Macaristan’da Roman çocukların sorunları ele alındı
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi kentteki Roman Dernek Federasyon başkanları ile birlikte Avrupa’daki Roman haklarını incelemek üzere Macaristan’a bir çalışma ziyareti gerçekleştirdi. Ziyarette Avrupa Roman Hakları Merkezi’nin (ERRC) Avrupa ülkelerinde Roman haklarının korunmasına yönelik yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler alındı.


AB PROJESİ KAPSAMINDA

Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı’nın hazırladığı “Kocaeli’de roman çocukların eğitim hayatına entegrasyonu “ adlı AB Projesi kapsamında Roman Dernekleri’nin bulunduğu heyet Macaristan’a ziyarette bulundu. Heyet Macaristan’da bulunan Avrupa Roman Hakları Merkezi’nde (ERRC) bir dizi incelemelerde bulundu. Burada Roman Çocukların eğitim hayatında yaşadıkları sorunlar ve bu sorunların çözülmesine yönelik Macaristan hükümetinin attığı adımlar hakkında da sunumlar yapıldı.

 

ÖRNEK ÇALIŞMALAR İNCELENDİ

4 gün süren ziyaretin 2. ve 3. gününde ise Avrupa ülkelerinde ve Türkiye'de de üniversite okuyan Roman gençlerine burs veren Roman Eğitim Vakfı’nın (Roma Education Fund) verdiği burslar ve burs koşulları hakkında heyete sunumlar yapıldı. Romanların eğitimine yönelik Avrupa Birliği Projeleri hazırlayan ve derneklerin yaptıkları projelere fon veren Açık Toplum Enstitüsü (Open Society Foundation) incelemeler yapıldı.

 

ÇOKYAŞAR’DAN TEŞEKKÜR

Programın oldukça başarılı geçtiğinin vurgulayan Romanlar Federasyonu Başkanı Ahmet Çokyaşar, "Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı ve Zafer Ortaokulu ile birlikte çok güzel bir proje hazırlayarak AB'den Roman çocukların eğitimi ile ilgili 97 bin Euro aldık. Bu ziyaret ile Avrupa'da Roman çocukların eğitimi ile ilgili yapılan güzel çalışmaları inceledik. Burada üniversite okuyan çocuklarımıza yönelik burs imkanlarını gördük. İnşallah üniversite okuyan Roman gençlerimizi bu burslara yönlendireceğiz, yabancı ortaklarımız ile birlikte Romanların sorunlarının çözülmesine yönelik yeni projeler hazırlayacağız” şeklinde konuştu.

18 AY SÜRECEK

18 ay boyunca Kocaeli'de uygulanacak olan proje kapsamında kentte Roman çocuklarının eğitim hayatından uzaklaşmasını önlemek amacıyla bir dizi faaliyetler organize edilecek.

 

PROJEDEKİ FAALİYETLERDEN BAZILARI

  • Macaristan ortağı Avrupa Roman Hakları Merkezi'ne çalışma ziyaret düzenlenecek
  • Federasyon bünyesinde Roman Hakları Merkezi kurulacak ve personele eğitimler verilecek.
  • İlimizdeki Romanlar üzerine akademisyenler tarafından sosyolojik bir araştırma yapılacak
  • Zafer Ortaokulu bünyesinde Roman ve Roman olmayan ailelere demokrasi ve birlikte yaşama üzerine eğitimler verilecek.
  • Roman tiyatrosu ve orkestrasının gösterileri organize edilecek.
  • Kısa film hazırlanacak.
Eğitimde roman sorunları ulusal konferansının düzenlenecek
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817