Körfezli Vatandaştan Çevre  Projesi

  Projenin uygulanması halinde sokaklara izmarit atılmasının zaman içinde son bulması, atılanların da çevreciler tarafından toplanması ön görülüyor.

Dış Ticaret Uzmanı olan ve Körfez’de ki bu tür çevreci çalışmalara olumlu yaklaşımı ile bilinen Durulsan’da  görev yapan Metehan Yılmaz’ın hazırladığı projeye göre, sokaklarda belirli noktalara, üst geçitlere küçük pet su şişeleri asılacak. Ayrıca yapılacak duyuru ile çocuklardan, vatandaşlardan içi izmarit dolu pet şişe getirip, belirtilecek noktalara teslim edenlere 1 lira ödenecek.

Uygulamanın kabul edilmesi halinde, projenin paydaşları Körfez Ticaret Odası, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Körfez Belediyesi destekleyecek. Projenin gerçekleşmesi ve yaygınlaşması halinde de her kesin rahatsız olduğu yerlere atılan izmarit görüntüleri zamanla kaybolabilecek.

Projesinin tanıtımını da kendi cümleleri ile yapan Metehan Yılmaz, taslak çalışmasını şu şekilde anlattı; “Bu proje, sigara içenlerin sokaklara attıkları izmaritleri çevreci, eğlenceli, ekonomik ve katılımcı yöntem ile toplayarak çevre bilincini geliştirme amaçlı faaliyetleri içermektedir. İlk etapta Körfez ilçemizde uygulanacak olan bu proje daha sonra Kocaeli iline ve daha sonra basın yayın organlarının tanıtımı ile Türkiye geneline yayılacaktır. Proje paydaşları Körfez Ticaret Odasının önderliğinde, Körfez İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Körfez Belediyesi olacaktır. Sokakların temizliği sadece Temizlik görevlilerinin işi değildir. Sokaklar, sokakları kullanan herkesin ortak yaşam alanıdır. Çevre temizliği kapsamlı bir konu olup, bu projede ilk etapta basit ve etkili bir yöntem ile sigara izmaritlerinin sokaklardan toplanılması amaçlanmıştır. Her yerde çok çabuk bulunan plastik pet şişeler, (özellikle 500ml olanlar) sigara izmaritlerini toplayacağımız kaplar olacaktır. Toplama yerleri ilk etapta okullar olacaktır. Her bir dolu şişe getiren çocuğa 1TL para takdim edilecektir.100- 200bin TL gibi bütçe ile sokaklarımızda izmarit kalmayacaktır. 100-200bin tl ilk etapta Körfezde bulunan iş adamlarından proje sponsorluğu karşılığında gönüllülük esası ile toplanacaktır. Yada Körfez Ticaret Odası bu projenin finansmanını sağlayarak, Sosyal Sorumluluk kapsamında farkındalık oluşturacağı için KTO üyeleri projeye sahip çıkacaklardır. Bu proje sayesinde atık oluşmasına sebep oldukları için bir sonraki aşamada sigara ve su üreticileri bu projenin finansmanına destek olabileceklerdir. Çocukların ilk etapta sokaklardan izmarit toplamaları veliler tarafından yadırganabilir ama bu sayede sigara içenler sokağa gelişigüzel sigara atmamaya başlayacaklardır. Ana cadde ve sokaklardaki Duraklara, aydınlatma direklerine, ağaçlara ipe bağlanarak asılan pet şişelere sigara izmariti atmak alışkanlık haline gelecektir. (Pet şişelerin üzerine “Lütfen sigara izmaritini buraya atınız” ifadeli etiket yapıştırılırsa daha faydalı olur. Faydalı bir proje olduğunu düşünüyorum. Umarım dikkate alırsınız.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817