banner2779
banner2752
banner2750

MİLLETVEKİLİ GÖNÜL KADINLARA ADAY OLUN ÇAĞRISI YAPTI

Seçmek kadar seçilmek de hakkımız

 

İzmit Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya Kadın Meclisi üyeleri katıldı. Kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilişinin 78.yıldönümü olduğunu söyleyen Gönül, “Seçme ve seçilme hakkının birçok Avrupa ülkesinden önce Türkiye’de elde edilmiş olması çağdaşlaşmanın önemli bir göstergesidir. Ama bu hak bize altın tepside sunulmamıştır. Bu hakların arkasında milli mücadele ve kadınlarımızın orada ki çabası var. 1935 yılında kadınlar 18 milletvekili ile parlamentoya girdi. 1935’te ki 18 milletvekiline karşılık 90’lı yıllarda bu sayıda geriye gidiş oldu. Bir elin parmaklarını geçmeyecek bu rakamlarda son üç dönemdir 5 puanlık bir artış ve ivme var. Kadın aday adaylarının çok fazla olduğunu görüyoruz. Artık bu talebin geriye döneceğini sanmıyorum. Burada ki en önemli etken siyasete olan güven. Parlamentoda yüzde 14,4 oranında kadın var. Bu sayı elbette yeterli değil, bu alanda ki çalışmalarımız devam ediyor.  Dünyada 9 parlamentoda hiçbir kadın yok. 40 parlamentoda yüzde 10’dan fazla kadın yok. Parlamentoda bu oranların artma nedeni yerelde kadının güçlenerek meclise gelmesidir” diye konuştu.

 

YEREL YÖNETİMLERDE YER ALIN

 

Yerelde söz sahibi olan kadının parlamentoda daha güçlü temsil edileceğini söyleyen Gönül, “Yerel yönetimlerde 6 tane belediye başkanı var. Bu seviyeyi en azından parlamento seviyesine getirmeliyiz. Her ne kadar kadınlar bu işi istemiyor gibi gösterilmeye çalışılsa da durum bunun tam tersi. Belediyelerin eksiklerini her yönüyle ilk önce fark eden kadınlardır. Bu nedenle kadınların siyasette ki varlığı erkeğinkinden çok daha önemli. Önümüzde yerel seçim var. Kadınlarımızın bu alana ilgi duyması gerek. Nihayetinde bu bir yarış. Denedim olmadı da demeyin, her denemenin bir tecrübe olduğunu bilin, denemekten vazgeçmeyin” çağrısında bulundu.

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2778

banner2763

banner2765

banner2754

banner2762

banner2764

banner2766

banner2723

banner2680

banner2751