KOCAELİ’NİN PLAJLARINDA BU YAZ 3 MAVİ BAYRAK DALGALANACAK
 


Uluslararası Mavi Bayrak Jürisi, Türkiye’de 2016 yılı Mavi Bayrak ödüllerini açıkladı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin iki halk plajında dalgalanan Mavi BayrakIı plajına bir tane daha eklendi. 2016 yılında da Kandıra Cebeci Halk Plajı ve Karamürsel Altınkemer Halk Plajları mavi bayraklarını korurken Kandıra Kerpe Plajı da bu yıl mavi bayrak almaya hak kazandı.

 

KEPRE PLAJINADA DA MAVİ BAYRAK
Mavi Bayrak sayısının çok olması, aynı zamanda plajların mikrobiyolojik açıdan temiz ve çevre yönetimi yönünden duyarlı olunduğunu belgeliyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, İzmit Körfezi’nin temizlenmesi için yaptığı çalışmaların meyvesi olarak 2012 yılında Karamürsel Altınkemer Halk Plajı ile ilk mavi bayrağını aldı. 2013 yılında ikinci mavi bayrağını da Kandıra Cebeci Halk Plajı ile alan Büyükşehir Belediyesi, 2015’te de bu iki mavi bayrağı korudu. 2016 yılında ise Mavi Bayrak Jürisi tarafından Kandıra Kerpe Plajı da mavi bayrağa layık görüldü. Mavi bayrak sayısını arttırmak için çalışmalar sürdürülüyor.

 

MAVİ BAYRAK ULUSLARARASI PRESTİJ
15 gün ara ile sezon süresince yapılan deniz suyu analizleri, plajı kullananların güvenliğini öngören cankurtaran bulundurulması, su sporları ile yüzme alanının ayrılması, acil durum planı, çevre yönetimi ve engelliler için olanakları içeren kriterleri ile Mavi Bayrak tatil programı yapanların ve aynı zamanda tur operatörlerinin aradığı bir eko-etiket. Bu özelliği ile turizm sektöründe ve uluslararası turizm pazarında Mavi Bayrağın ayrı bir yeri bulunuyor.

 

HER YIL YENİLENİYOR
Mavi Bayrak Ödülünün en önemli özeliği, ödülün bir yıl için veriliyor olması ve her yıl yeniden başlıyor olması. Mavi Bayrak Ödülünün diğer bir önemi de, çevrenin dolayısı ile doğanın korunmasını amaçlayan çevre bilinçlendirme etkinlikleri yapılmasını sağlamaktadır. Böylece plajı kullananlar, işletmelerin personeli ve plajın yakın çevresindeki sakinlerde çevre bilinci oluşturulmasına katkıda bulunuluyor. Büyükşehir’in 7. Açılış Bayramı’na katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, Kocaeli’nde bu yıl 3. Mavi bayrağın dalgalanacağı bilgisini vermişti.

 

KOCAELİ'DEKİ HALK PLAJLARI “A” KALİTE

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin çevreye verdiği önem ve bu doğrultuda hayata geçirdiği hizmetler kentin sahillerinin gönül rahatlığıyla yüzülebilir olmasını sağlıyor. Bu kapsamda Sağlık Bakanlığına bağlı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kocaeli de ki sahillerin her geçen yıl daha da temizlendiğine ve “A” kalitesine ulaştığını kaydetti. Buna göre 2015 ‘te Kocaeli de 19 yüzme alanından 16’sını “A” sınıfı (Mükemmel) 3 yüzme alanı ise “B” sınıfı (İyi) kategorisi olarak açıklamıştı.

 

19 YÜZME ALANINDAN 16 “A” KALİTE PLAJ

Komisyon raporu sonucunda; İzmit Körfezi kıyılarında 10 adet ve Karadeniz kıyılarında 9 adet olmak üzere Kocaeli’ndeki toplam 19 adet yüzme alanı belirlendi. Buna göre söz konusu “A” kalite “Mükemmel” plajlar İzmit Körfezinde, Karamürsel Altınkemer, Ereğli Defne, Ulaşlı, Bayramoğlu Ada plajı, Bayramoğlu Kadınlar Plajı, Bayramoğlu Halk Plajı, TÜBİTAK MAM Plajı, Kandıra sahillerinde Cebeci, Kerpe, Bağırganlı, Kefken, Kovanağzı, Kumcağız, Sarısu, Seyrek plajı , “B” sınıfı “İyi” Tavşancıl, Başiskele (Balıkçı Barınağı Batı) ve Darıca Denize Sevgi plajları olarak belirlemişti.

 

HER YIL KALİTE ARTIYOR

Sağlık Bakanlığına bağlı Türkiye Halk Sağlığı Kurumundan yapılan değerlendirmeye göre, Kocaeli de yapılan çalışmalar deniz kalitesinin her yıl daha da arttı kaydedildi. Kurum tarafından yüzme sularına yönelik yapılan araştırmaya göre; 2014 sezonunda 19 yüzme alanının 4’ü “C” sınıfı girebilir plaj, 6’sı “B” sınıfı “İyi” ve 9 tanesi de “A” Sınıfı “ Mükemmel” iken 2015’te “C” sınıfı yüzme alanı kalmazken, 9 olan “A” sınıfı “Mükemmel” Plaj sayısı 16’ya çıktı. Bunun yanında 6 olan “B” sınıfı “İyi” plajdan 3 tanesi “A” kaliteye yükseldi.

 

ATIKLAR ARTIK DENİZE DEĞİL, ARITMA TESİSLERİNE GİDİYOR

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi çevreye gösterdiği hassasiyet sayesinde artık İzmit Körfez’inde bile denize girilebilir olundu. Deniz Uçağı, deniz temizleme araçlarının yanı sıra, Körfez’e akan atıksıların %99’ini arıtılarak denize ulaştırmayı başardı. İzmit Körfez’i 35 yıl önceki temizliğine ve güzelliğine tekrar kavuştu. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü, kent genelinde hayata geçirdiği arıtma tesisleri ile Türkiye de yeni bir rekora imza attı. Kocaeli genelinde 16 tesis ile atıksuların %99’u arıtılarak denize ulaşıyor. Büyükşehir belediyesi, yatırımları ile Kocaeli’ni Türkiye’nin en fazla atıksu arıtma tesisi hayata geçiren kent haline getirmeyi başardı. Bu tesislerin 7’si ise ileri biyolojik arıtma tesisi olma özelliğini taşıyor.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817