banner2779
banner2752
banner2750

Köy fırınları bayram için yandı
 Kentin kültürel dokusunun yaşatılması, köylünün ihtiyacının karşılanması ve geleceğe farklı bir alışkanlık bırakılması amacıyla köy fırınlarına önem giderek artıyor. Ramazan Bayramı için yoğrulan hamurlar, Büyükşehir Belediyesi’nin yaptırdığı fırınlarda pişmeye başladı.

 

EKMEKLER YENİ FIRINLARDAN

Köylülerin haftanın belli günlerinde bir araya gelerek yöresel damak tatlarını ortaya koydukları fırınlarlar lezzet durakları haline geliyor. Özel gün ve bayramlarda köylerdeki kadınların toplanarak ortaklaşa yaktığı fırınlar, Ramazan Bayramı için yandı.  Bu duraklara sahip çıkan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi köylere yeni fırınlar yaptırıyor.

 

31 FIRIN YAPILIYOR

Büyükşehir Belediyesi bugüne kadar ortak kullanılmak üzere Kocaeli’nin birçok köyüne fırın yaptı. İzmit köylerinde devam eden çalışmalar kapsamında Akpınar, Kulfallı, Kabaoğlu, Nebihocalar, Şahinler, Kulmahmut, Bulduk, Sarışeyh, Böğürgen ve Orhaniye‘nin fırınlarında ekmekler pişmeye başlayacak. Büyükşehir Belediyesi 31 köye daha fırın yapacak. Daha geniş ve sağlam yapıda inşa edilecek fırınlar uzun yıllar halka hizmet edecek. Eylül ayının ortalarında bitmesi planlanan fırın inşaatlarından sonra 4 ilçede daha yenilerinin yapılması için ihaleye açılacak.

 

EL YAPIMI KÖY EKMEĞİ

Köy fırınları bayramlarda, düğünlerde ve cenazelerde geniş katılımlı yemeklerde köylünün imdadına yetişiyor. Tek seferde onlarca tepsi ekmek pişirilebilen bu fırınlar kadınların işini de kolaylaştırıyor. Kocaeli’deki değerlere sahip çıkan Büyükşehir Belediyesi bu lezzet duraklarına da el atıyor. Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı fırınlarda el yapımı köy ekmekleri artık yeni fırınlarda pişecek.

 

KÖYLÜLERİN ORTAK NOKTASI

Kocaeli’nin hemen hemen bütün köylerinin yanı başında bulunan kerpiç fırınlar yemek kültüründe farklı bir yere sahip. Lokumdan, mancarlı pideye, ekmekten güveçte kadar türlü lezzetler buralarda adeta hayat buluyor. Köylülerin ortak noktası olması sebebiyle buluşma mekânı haline de gelen köy fırınları bu yönüyle sosyal yaşama katkı sağlıyor. Ekmek yapımı sırasında oluşan sohbet ortamında konuşulan yeni yemek türleri lezzet yelpazesinin genişlemesini sağlıyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2778

banner2763

banner2765

banner2754

banner2762

banner2764

banner2766

banner2723

banner2680

banner2751