banner2779
banner2752
banner2750

Körfez'de Hijyen Eğitimi
 

Körfez Belediyesi, Körfez Ticaret Odası (KTO) ve  Körfez İlçe  Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün işbirliğinde Ekmek Üretiminde, Dağıtımında ve Satışında çalışan personele yönelik Körfez Ticaret Odası’nda yaklaşık 185  kişilik gruba GIDA Güvenliği ve Hijyeni Eğitimi verilmeye başlandı.

Körfez Ticaret Odası Meclis salonunda düzenlenen toplantıda, açılış konuşmasını yapan Körfez İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Semra Koşumcu, “Türkiye’de en çok tüketilen gıdanın ekmek olduğunu belirterek; 4 Ocak 2012 ve 02 Nisan 2013 tarihlerinde yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği ile ekmek üretimi, satış, depolama ve muhafaza koşullarının yeniden düzenlendiğini, bundan sonra vatandaşların beslenme acısından daha sağlıklı, üretim bakımından ise daha hijyenik şartlarda üretilen ve satılan ekmeğin tüketileceğini  kaydetti.Körfez Belediyesi Zabıta Müdürü Cumali Gündoğdu Körfez'de buna benzer eğitimlerin artacağı ve sıklıkla devam edeceğinden bahsetti.


Toplantının devamında katılımcılara sunum yapan Körfez İlçe Gıda Tarım ve Havyacılık Müdürlüğü Gıda Mühendisi Aytekin Kaplan, tebliğde önemli değişikliklerin olduğunu belirterek tebliğ hakkında değişiklikleri konunun muhataplarına anlattı.Körfez Belediyesi Veteriner Hekimi Arzu Demirhan Ergeç Gıda ve Personel Hijyeni konularında sunum yaptı.



 Buna göre :

Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği 04.01.2012 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmişti ve Bu tebliğde 02.04.2013 tarihinde yeni bir değişiklik yapıldığını Gıda işletmecilerine Ekmeklik unlardaki kül kriterlerine uyum sağlayabilmeleri için 1 Temmuz 2013 tarihine kadar süre verilmiştir.

2 Nisan 2013 tarihinden itibaren;

1- Bu Tebliğ kapsamında ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünler ağırlıkça “ - % 3, +% 8 ” tolerans değeri ile üretilir. Ancak ağırlık kontrolü amacı ile yapılan resmi denetimlerde, alınan numunelerin ortalama ağırlığı, denetime konu olan ürünün bu Tebliğ kapsamında üretimine izin verilen ağırlığından en fazla % 2 kadar eksik olabilir.

2-Ekmeklik unlardaki kül miktarı 0,70 ile 0,80 arasında olacaktır.

3-Ekmekteki tuz miktarı kuru maddede en çok yüzde 1,5 olacaktır.

4-Ekmek satılan her yerde en az 3 çeşit ekmek bulundurulması zorunludur. ( Tam buğday ekmeği ve/veya tam buğday unlu ekmek ve/veya kepekli ekmek ).

5-Ekmek, kepekli ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri ambalajsız olarak satışa arz edilebilecektir. Bu ekmeklerin dışındaki ekmek çeşitleri ve diğer ekmek çeşitlerinin piyasaya arzında üretim yerleri de dahil olmak üzere ambalaj zorunluluğu getirilmiştir.                  ( Mısırlı Ekmek, Çavdar Ekmeği, Yulaflı Ekmek, Cevizli, Bademli Ekmek gibi)

6-Ambalajsız olarak piyasaya arz edilecek olan emeklere ilişkin üretim, dağıtım, depolama ve satış aşamalarının tümünü içeren hijyen koşulları belirtilmiştir. Bu yeni hijyen koşulları ile birlikte;

7-Ekmek ile temas eden bütün malzeme, alet ve ekipman gıda ile temasa uygun, yeterli temizlik ve dezenfeksiyona izin veren madde ve malzemeden yapılacak, bulaşma riskini engelleyecek biçimde üretilecek, kullanıma hazır, bakımlı ve iyi şartlarda tutulacaktır.

8-Ekmek kasaları açıkta bırakılmayacak, zemin ve dış ortamla teması engellenecek, palet üzerinde olacak şekilde temiz bir ortama konulacaktır. Ayrıca ekmekler ekmek kasalarına ekmek kasaları da araçlara bulaşma riskini engelleyecek şekilde yerleştirilecek ve taşınacaktır.

9-Ekmekler sadece bu amaç için kullanılan araçlarda taşınacaktır.

10-Bu Tebliğ kapsamında ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünler ağırlıkça “ - % 3, +% 8” tolerans değeri ile üretilir. Ancak ağırlık kontrolü amacı ile yapılan resmi denetimlerde, alınan numunelerin ortalama ağırlığı, denetime konu olan ürünün bu Tebliğ kapsamında üretimine izin verilen ağırlığından en fazla % 2 kadar eksik olabilir.”

11-Bu Tebliğ kapsamında ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünler; satış yerlerinde alıcının el değmesini engelleyecek şekilde ekmek dolabında veya tezgâhında muhafaza edilerek gıda işletmecisinin kontrolünde satılır veya gıda işletmecisi, tüketicinin bu ürünleri eldiven ile almasını sağlar.

12-Gıda işletmecisi, bu Tebliğ kapsamında ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünleri; 29/12/2011 tarihli ve 28157 üçüncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemeler Yönetmeliğinde yer alan hükümlere uygun bir ambalaj malzemesine sararak veya içine koyarak tüketiciye arz eder veya bu ürünler için söz konusu Yönetmelikte yer alan hükümlere uygun bir ambalaj malzemesinin ekmek dolabında veya tezgâhında alıcının ulaşabileceği bir şekilde bulundurmasını sağlar.

13 Bu Tebliğ kapsamında ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünlerin satışa sunulduğu ekmek dolapları veya tezgâhları açıkta bırakılmayacak şekilde kapalı bir ortama konulur

14-Ekmek sadece bu Tebliğ kapsamında belirtilen hijyen koşullarını sağlayan yerlerde piyasaya arz edilecektir. Pazar, manav, kasap gibi yerlerde piyasaya arz edilemeyecektir.

15-Ekmeklerin taşınması ve satışı sırasında çalışan tüm personelin, kişisel temizliğini sürdürmeye azami itina göstermesi, uygun ve temiz kıyafet giymesi ve koruyucu eldiven kullanması zorunlu olacaktır.

16- Bu Tebliğ kapsamında ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünlerin muhafaza edildiği ekmek dolabında veya tezgâhında; 29/12/2011 tarihli ve 28157 üçüncü mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliğinin 13 üncü maddesinin üçüncü, dördüncü ve beşinci fıkralarında belirtilen zorunlu etiket bilgilerine ilave olarak ürünün net miktarının yer aldığı etiketin alıcının rahatlıkla görebileceği büyüklükte yer alması zorunludur.”

16-Ekmek üretiminde, dağıtımında ve satışında çalışan tüm personelin hijyen eğitimi almasına ilişkin zorunluluk getirilmiştir.


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2778

banner2763

banner2765

banner2754

banner2762

banner2764

banner2766

banner2723

banner2680

banner2751