banner2827
banner2818
banner2819
banner2821
banner2820

   Körfez’de Boz Irklar yarıştı.


 

Körfez Kaymakamı Dr. Hasan Hüseyin CAN, Körfez Belediye Başkanı İsmail BARAN, İl Müdürü İlhan ÖZEL, Tüpraş Sosyal İşler Müdürü Sedat ZIMBA, Gübretaş Yarımca Tesis Müdürü Cemil KANAT, Şube Müdürleri Teoman BOZOĞLUER, Halide SANCAR, Fatma KARAYEL, Körfez İlçe Müdürü Semra KOŞUMCU, Gölcük İlçe Müdürü Nebahat HOCAOĞLU, Dilovası Tarım Müdürü Mustafa ÖZYAR, Ziraat Bankası Müdürü Aydın AYGAN, Kocaeli Kasaplar Odası Başkanı Rasim ÖZKUL, Derince Ziraat Odası Başkanı İsmail DEMİR, Körfez Muhtarlar Dernek Başkanı Mesut YANAR, Tarım Kredi Kooperatif Müdürleri Müge ODUNCU, İsmail BULUT, İlçe Daire Müdürleri, İlçe Mahalle Muhtarları, Proje ortağı olan Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsünde görevli aynı zamanda proje sorumlusu Yüksek Ziraat Mühendisi Semih SEVİM, Birlik Başkanları, İl ve İlçe den gelen teknik personeller ve Boz Irk üreticileri katıldılar. 


Düzenlenen yarışma öncesinde proje hakkında açıklamalar yapıldı ve Boz Irk hakkında bilgiler verildi. Verilen bilgilere göre, Bakanlığa sunulan 270 proje arasından değer bulan ilk 10 projeden birisi olması yanı sıra Eğitim ve Yayımlar Dairesi Başkanlığınca yürütülmekte olan tek hayvancılık projesi olduğu belirtildi.


Boz ırk yarışması

Programın açılış konuşmasını yapan Tarım İl Müdürü İlhan Özel, “Boz ırk hayvanımızın son 200 yılda hayvanlarla ıslah çalışmaları bazı verim özelliklerine göre yoğunlaşmış ve üstün ırklar elde edilmekte, son 30 yılda 6000 memeli ve kuş türünün maalesef 1350 çeşidi yok olmuştur. Ülkemizde son 30 yılda 60 memeli ırkının 35’i yok olmuştur. Denetim altında olan bu boz ırkın kurtulması için bir ıslah çalışması başlattık. Vatandaşımız ekonomik olarak bundan istifade ediyor, hiç kullanılmayan arazilerimiz kullanılıyor. İstikbali için ülkemizin bu tür ırkların mutlaka muhafaza edilmesi gerekiyor. Hem bilimsel açıdan muhafaza hem de ülkemizin varlığı ve ilerde ülkemizde ve dünyada herhangi bir felakete karşı dayanıklılığı ve yemini değerlendirmesi açısından da çok önemli bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Ben bu işi bizimle beraber yürüten Sayın Kaymakamımıza ve Belediye Başkanımıza, yetiştiricilerimize en içten saygılarımı, teşekkürlerimi bildiriyorum’’ dedi.

Körfez Belediye Başkanı İsmail Baran konuşmasında, “Bu güzel projenin meydana çıkmasında emeği geçenleri yürekten kutluyorum, tabi bunlar bizim varlıklarımız boz ırk diğer elimizde olan değerler ve bunların korunması adına, bunların daha da geliştirilmesi adına neler yapmak gerekiyorsa hepimiz elimizden gelen bütün gayreti ortaya koymak zorundayız. Varlıklarımızı koruyacağız, bunları daha da geliştireceğiz tabi ülkemiz tarım ülkesi onun için tarım ve hayvancılık ile ilgili ziraat ile ilgili yapacağımız bütün çalışmalarda verimin arttırılması adına ve değerlerimizin korunması adına yapılan bu gayretli çalışmalarda özellikle çok değerli Bakanımızın ve müdürlerimizin çok büyük gayretleri var. Her zaman bu projelerde yanımızda olan çok değerli Kaymakamımız var. Ben bu güzel projenin fikir mimarlarını yürekten kutluyorum ve bu sayıların her geçen gün daha da artması gerekiyor. Biz tarımla her zaman iç içe yaşayacağız, hayvancılık olmazsa olmaz bir değerimiz ama bunlar yetmez daha çok çalışmamız lazım, daha çok yapacak işimiz var. Bu proje de emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum’’ dedi.


Körfez Kaymakamı Hasan Hüseyin Can konu hakkında yaptığı konuşmada çeşitli bilgiler de vererek, ”İlçemizde yürütülmekte olan proje milli bir projedir. Ülkemizde insanlarımızın beslenmesi açısından sahip olduğumuz ırklar bakımından gerek hayvan, gerek bitki varlığımız önem arz etmektedir. Bu çerçevede Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın yapmış olduğu çalışmalar ülkemizin geleceğe taşınmasında ve Anadoluda yerleşik nüfusun beslenmesinde hayati bir öneme sahiptir. Bugün dünya da gıdaya ulaşmak ve insanlarına sağlıklı sunmak stratejik bir hedeftir. Dolayısıyla ülkemizde gerek mevcut ırkların korunması gerek bu topraklara uygun diğer ırkların desteklenmesi ve yetiştirilmesi geleceğimiz açısından bu topraklarda kalıcılığımız açısından, vatan yaptığımız Anadolu’muzu güçlü kılmak açısından önemli bir ilkemiz ve hedefimiz olmalıdır. Bugün geldiğimiz nokta itibari ile de insanımızın bu topraklarda üretken olması ve mümkün olduğu kadar dış ülkelerden gıda ve hayvansal ürün ithalatını azaltmak bakımından yeni politikaların geliştirilmesi hukukundan önemli destekler sağlamaktadır. Bu tür projelerin çoğalarak devam etmesi gerekmektedir. İlçemizde ki bütün çalışmalarımız dabize her türlü desteği veren Belediye Başkanımıza huzurunuzda teşekkür ediyorum yine bu projenin hazırlanmasın da büyük bir gayret gösteren Tarım İlçe müdürümüzü huzurlarınız da kutluyorum. Ona gerekli desteği veren İl müdürümüze, üreticilerimizi teşvik eden bütün kurumlarımıza, bugün bu güzel mekana gelerek teşvik eden bütün çalışanlarımıza ve müdürlerimize teşekkür ediyorum bu faaliyetimizin ve projemizin ilçemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum’’ dedi.


Boz ırk sığırlar yarıştı

Bandırma Koyunculuk araştırma Enstitüsünden Yüksek Ziraat Mühendisi Semih SEVİM, Ziraat Odası Başkanı İsmail DEMİR, Veteriner Hekim Mehmet Ragıp ÇAKMAK, Yine Proje ortağı olan, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğinde görevli Veteriner Hekim Lütfiye EVKAYA, ve Yukarı Hereke Mahalle Muhtarı Yusuf ÖNER in Komisyon üyeliğini üstlendiği yarışmada Uygun kriterlere sahip dereceye giren Boz Irklar Yetiştiricilerine Ödülleri takdim edildi.


Proje

Yarışması yapılan proje hakkında verilen bilgiye göre, Kocaeli İl Müdürlüğü ve Körfez İlçe Müdürlüğü tarafından hazırlanan projenin amacı, Kocaeli bölgesindeki yetiştiricilere ait sürülerdeki Boz ırk sığırların diğer ırklarla yapılan kontrolsüz melezlenmelerinin önüne geçmek.  Böylelikle saf yetiştirme ile Boz ırk sürüleri oluşturulacak, yerli hayvan genetik kaynaklarımızın korunmasının yaygınlaştırılmasının yanı sıra saf Boz ırk sayısındaki artışa bağlı olarak, Bakanlığın uyguladığı “Halk Elinde Islah Projesi’nin yerli sığırlarda da başlamasına öncülük edilecek. Yetiştirici elinde koruma çalışmaları günümüzde Edirne, Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Kocaeli illerinde toplam 1500 baş Boz ırk sığır ile yürütülmektedir. Kocaeli ili Körfez İlçesinde iki ayrı yetiştirici elinde toplam 175 baş Boz ırk sığırı koruma altına alındı. Bölgedeki yetiştiriciler koruma çalışmalarına büyük ilgi gösterirken,  sürülerindeki mevcut Boz ırk sığırlarının koruma projesi kapsamına alınması yönünde talepte bulunuyorlar.

Yarışmada kazanan yetişticiler şu şekilde belirlendi:

Dişi-Düve Kategorisi:

Derece

Kulak Küpe No

Puan

Sahip Ad-Soyadı

1.

41554229

413

MUSTAFA ÖZGÜR

2.

41302661

412

MEHMET KARATEKE

3.

41564930

411

ABDULMENAF  KOÇ

 

Genç Boğa Kategorisi:

Derece

Kulak Küpe No

Puan

Sahip Ad-Soyadı

1.

41590297

460

FİKRİ SAĞINÇ

2.

41583761

456

MUSTAFA ÖZGÜR

3.

41554231

455

RECEP ÖZGÜR

 


 

 

 

 

 

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817

banner2823

banner2822

banner2824

banner2825

banner2826