banner2779
banner2752
banner2750

Motorin benzin fiyatını geçecek..
 

Benzin ve motorinin fiyatı kafa kafaya geldi. 8 yıl önce yüzde 31 olan fiyat farkı bugün yüzde 7’lere kadar geriledi. Shell’in Türkiye Başkanı Ahmet Erdem, aradaki makasın uzun vadede kapanacağını belirtti.

Benzine göre daha ucuz olduğu için tercih edilen motorinin fiyatı neredeyse benzine yetişti. Haziran 2005’te bir litre benzin 2.56 liradan, motorin ise 1.95 liradan satılıyordu. Bu dönemde benzinle motorin arasındaki fark yaklaşık olarak yüzde 31 civarındaydı.

Fiyat farkı ise yüzde 7’ye kadar geriledi. Benzin ve motorin fiyatları arasındaki makas her geçen gün daralırken Shell Türkiye Başkanı Ahmet Erdem, bunun sebebini arz ve talebe bağlıyor. Erdem’e göre uzun vadede benzin ve motorin arasındaki fiyat makası kapanabilir. Akaryakıt şirketlerinin petrol fiyatlarındaki düşüşü geç, çıkışı erken fiyatlara yansıttığına yönelik eleştirilere katılmayan Erdem, Tüpraş’ın fiyatlandırma- sını adres olarak gösterdi.

Enerji Gazetecileri Derneği (EGAD) üyeleriyle bir araya gelen Erdem, tavan fiyat uygulamasının sağlıklı olmayacağına dikkat çekerken, taban fiyatın ise olabileceğini düşünüyor.

Sektörde aşırı kârlılık yok Akaryakıt sektörünün aşırı kârlı olduğunun sürekli gündeme geldiğini ifade eden Erdem, yatırımların ağır olduğunu belirterek aşırı kârlılık olmadığını vurguladı. Erdem, vergi finansman yükünün ağır olduğunu aktardı.

Diyarbakır’a petrol kuyusu Shell, Güneydoğu’ya ağırlık veriyor. Firma olarak Güneydoğu’daki kaya petrolü araştırmalarının devam ettiği bilgisini veren Shell Türkiye Başkanı Ahmet Erdem şöyle konuştu: ìDiyarbakır’daki kuyuda (Gaz, petrol) bin metreyi geçtik. 3 bin 500 metrelere kadar inilmesi gereki­yor. Shell’in Türkiye’ye arama konusundaki bakışı, aranmamış ya da az aran­mış bölgelerde çalışma yapmak. İkincisi Diyarbakır’daki petrol bölgesinde bu­lunduğu varsayılan rezervlerin yer üstüne çıkarılması üzerinde çalışmak.” Gaza az bas yüzde 10 tasarruf et Türkiye’nin yıllık enerji faturası 60 milyar doları aşıyor. Pahalı benzin ve motorin sürücülerde tepkisini çekiyor. Shell’in Türkiye Başkanı Ahmet Erdem’e göre çözüm, ‘tasarruf’. Tasarrufun en büyük kısmının sürücü davranışı ile ilgili olduğunu söyleyen Erdem, kurallara uygun araç kullanımı ile yakıt giderinin yüzde 5-10 arasında azalabileceğini söyledi.

Erdem, “Bu açıdan en çok üzerinde durulması gereken trafiğin seyrine uy­gun hareket edilmesi, devirli araç kullanımı, lastik ağırlığı ve lastiklerin hava­sı. 90 km hızla giden bir araçla 140 km arasındaki bir aracın yakıt tüketimin­de fark oluşur” hatırlatması yaptı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2778

banner2763

banner2765

banner2754

banner2762

banner2764

banner2766

banner2723

banner2680

banner2751