Kocaeli Türküleri Yeniden Hayat Buldu   

 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından 6.sı düzenlenen Kocaeli ve Tarihi- Kültürü Sempozyumunun bu yıl ki konusunu Milli Mücadelede Servetiye Cephesi ve Kocaeli Tarihi- Kültürü oluşturuyor. Prof. Dr. Feyzan Göher Vural’ın oturum başkanlığını yaptığı Orhan Gazi Salonu’nda ilk olarak ‘’Kocaeli Türkülerinin Grafiksel Analiz Yardımlarıyla İncelenmesi’’ konusu dikkatle dinlendi. İlimizin önemli değerlerinden biri olan Kocaeli Türküleri; bu çalışmada melodik akışları, ses geçişleri, ritmik yapıları ve notaları gibi birçok yönden incelendi. “Bizim Evin Yanına”, “Darbuka Çala Çala” ve Evlerinin Önü de Aralık” eserlerinin incelendiği sunumda Kocaeli Türkülerinin önemi ve eserlerin hikâyelerine de dikkat çekildi.

 

İLK SAHNELENEN OYUN “HAMLET”

Selçuk üniversitesi araştırma görevlisi Hüseyin Şen, Kocaeli Belediyesi Şehir Tiyatroları’nı anlatan sunumuyla ilimizin sanata verdiği değeri bir kez daha göstermiş oldu. Anadolu’da ve Türkiye’de kurulan 3. şehir tiyatrosu unvanına sahip Kocaeli Belediyesi Şehir Tiyatroları, oyun sahnelemenin yanı sıra sokak tiyatrosu, kukla atölyesi, tiyatro okulu gibi birbirinden büyük projelerle adını duyurmaya devam ediyor. 22 yıldır oyunlarını sahnelemeye devam eden Kocaeli Belediyesi Şehir Tiyatrolarının, kurulduğu yılda ilk sahnelediği oyun Shakespeare’nin orijinal metnine sadık kalınarak hazırlanan, 7 saat süren 3 perdelik Hamlet eseri olmuştu. Konuyla ilgili olarak Hüseyin Şen, “Kocaeli Belediyesi Şehir Tiyatroları çok büyük emek vererek büyük bir kitleye ulaştı. Şu an için sahnelenen oyunlara bilet bulmak çok zor oluyor. Kocaeli Belediyesi bu tutumuyla tiyatronun ve sanatın önemini bir kez daha gösterdi, teşekkür ederim” diyerek sunumunu bitirdi.

 

BİRBİRİNDEN DEĞERLİ KONULARA DEĞİNİLDİ

İlimizin önemli derneklerinden biri olan Kocaeli Musiki Derneği Başkanı Hasan Vehbi Hopalı, Kocaeli Büyükşehir Musiki Derneğinin tarihçesini anlatan sunumuyla, İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nden Recep Kankal, Osmanlı Son Dönemi Muvazzaf Gebze Naibleri konularıyla sempozyumun önemli sunumları arasında yer aldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817