banner2779
banner2752
banner2750

MEB'DEN ÖZEL OKUL TEŞVİKİNDE YENİ KRİTERLER
 Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), geçen yıl başlattığı ve çocuğunu anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lisede özel okulda okutmak isteyen velilere verilen ‘devlet desteğinden yararlanma şartlarını’ değiş- tirdi. 2012 yılından bu yana 9. kez değiştirilen Özel Öğretim Kurumları Yönetmeli- ği’nin yeni haline göre, özel okul için teşvik başvuruları ağustos ayında Milli Eğitim Bakanlığı Bilişim Sistemleri (MEBBİS) ve e-okul üzerinden alınacak. Öğrenciler, e-okulda oluşturulan modül üzerinden tercihlerine uygun okula yerleştirilecek. Eğitim ve öğretim desteği kapsamında teşvikten faydalanan öğrenciler, eylül ayı içerisinde başka bir okula nakil olmaları halinde bu haklarını kaybedecek. 


MADDİ DURUM ETKİSİ 3 KAT ARTIRILDI 

Düzenlemede, teşvikten yararlanacak öğrencilerin kriterlerinde de değişikliğe gidildi. Geçen yıl öğrencilerin akademik başarısı, teşviki belirleyen toplam puanlamayı yüzde 50 oranında etkilerken, bu yıl bu oran yüzde 26’ya düşürüldü. Ailenin toplam gelirinin genel puanlamaya etkisi ise yüzde 10’dan yüzde 34’e çıkarıldı. Ailede öğrenim gören diğer çocukların puanlamaya oransal etkisi de geçen yıl yüzde 22 iken, bu yıl yüzde 20’ye çekildi. ‘Ailede öğrenim gören diğer çocuklar’ başlığına, ‘açıköğretim veya askeri okul öğrencisi’ kriteri de eklendi. Anne ya da babanın MEB personeli olması durumu da yeni bir kriter olarak düzenlemeye girdi. Anne veya babası MEB’de görev yapan çocuklara, ek 70 puan verilecek. Yönetmelikte yapılan deği- şiklikle birlikte, daha önce teşvik verilmeyen burslu öğrencilere de eğitim-öğretim desteğinin yolu açılmış oldu. Buna göre, özel okullarda yüzde 51’in altında burslu okuyan öğrenciler devlet desteğinden yararlanabilecek. 

PAZAR GÜNÜ DE TAKVİYE DERS

Daha önceki yönetmelik, özel okullara, haftalık ders çizelgesinde belirtilen saatler dışında ve sadece cumartesi günleri valilik izniyle takviye kursu açma imkânı veriyordu. Değişiklikle, özel okullar kendi öğrencileri için artık pazar günleri de takviye kursu açabilecek. Devlet deste- ğinden yararlanacak okul türleri arasında, bu yıl özel laboratuvar lisesi ile özel fen ve teknoloji liseleri de yer alacak. Daha önce ailede öğrenim gören en fazla 2 çocuk için teşvik verilmesi planlanırken, artık bir aileden 3 çocuk 
özel okul teşviki alabilecek.

BAŞARI EK PUAN GETİRECEK 

Teşvik puanlamasında, Türkiye’yi uluslararası yarışmalarda temsil eden öğrencilere 70, ulusal düzeyde yapılan yarışmalarda başarı elde eden öğrencilere 50, il genelindeki yarışmalarda başarılı olan öğrencilere 40 ek puan verilecek.

kaynak: habertürk

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2778

banner2763

banner2765

banner2754

banner2762

banner2764

banner2766

banner2723

banner2680

banner2751