banner2827
banner2818
banner2819
banner2821
banner2820

Kredide 'Halk' bayramı
 2012’de 258 bin esnafa 6.9 milyar lira kredikullandıran Halk Bankası bu yıl da kredi faizlerine yüzde 50 indirim uygulayacak. Üstelik bu kez daha önceki yıllarda olduğu gibi 25 bin liralıkkredi limiti de olmayacak 

Esnafa ikinci müjde ise önümüzdeki günlerde yine Halk’tan gelecek. Başbakan Erdoğan’ın altını çizdiği gibi esnafın kredi faizi yüzde 6’nın altına çekilecek. Komisyon ve hizmet giderleri de cüzi düzeye inecek 

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın geçen hafta cuma günü “Yüzde 6'lık 
faiz fazla. Temenni ediyorum ki, kısa zamanda bunu daha da düşürmek suretiyle özellikle faiz baskısını bu ülkenin tüketicileri üzerinden kaldırmış olalım” sözlerinin ardından ilk hamle Halkbank'tan geldi. Dün Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre, Halkbank esnaf ve sanatkârlara kullandırılacak kredilere yüzde 50 faiz indirimi uygulayacak. Bilindiği gibi Halkbank'ın kullandırdığı esnaf kredilerinde faiz oranı yüzde 12 seviyelerinde yer alıyor ve Hazine destekli olduğu için esnafın ödediği faiz oranları 1 yıllıkta yüzde 5, uzun vadede ise yüzde 7.8’lere kadar iniyor. 

258 BİN 
ESNAF YARARLANDI 
Halkbank, 2012 yılında 258 bin 
esnaf ve sanatkâra 6.9 milyar lira kredi kullandırmıştı. 2013 yılı için de esnafın kullandığı kredi faizlerinde Hazine desteğinin devam edecek olması şimdiden bir bayram havası yaratmış durumda. Resmi Gazete’de açıklanan Bakanlar Kurulu kararına göre ertelenmiş, taksitlendirilmiş, tasfiye olunacak alacaklar hesabında borcu bulunan veya yeniden yapılandırılmış kredi borcu olup geri ödeme süreci devam eden esnaf ve sanatkârlara, borçlarının tamamı bankaya ödenmeden bu karar kapsamında hiçbir şekilde kredi açılmayacak. 

Bu adım diğer bankaları da etkileyecek 

Mevcut indirimin yanı sıra önümüzdeki günlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni bir
faiz indirimi ve esnaf kredilerinde masraf ve komisyonlara yönelik esnafa yeni müjdeler verecek olmasının mikro işletme kredilerinde taşları yerinden oynatması bekleniyor. Bankacılar, Halkbank'ın esnaf kredileri faiz oranlarında yaptığı yüzde 50 indirimin diğer özel sektör bankalarını da etkileyeceğini belirtiliyor. Mikro işletme kredilerinde önemli bir indirim bekleniyor. 

Esnafa asıl müjde uzun vadeli kredide gelecek

Halbank ile ilgili alınan bu karar esnaf ve sanatkârı memnun ederken, bu konuda esnafa asıl müjdeyi önümüzdeki günlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın vereceği öğrenildi. Ankara kulislerinde, geçen hafta, “Yüzde 6 faizi yüksek buluyorum” diyen Başbakan Erdoğan'ın, bu konuda ilk hamleyi yapacağı ve Halkbank’ın esnaf kredilerinde uzun vadede faizin yüzde 6'nın altına indiğini açıklayacağını konuşuyor. Burada sadece faiz indirimi değil, bu kredilerde masraf ve komisyon alınmayacağı konusunda da bir hazırlık yapıldığı öğrenildi. Halkbank'ın bu kararlar kapsamında açılan kredilerden doğacak gelir kayıpları ise Hazine Müsteşarlığı'nca ilgili yıl bütçelerine bu amaçla konulan ödenekten karşılanacak. Halkbank'ın 2012 yılında esnaf ve sanatkârlara kullandırdığı Hazine destekli kredi tutarı yüzde 25 artışla 6.9 milyar liraya ulaştı. 2011 yılında 250 bin olan kredi kullanan esnaf sayısı ise 2012 yıl sonu itibarıyla 258 bin 83'e ulaştı. Ancak bu segmentteki en yüksek kredi artışı yüzde 48 ile 2011 yılında gerçekleşti. 2010 yılı sonunda 3.7 milyar olan kredi tutarı 2011 yılında 5.5 milyar liraya ulaştı.

25 BİN TL LİMİTİ DE KALDIRILDI 

Halkbank’ın, esnaf ve sanatkârlara Hazine destekli düşük faizli kredi uygulaması uzun yıllardır var. 2012 yılı için belirlenen faiz oranı ise yıllık yüzde 10, 1 yıldan uzun vadeli krediler için ise yıllık yüzde 12'iydi. Esnafın ödeyeceği faiz oranı ise yüzde 5-7.8 gerçekleşiyordu. 25 bin TL’ye kadar olan kredilerde cari faiz oranının yüzde 50’si, 25 bin TL’yi aşan kısım için ise faiz oranının yüzde 35’i Hazine tarafından karşılanıyordu. Ancak dünkü yeni kararın ardından artık 25 bin liranın üzerindeki kredilerde de Hazine faizin yüzde 50'sini karşılayacak. Aslında dün yapılan açıklamada önemli olan nokta da burası. 

Vergi borcu olana indirim yok 

Halk Bankası, kredi kullananın, vergi dairesi ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na vadesi geçmiş borcunun olmaması şartı arayacak.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817

banner2823

banner2822

banner2824

banner2825

banner2826