MÜJDE! YENİ DÖNEM BAŞLIYOR
 BDDK’nın kredi alırken bankanın kredi kullanana, sadece kendi sigorta şirketi değil 3 ayrı sigorta şirketinden kredi hayat sigortası teklifi alıp önermesini zorunlu kılacak bir çalışma yaptığı öğrenildi. Düzenlemenin seçim sonrası hayata geçebileceği ifade ediliyor.

SEÇİM SONRASI HAYATA GEÇECEK, FİYATLAR UCUZLAYACAK

Habertürk'ten Rahim Ak'ın haberine göre, vatandaşların özellikle, konut, otomobil ve tüketici kredisi alırken yaptığı ve sigorta tutarının yüksekliği yüzünden sorun haline gelen hayat sigortası konusunda gelen şikâyetlerin çokluğunu göz önüne alan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) yeni bir çalışma daha yaptığı öğrenildi. BDDK’nın bankalara kredi verirken 3 ayrı sigorta şirketinden teklif alıp 3 ayrı öneriyi krediyi alacak olan kişiye sunması yönünde düzenlemeye gittiği belirtildi. Düzenlemenin seçim sonrası hayata geçmesi bekleniyor. Böylece kredi sigortasında rekabetin sağlanması ve fiyatın düşürülmesinin amaçlandığı öğrenildi. Ancak bankalar için bu konu kredinin geri ödenmesinde bir garanti olduğu için banka sigorta yaptırmadan kredi vermeyi reddetme hakkına sahip.

REKABETE AYKIRI

Diğer yandan sigortanın bankanın önerdiği, iştiraki olduğu veya anlaşma yaptığı sigorta şirketinden yapılması da şart değil. Yani kredi alırken başka bir sigorta şirketinden daha ucuz veya daha kapsamlı bir sigorta alabiliyorsunuz. Bankaya bu alternatifle gitmeniz durumunda size kredi vermeyi reddedemez, zira bu rekabet kanununa aykırı.

AİLELER İÇİN KURTARICI ROL OYNAYABİLİR

Sigorta yaptırmak aslında vatandaş için önemli artıları da beraberinde getiriyor. Sigortalı kişi işsiz kaldığında veya krediyi ödeyemez duruma geldiğinde devreye girerek hayatın kurtarabilir. Banka, konut, otomobil ve ihtiyaç kredilerinde, borçlunun başına bir şey gelirse alacağını tahsil etmek için mirasçılara dönmek zorunda kalabilir. Bu da krediyi kullanan kişinin geride kalan ailesine ciddi yükler oluşturabilir.

ŞİKAYETLERİN ARTMASIYLA BDDK HAREKETE GEÇTİ

Yasanın vatandaşa serbestlik tanımasına rağmen bankaların kredi kullanan vatandaşları kendi iştiraki olan sigorta şirketinden sigorta yaptırmak için zorladığını bu yönde karar alması için faiz oranı dahil bir çok konuda vatandaşı yönlendirdiği şikâyetleri BDDK’ya yağmaya devam etti. Bu şikâyetler üzerine BDDK daha önce de vatandaşın istediğini sigorta şirketini seçeceğine yönelik düzenlemeler yapmıştı.

3 TEKLİFİN DIŞINDA TERCİH YAPILABİLİR

İşte bunun üzerine BDDK da bizzat kredi veren bankanın üç ayrı sigorta şirketinden hayat sigortası teklifi alınıp kredi alan vatandaşa önermesi yönünde karar aldığı böylece hem rekabetin sağlanmasının hem de şikâyet konusu olan sigortanın fiyatının düşmesinin hedeflendiği dile getirildi. Ayrıca düzenleme yasalaşırsa bankanın sunduğu 3 teklife rağmen kredi kullanan vatandaş kendi bulduğu bir sigorta şirketinde de sigorta yaptırabilecek.

kaynak: takvim
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817