Kocaeli tarihi müzelerde

 

İlimizdeki kültür varlıklarının tanıtılması, tarihi eserlerin korunması, milli kültür ve tarih bilincimizin geliştirilmesi amacıyla Mayıs ayında Müzeler Haftası kutlanıyor. Mayıs ayının dördüncü haftasında kutlanan Müzeler Haftasında, Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Müzeler Şube Müdürlüğü bir dizi etkinlikte bulunuyor.

 

OKULLARA YÖNELİK TURLAR OLACAK

Müzeler haftası boyunca özellikle öğrencilerin Kocaeli tarihi ve zenginliklerini tanımaları amacıyla ücretsiz turlar düzenlenmekte. Talep eden tüm okullar hafta boyunca müze ve gezi evlerini ziyaret edebilecekler. Osman Hamdi Bey Müzesini ziyaret eden Muammer Dereli Anadolu Lisesi öğrencileri, vatandaşlar ve Müzeler Müdürlüğü çalışanlarının katılımıyla Müzeler Haftası kutlandı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesine Bağlı Müze ve Kültür Evleri:

 

OSMAN HAMDİ BEY MÜZESİ

Kaplumbağa Terbiyecisi isimli tablosuyla istisnasız tüm sanatseverlerin yakından tanıdığı ünlü Türk ressamı, müzecisi ve arkeologu Osman Hamdi Bey’in 26 yıl boyunca yaz aylarını geçirdiği köşkü, bugün müze olarak kullanılıyor. Osman Hamdi Bey Müzesi, Gebze’ye 5 kilometre uzaklıktaki Eskihisar sahilinde bulunuyor. Yurtdışında çeşitli görevlerde bulunan Osman Hamdi Bey, ülkeye döndükten sonra 1884 yılında köyün batı sahiline köşkünü, resim hanesini, kayıkhanesini ve müştemilatını inşa ettirdi. Köşk, Birinci Dünya Savaşı’nda karargah komutanına tahsis edildi. 1933 yılında Atatürk, köşkü ziyaret etti. 1945 yılında resim hanede çıkan yangın nedeniyle ahşap üst kat yanarken, onarımdan geçirildi. 1999 yılında meydana gelen depremde Osman Hamdi Bey Köşkü de büyük zarar gördü. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne devredilene kadar harap halde bekleyen köşk, belediyenin çalışmaları sonucunda bugünkü haline kavuşturuldu ve müze olarak sanatseverlerin hizmetine sunuldu.

 

MEVLEVİ EVİ

Kocaeli Mevlevi Evi, Sekapark alanı içerisinde Seka Lojmanları olarak bilinen yapılardan birinin restorasyonu yapılarak Mevlevi Evine dönüştürüldü. Ev iki bölümden oluşuyor. Birinci bölümde, Mevlevi zikrinin ve güzel sanatlardan ebru ve hat çalışmalarının canlandırıldığı yaşayan müze anlayışı içerisinde düzenlenerek ziyaretçilerin dikkatine sunulan alandan ve Mevleviliğin tanıtımının yapıldığı bir sunum odasından oluşuyor. İkinci bölüm ise, bilim, sanat sohbet toplantılarının yapılabileceği, şiir, edebiyat ve anma gecelerinin düzenlenebileceği iki ayrı salon olarak düzenlendi.

 

 

TÖKELİ İMRE EVİ

17 ve 18. yüzyıllarda Macaristan’da çıkan iç savaştan sonra Osmanlı himayesine giren ve Kocaeli’nde yaşayan Macar Kralı Tökeli İmre adına yapılan kültür evi, Macar Kültür Bakanlığı ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi arasında imzalanan protokol gereği Sekapark alanı içinde inşa edildi. Macaristan tarihinin en önemli figürlerinden birisi olan ve Katolik engizisyonuna karşı kaybettiği bir savaşın ardından Osmanlı'ya sığınarak İzmit’te yaşayan ve yaklaşık 300 yıl önce İzmit'te ölen Macar Kralı Tökeli İmre anısına yaptırılan, ''Anı Evi'' o döneme ait pek çok belge ve eşyayı da barındırıyor.

 

GAYRET GEMİ MÜZESİ

10 Mayıs 1946 tarihinde ABD tarafından yapılan ve USA Everson adı verilen gemi, Kore ve Vietnam savaşlarına katıldıktan sonra, 11 Temmuz 1973 tarihinde Panama, Portoriko, Azor Adaları ve İspanya limanlarına uğrayarak Türk Donanma Komutanlığı’na katılmış ve TCG Gayret ismini aldı. 1975-1995 yılları arasında birçok tatbikata katılan TCG Gayret Gemisi, 5 Mayıs 1995 tarihinde hizmet dışına alınarak Poyraz Limanı’nda muhafaza edildi. 1997 yılında Gölcük Donanma Komutanlığı, Kocaeli Valiliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından sanat galerisi ve müze haline getirilen gemi, 13 Ağustos 1997 tarihinde İzmit Garı önüne getirildi.

 

HIZIR REİS DENİZALTI MÜZESİ

İkinci Dünya Savaşı sonrası, 30 yıl süreyle ABD Deniz Kuvvetleri'nde görev yaptıktan sonra, 30 Eylül 1983 tarihinde California'da Türk Sancağı çekilen TCG Hızırreis, Türk Deniz Kuvvetleri'ndeki aktif hizmeti 09 Şubat 2004 tarihinde sona erdikten sonra, Donanma Komutanlığı ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Müze Gemi yapılarak 29 Ekim 2004 tarihinden itibaren İzmit'te sergilenmeye başlandı. 87 metrelik boyu ve yaklaşık 2 bin tonluk ağırlığıyla TCG Gayret Muhribinin yanında iri bir balina gibi görünen denizaltının "battı şamandırası" ve pervaneleri müzenin girişinde TCG Gayret'in pervaneleri ile birlikte ziyaretçileri karşılar. Denizcilerin gemilerdeki yaşam şartlarının zorluğunu göstermek amacıyla, gemilerde yaşam mahalleri orijinal şekilleriyle muhafaza edilmiş ve denizaltının çeşitli bölümlerine konan cansız mankenlerle dekor tamamlanmış. Geminin tüm bölümlerinde kurulan ses düzeneğiyle ziyaretçiler interaktif olarak bilgilendirilmektedir. Sesli sunum içinde, torpidoların ateşlenmesi sırasında duyulan ses ve personel konuşmalarına da tanık olanlar, kendilerini adeta harp anında bir denizci gibi hissedebiliyorlar.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817