banner2752
banner2750
banner2776

‘’Osmanlı Neyse Cumhuriyet De Odur’’

 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından iki yıl süren pandemi döneminin ardından Cumartesi günü yeniden kapılarını açan Kocaeli Kitap Fuarı, ilk gününde birbirinden önemli yazarları ağırladı. Kocaeli Kongre Merkezi’nde okurlarıyla buluşan yazarlardan biri de tarihçi ve araştırmacı yazar Vahdettin Engin oldu. “Tünel” kitabıyla Türk Tarih Kurumu Ödülü’ne layık görülen yazar, “Cumhuriyetin Aynası Osmanlı” konulu bir söyleşi gerçekleştirdi. Engin, ilgiyle izlenen söyleşisinde tarihte kurulan Türk Devletlerinin yıkılmadığını devam ettiğini söyledi. Engin, “O nedenle Osmanlı neyse cumhuriyet de odur.  Günümüzü anlamak için geçmişi iyi bilmek gerekir” dedi.

 

YENİDEN KOCAELİ KİTAP FUARI’NDA OLMANIN MUTLULUĞU

Süleyman Paşa Salon’da gerçekleştirilen söyleşiye Kocaelili okurlar yoğun ilgi gösterdi. Sözlerine Kocaeli Kitap Fuarı’na tekrar konuk olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek başlayan Vahdettin Engin, “İki yıl aradan sonra kapılarını kitapseverlere açan Kocaeli Kitap Fuarı’nı kutluyorum. Burada olmak benim için de çok büyük mutluluk” şeklinde konuştu.

 

TARİHTE KURULAN TÜRK DEVLETLERİ BİRBİRİNDEN FARKLI DEĞİL

Vahdettin Engin söyleşisinin başında Türklerin tarihte kurdukları devletlerle ilgili bilgi aktardı. Türklerin tarihte birçok devlet kurduklarını hatırlatan Vahdettin Engin, “Malazgirt’ten sonra kurulup günümüze kadar uzanan bir süreçte korunmuş medeniyetle Türkiye kurulmuş. Bir Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet Türkiye’si var ve bunlar her bağlamda birbirinden çok farklı değil” dedi. Söz konusu görüşünü kronolojik termoloji ile açıklayan Engin şunları söyledi, “Türkler aslında Malazgirt ‘den önce de Anadolu’ya gelmişlerdi. Selçuklu Devlet mekanizması kuruldu. Avrupalılar bu coğrafyaya 11. Yüzyıldan itibaren “Türkiye” adını vermişlerdi. Selçuklu dönemi Türkiye’sinde bir takım zafiyetler oluştu ve bu zayıflıklar Moğol saldırılarına imkân tanıdı. Doğu Roma sınırında Osmanlı beyliği vardı. Fetih ruhunu daha fazla hisseden Osmanlı Beyliği giderek yükseldi ve devleti kurdu. Selçuklu Türkiye’sinden Osmanlı Türkiye’sine geçiş böyle oldu”

OSMANLI NEYSE CUMHURİYET DE ODUR

Kurulan Türk Devletlerinin yıkılmadığını devam ettiğini anlatan Vahdettin Engin, “Mustafa Kemal Atatürk, ‘biz yeni rejim kurduk” diyor. “Devleti yıktık” demiyor. Türklerde vatan torağı kutsaldır ve sahip çıkılmalıdır. Milletin malı olan vatan toprağı tarihi devamlılıktır. Atatürk vatan toprağını her ne olursa olsun savunmak gerektiğini ortaya koymaktadır. Osmanlı neyse cumhuriyet de odur.  Günümüzü anlamak için geçmişi iyi bilmek gerekir” dedi.

 

TÜRK BAYRAĞINI BELİRLEYEN 3. SELİM’Dİ

Engin söyleşisinde Türk Bayrağı’nın rengi ve şekli konusu ile ilgili bilgi verdi.   Türk Bayrağı’nın 3. Selim tarafından kabul edilerek devletin resmi sembolü olduğunu söyleyen Engin, Cumhuriyetin de bunu reddetmeyerek kullanmaya devam ettiğini kaydetti. Sevilen tarihçi yazar söyleşisinin sonunda okurlarından gelen sorulara yanıt verdi.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2763

banner2765

banner2754

banner2762

banner2764

banner2766

banner2723

banner2751

banner2771

banner2773

banner2772

banner2774

banner2775

banner2777

banner2680