık bir taraftan büyümeye katkı sağlıyor”

     Haziran ayında işsizlik oranının  yüzde  8,8 olarak açıklandığını belirten Başkan Zeytinoğlu, “Bu oran tahminlerimizin üzerinde gerçekleşti. Önümüzdeki dönemde işsizlikte gerileme olmayabilir. Endişe duyuyoruz. Oysa sanayinin gerek vasıflı, gerekse vasıfsız eleman talebi var.Yapısal sorunlara bağlıyoruz”

     SANTEK’13 fuarını çok başarılı atlattıklarını belirten Zeytinoğlu, 10 binin üzerinde ziyaretçi geldiğini kaydetti. Eşleştirme ekinliklerinde yabancı firmaların Türk firmalarla görüşmeler yaptığını ifade eden Zeytinoğlu, “16 farklı ülkeden 60 firma 90 Türk firması ile bir araya geldi. 300’ün üzerinde ikili iş  görüşmelerine  katıldılar. Bölgede bu kapsamda ilk kez böyle büyük bir etkinlik yapıldı. Bundan sonraki amacımız SANTEK Fuarını Match4Industry etkinliğini birer markaya dönüştürmek ve sürdürülebilir”

     Önümüzdeki dönem önemli bir etkinlikleri olduğunu açıklayan KSO Başkanı Zeytinoğlu, “Aralık ayında sektörel performans değerlendirme organizasyonumuzu düzenleyeceğiz. Arkadaşlarımız gerekli duyuruları yaptılar. Doğu Marmara bölgesindeki sanayi kuruluşlarımızın katılımız ile gerçekleşecek organizasyona katılımlarınızı bekliyoruz.

KSO Meclis toplantısına konuk konuşmacı olarak olarak katılan  Serbest Bölgeler Eski Genel Müdürü Tuğrul Yalçıner , genel olarak Serbest Bölgelerimiz ve özelde Kocaeli Serbest Bölgesi hakkında görüşlerini aktardı. 2012 yılı itibarıyla ülkemizde 19 adet Serbest Bölge bulunduğunu vurgulayan Yalçıner, “ Bu Serbest Bölgelerden sadece ikisi mersin ve Kocaeli Serbest Bölgeleri iyi durumdadır. Verimlilik oranı Mersin Serbest Bölgesinde yüzde 42, Kocaeli Serbest Bölgesinde ise yüzde 34’tür. Kocaeli Serbest Bölgesi bu yıl sonu itibarıyla 800 milyon dolar ihracat rakamını yakalayacaktır.2014 yılında ise bu ihracat rakamının 1 Milyar doları aşması beklenmektedir”

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817