Rus gelinler Türkçe öğreniyor
 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meslek ve Sanat Eğitimi Kursları'nda (KO-MEK) Türkçe öğrenen Rus gelinler, daha sonra Türk mutfağı ve el sanatları eğitimi alıyor. Türklerle evlenerek Kocaeli'ne yerleşen 40 yabancı uyruklu bayan, KO-MEK'in açtığı kurslar sayesinde Türk kültürünü öğreniyor.

 

40 YABANCI UYRUKLU KURSİYER

Kocaeli İzmit'teki KO-MEK kurslarında Rusya, Ukrayna, İngiltere, Türkmenistan, Özbekistan gibi ülkelerden 40 yabancı uyruklu bayan, Türkçe öğreniyor. İngiliz Claire Hunter, Özbekistanlı Yuliya Lobıkina, Türkmenistanlı Nina Mirzayane Türkçe kursunda eğitim gören kursiyerlerden bazıları.

 

RUSYA'YLA YAŞANAN GERGİNLİĞE ÜZÜLÜYORUM

Eşiyle Rusya'da tanıştığını söyleyen 2,5 yıllık evli Rus asıllı Kira Kayalar, kurs ortamını çok sevdiğini, yeni arkadaşlar edindiği için mutlu olduğunu vurguladı. Kayalar, "Evlendikten sonra Kocaeli'nde yaşamaya başladım. Kursa ekim ayında başladım. İlk defa bir kursa geliyorum. Daha önce evde Türkçe öğrenmeye çalışıyordum. Eşim evde bana yardımcı oluyordu" ifadelerini kullandı. Rusya ve Türkiye arasında yaşanan gerginliğe çok üzüldüğünü söyleyen Kayalar, "Kimse savaş istemiyor. Bu olaylar sadece politik" dedi.

 

BİR AN ÖNCE YAŞANANLAR SON BULSUN

Türk kültürünü öğrenmek istiyorum diyen Rus uyruklu Oksana Işık da, 1 yıl önce eşiyle Rusya'da tanıştıktan sonra evlenmeye karar verdiklerini kaydederek, bir süre evde Türkçe öğrenmeye çalıştığını, daha sonra bu kursa katıldığını belirtti. Rusya ve Türkiye arasında yaşanan olayların bir an önce düzelmesini umut ettiklerini dile getiren Işık, kimsenin savaş istemediğini vurguladı.

 

OĞLUMUN ADINI ALİ KOYACAĞIM

Ukraynalı Kaberyna Basanskal Kaygısız ise kurs ortamının çok güzel olduğunu, yeni arkadaşlar edindiğini söyledi. Kocaeli'nde 11 aydır bulunduğunu anlatan Kaygısız, "Türkçem daha güzel oldu, evde daha güzel konuşuyorum. Diğer kurslara da gitmeyi düşünüyorum. Yemek ve kuaförlük kursuna gitmek istiyorum ama önce Türkçe öğrenmem lazım. 9 aylık hamileyim. Oğlum olacak, adını Ali koyacağız. Türkiye'ye gelmeden önce Müslüman oldum ve kapandım. Burası bir mozaik " şeklinde konuştu.

 

TÜRK KÜLTÜRÜ ÖĞRENİYORLAR

Mimar Sinan KO-MEK Sorumlusu Memnune Gürcan, merkezde farklı alanlarda kurs açıldığını, evlilik nedeniyle gelen yabancı uyruklu vatandaşların talebi üzerine düzenlenen Türkçe kursunun devam ettiğini ifade etti. Yabancı gelinlerin, öncelikle Türkçe öğrenmek istediğini kaydeden Gürcan, "Türkçe öğrendikten sonra Türk kültürüyle ilgili geleneksel el sanatları ve Türk mutfağına yönelik de eğitim almak istiyorlar" diye konuştu.

 

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER GİBİ

Türkçe kursu Öğretmeni Bahar Yılmaz, yaklaşık 4 yıldır yabancılara Türkçe kursu verdiğini belirtti. Çok renkli bir kurs olduğunu aktaran Yılmaz, "Adeta Birleşmiş Milletler gibi. Burada Türkçe eğitiminin yanı sıra farklı bir sosyal hayata giriyorlar. Burası bir mozaik. Gelinler burada bir nevi Türk kültürünü öğreniyor. Kursiyerlerimiz genellikle bu kursun ardından Türk mutfağını öğrenmek istiyorlar. Onun dışında resim kursuna da ilgileri var. Öncelikle Türkçe'yi öğrenmeleri gerekiyor" dedi.​

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817