banner2779
banner2752
banner2750

Prof. Dr. Başar’dan Tepki
 Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından 2003, 2005 ve 2007 yıllarında gerçekleştirilen Hereke Taş Heykel Sempozyumu'nda üretilen ve Hereke'de yer alan heykellerden anılan sempozyumları düzenleyen, yürüten ve aynı zamanda Heykel Bölümü Başkanı ve heykeltraş olan Nevzat Atalay'ın sempozyum kapsamında yaptığı ve Hereke'lilere armağan ettiği heykeli bilinmeyen bir nedenle yıkıldı ve tahribata uğradı.

Sanatçıya, Güzel Sanatlar Fakültesi'ne veya Kocaeli Üniversitesine haber verme gereği bile duyulmadan Körfez Belediyesi ekipleri tarafından Hereke garajına götürülen heykelin yıkılma ve tahrip edilme nedeni bir türlü belirlenemedi. 

 

Heykelin tahrip edilmesiyle ilgili olarak Hereke’yi Sevenler Derneği tarafından 18 Ocak Pazar günü Hereke'de heykelin bulunduğu sahilde düzenlenen protesto etkinliğine katılan Heykeltraş Nevzat Atalay, eserini Hereke'ye armağan ettiğini, Heykeldeki göz formunun Hereke'nin dünyaya bakan gözü olduğunu, bu bakışın birilerini rahatsız etmesinden dolayı heykelinin tahribata uğradığını söyledi.

 

Daha sonra söz alan Kocaeli Üniversitesi güzel Sanatlar Fakültesi eski dekanı ve Cumhuriyet Halk Partisi Körfez Belediye Başkan Adayı Prof. Dr. Reşat Başar ise, Hereke'deki heykel sempozyumlarında kendisinin de emeğinin olduğunu söyleyerek Nevzat Atalay'a geçmiş olsun dileklerini iletti. Bu olayın Anadolu insanının heykel sanatını benimsemesinde en etkili unsur olan Atatürk anıtlarının, Türkiye'deki heykel sanatıyla özdeşlik oluşturmasından dolayı sistemli bir heykel saldırısına maruz kalındığını ifade etti. Heykele saldırıların aynı zamanda Cumhuriyet rejimine saldırı anlamına geldiğini öne süren Prof. Başar, yerel iktidarlarında öncelikli işlerinin Körfez'in her tarafına heykel dikmek olacağını söyledi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2778

banner2763

banner2765

banner2754

banner2762

banner2764

banner2766

banner2723

banner2680

banner2751