KURTULUŞ KUTLAMALARI  ŞENLİK HAVASINDA BAŞLADI

 

İzmit'in düşman işgalinden kurtuluşunun 92. yıl dönümü, İzmit Belediyesi ve İzmit Kaymakamlığı'nın gerçekleştireceği etkinlikle,İzmit Kültür Tepesi'nde kutlandı.

KATILIM YOĞUNDU

 

Törene, İzmit Kaymakamı Sabit Kaya, İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan, Garnizon Komutanı Kurmay Alb. Çağlar Özer, Kocaeli İl Kültür Turizm Müdürü Adnan Zamburkan, Ak Parti İl Başkanı Mahmut Civelek, Ak Parti İzmit İlçe Başkanı Ali Korkmaz, Ak Parti İzmit İlçe Kadın Kolları Başkanı Aysel Demirtaş, İzmit İlçe Milli Eğitim Müdürü Sezgin Çuhadar, İzmit Halk Eğitim Müdürü Salih Aydın, Gaziler, öğrenciler ve birçok vatandaş katıldı.

TARİHİMİZİ, ATALARIMIZI UNUTMADIK

 

İstiklal Marşı’nın ve Atatürk Heykeli’nin önüne çelenk koyulması ile başlayan tören Kafkas ve Zeybek oyunları ile devam etti. Törende konuşan İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan, "Milli Mücadele yılları Türk milletinin bir anlamda çok çile çektiği ve gerçekten hiçbir dönemde hak etmediği muameleyi gördüğü tarihlerdir" diyerek şunları söyledi:

"O yıllarda yaşanılanın bir kısmı da İzmit’te gerçekleşti. İngiliz ve Yunan işgal kuvvetleri altında sokaklarımız, caddelerimiz ve insanlarımız vardı. Başta Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının, Yahya Kaptan, İpsiz Recep, Kara Fatmaların şehrimizde verdiği mücadeleler sonucunda, şehrimiz düşman işgalinden kurtuldu. Onlar sayesinde bugün bayrağımız dalgalanıyor. Bizim onlar için yapacağımız en önemli şey, onların bize teslim ettiği bu bayrağı, bu milleti çok yukarılara taşımaktır. Tabi ki onları unutmadan. O dönemde canını, malını vermiş atsız kahramanları unutmadan. Bu vesileyle tüm şehitlerimizi şükran ve minnetle anıyorum. Ruhları şad, mekanları cennet olsun."

ŞANLI BİR MİLLETİN ÇOCUKLARIYIZ

 

İzmit Kaymakamı Sabit Kaya ise, "Hepimizin bildiği gibi şanlı bir milletin çocuklarıyız. Tarihimiz parlak zaferlerle dolu olmakla beraber, zaman zaman düşman işgalleri de vardır" dedi. Kaya "Bu güzel İzmit’imiz, 6 Mart 1920'de İngilizler tarafından işgal edilmiş, Anadolu'dan soyutlanmaya çalışılmıştır. Düşman çizmesi altında kalmak, bir ulusun başına gelebilecek en kötü hadiselerden birisidir. Güzel İzmit’imizi işgal eden İngilizler, sadece vatandaşa, kahraman halkımıza gözdağı verebilmek için, sokakta, evlerinde yakaladıkları insanları şehir meydanında, halkın gözünü boyamak için maalesef kurşuna dizmişlerdir. İzmitlilerin birleşmesi ve milli ordunun yavaş yavaş hayat bulmaya başlamasıyla, İngilizler korkmuşlar ve Yunanlılara bırakarak, kaçıp gitmişler. Yunanlılarda, masum halkımızı şehit etmişler, zulüm etmişlerdir. Ancak 27 Hazirana doğru, milli birliklerimiz ve Atatürk'ün askerlerinin şehrimize yaklaşması ve yerli direnişçilerimizin de bütün canlarıyla saldırıya geçmesiyle Yunanlılardan da arkalarına bakmadan kaçmışlardır” dedi.

GÜN BOYU SÜRECEK


İzmit'in kurtuluşu nedeniyle gerçekleşecek olan etkinlikler, saat 17:00'da Bağçeşme Şehitliği'nde mevlüt ve pilav dağıtımı, saat 19:30 ise İzmit Belediyesi önünde mehter gösterisi, halk dansları gösterisi ve Bedirhan Gökçe konseri ile devam edecek.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817