Ne şeriat, ne darbe!
'Türkiye'ye yatırım yapın' diyen Fitch'ten Moody's'e ayar!

Geçtiğimiz haftaki raporunda, laik ve dindar kesim arasındaki çatışmaların Türkiye için risk olduğunu belirten Moody's'e cevap Fitch'ten geldi: Evet bu risk vardı ama 2009'da ortadan kalktı

Türkiye'nin notunu yatırım yapılabilir seviyeye yükselten Fitch'in Gelişmekte olan ülkeler ve Avrupa direktörü Ed Parker CNBC-e'deki 'Burcu Soruyor' programında Türkiye'nin kredi görünümünü değerlendirdi. Parker, Türkiye'de 2009 yılına kadar var olan laik-anti laik çatışma riskinin artık bulunmadığını söyledi. Parker, 'Bizim düşüncemize göre bu büyük risk 2009' a kadar sürdü. Ancak 2009'dan sonra arka planda kaldı. 2007'ye kadar darbe riski vardı. O zamana göre artık Türkiye'de durum çok daha istikrarlı. Artık böyle riskleri öngörmüyoruz. Türkiye'de politik karmaşa riski görmüyoruz' dedi. 

MOODY'S NE DEMİŞTİ?
Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, geçtiğimiz hafta yayımladığı raporda kredi notuna ilişkin şu ifadeleri kullanmıştı:
- CARİ açığın yapısal olarak azaltılması, döviz rezervlerinin artması veya özel sektör dış borçlanmasının azaltılmasıyla dış kırılganlıkların azalması halinde notu artırırız. 
- TÜRKİYE'NİN notunun görünümünün 'pozitif' olması, kamu maliyesi ve dış şoklara karşı dayanıklılığın, ülkenin makroekonomik dayanıklılığını iyileştirmeye devam edeceği yönündeki beklentimizi yansıtıyor.
- YABANCI sermaye akışında ani ve sürekli duruş, notu düşürür. 
- KAMU maliyesinde ciddi bozulma, görünümde ve kredi notunda düşüşe neden olabilir.
- TÜRKİYE'DE laik ve dindar / bölgesel ve etnik çatışmalardan kaynaklanan politik riskler bulunuyor.

Daha az gaz-fren
MERKEZ Bankası'nın frene basmakla doğru bir karar aldığını söyleyen Ed Parker, Türkiye'nin artık daha dengeli bir ekonomiye sahip olması gerektiğini,bu yüzden daha az gaz ve frene basması gerektiğini kaydetti.

Olgunlaştık, birbirimizi daha çok dinliyoruz
TUNCAY Özilhan-Anadolu Endüstri Holding İcra Kurulu Başkanı: Ben Türkiye'de laik-antilaik tartışması, çatışması olduğunu düşünmüyorum. Bizim toplumumuz artık birbirini dinliyor, herkes geçmişe oranla birbirini daha iyi anlıyor. Yaşadığımız bu süreci olgunlaşma olarak görüyorum. Daha anlayışlı bir toplum olma yolunda ilerlememiz gerektiğini düşünüyorum.

6-8 ay yatırım gelmez
İSTANBUL'DA dün düzenlenen Fitch konferansında CNBC-e'nin sorularını yanıtlayan Fitch Türkiye Başkanı Gülcan Üstay ise not artışının ardından hemen yatırımlarda artış beklentisine girilmemesi gerektiğini belirtti. Son 1 yıldır Türkiye'ye olan ilginin zaten arttığına dikkat çeken Üstay, önümüzdeki 6-8 ay içinde bunun çok üstünde bir ilgi görülmeyeceğini kaydetti.

Prestijleri sıfır
UĞUR Civelek-Ekonomist: Derecelendirme kuruluşları dünyadaki prestijlerini yitirmiş durumda. Biri 'çatışma var', diğeri 'yok' diyor. Eğer bir standartları olsaydı birbirlerine yakın gerekçeler ortaya sürülürdü. Bu kuruluşlar siyasi değişkenlikleri kullanmayı tercih ediyor. Laik-antilaik çatışması olduğunu düşünmüyorum. Ancak, ekonominin belkemiğini oluşturan orta direğin durumunun gittikçe kötüleştiği ortada. Bu da gerginliklere yol açabilir.

Ekonomi tıkırında
DOÇ.Dr. Deniz Gökçe: Siyaset konusunda ayrıntılı konuşmalardan kaçınmaya dikkat ediyorum. Bu açıklamalar aleyhimizde kullanılıyor. Sadece Türkiye'de iç ve dış siyaset karmaşık, kavga var ama ekonomi iyi durumda demekle yetinmeyi tercih ediyorum.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817