Namazgâh Barajı’nda ikinci aşamaya geçildi

Kandıra’da yapımı devam eden Namazgâh Barajı'nda suyu tahliye edecek olan 145 metre uzunluğundaki baraj kondüvi (dip savak) tünel inşaatı tamamlandı. Dolgu işlemi başlayacak olan barajın yapımının devam edebilmesi için Namazgâh Deresi yatağının yönü değiştirildi.

DOLGU ÇALIŞMALARINA BAŞLANACAK

Kazı çalışmalarının bitmesi ve dolgu çalışmalarına geçilmesi sebebiyle Namazgâh Barajı’nda tören düzenlendi. Tören kapsamında Kocaeli Milletvekilleri İlyas Şeker ile Fikri Işık, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Kandıra Belediye Başkanı Cengiz Kan, Kandıra Kaymakamı Oktay Erdoğan, İSU Genel Müdürü İlhan Bayram ve Sağlık eski Bakanı Kazım Dinç ile çok sayıda Kocaelili, Kandıra İSU şantiyesinden başlayarak Namazgâh Barajı’na kadar yürüdü.

DERE YATAĞINDAKİ TÜNELİ İNCELEDİLER

Yürüyüşün ardından milletvekilleri Işık ve Şeker, Başkan Karaosmanoğlu ve İSU Genel Müdürü Bayram, dere yatağına inerek tünel inşaatını inceledi. Burada hatıra fotoğrafı çektiren protokol daha sonra dere yatağının tünele doğru yönelmesi için çalışmaların startını verdi.

TEMMUZ 2013’TE TAMAMLANACAK

Törende konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, planlarına göre barajın 2013 yılı sonunda tamamlanacağını belirterek, “Ancak hedefimiz 2013 yılının Temmuz ayında suyu arıtma tesisine vererek halkımızın hizmetine sunmaktır. Su varsa hayat vardır, medeniyet vardır. Kandıra’da en önemli ihtiyaçların başında su geliyor. Bölgemize hayat verecek bir çalışma bu. Kışın su çok. Ama yazın su sıkıntısı başlıyor. Yaz dönemi boyunca bu sıkıntı yaşanıyor. Bu eseri yapmakla bu sıkıntıyı gidereceğiz. Namazgah Barajı, en önemli devlet yatırımlarından biridir” dedi.

NAMAZGÂH BARAJI İLE SU SORUNU KALMAYACAK

Kocaeli Milletvekili Fikri Işık ise “Kandıra ve civarının susuz kalmaması için çok büyük çalışmalar yapıldı. Ancak Namazgâh Barajı ile bu su sorunu artık büyük ölçüde aşılmış olacak” diye konuştu. Kocaeli’de tarımla uğraşan en önemli ilçenin Kandıra olduğunu vurgulayan Işık, “Bu barajın tamamlanmasıyla birlikte sadece içme suyu verilmekle kalınmayacak. Çiftçimizin daha verimli mahsul alması için de su verilecek. Başta Başkanımız İbrahim Karaosmanoğlu olmak üzere tüm ekibine teşekkürlerimi sunuyorum” şeklinde konuştu.

KANDIRA BÖYLE HİZMET GÖRMEDİ

Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker de “Kandıra bugünlere kadar ihmal edilen ilçelerimizden biriydi. Ancak AK Parti iktidarıyla birlikte yıldızı parlayan ilçelerden biri oldu. İSU’nun 120 milyon TL civarında yatırımı olmuş. Diğer yatırımlarla birlikte Kandıra’ya 150 milyonluk yatırım yapılmış. Böyle bir yatırımı Kandıra şimdiye kadar görmemiştir. Doğalgaz geldi, sahillerimizde ciddi yatırımlar yapıldı. Başkanımızın büyük emeği oldu. Hayırlı olmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı. Kandıra Belediye Başkanı Cengiz Kan da tarım ve turizm ile kalkınmasını ön gördükleri Kandıra’ya Namazgah Barajı’nın hayat vereceğini belirtti.

27 MİLYON TL’YE MALOLACAK

Kandıra’nın ve çevre köylerin su ihtiyacını karşılayacak olan Namazgâh Barajı, 27 milyon TL’ye mal olacak. 2013 yılı sonunda tamamlanması hedeflenen barajın toplam depolama hacmi 25 milyon metreküp. Gövde yüksekliği 35, kret uzunluğu 504 ve kret genişliği 8 metre olan baraja 12 bin 143 metre uzunluğunda ve 600 mm çapında çelik boru terfi hattı döşenecek. 450 bin metreküp kazı ve 840 bin metre küp gövde dolgusu yapılacak çalışmalar kapsamında 35 bin metre küp beton+betonarme yapılacak.

KÖYLERE DE HİZMET VERECEK

Kandıra Namazgâh Barajı, Kandıra ilçe merkezi ve Karadeniz sahillerindeki turistik yerleşimler ile Kandıra, Derince ve İzmit ilçelerinin toplam 259 köy ve mahallesinin içme suyunu karşılayacak. Dolgu işlemi bittikten sonra ise üçüncü aşama olan mekanik montaj yapılacak.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817