SANAYİCİYE MÜJDE…

KOBİ’LERE TEKNOLOJİK ÜRÜN DESTEĞİ VERİLECEK

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı kapsamında KOBİ'lere makine teçhizatı, kredi faizi ve işletme desteği vereceklerini açıkladı

Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Kocaeli Şubesinin kongresinde konuşan Işık, paylaşmak istediği çok önemli bir destek programını hazırladıklarını söyledi.

Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı'nın en temel hedef kitlesinin KOBİ'ler olduğuna dikkati çeken Işık, "Biz bilimsel yayını önemsiyoruz. Şu anda 17. sıradayız. İyi bir sıralama, fena değil. Patente dönüşüm noktasını önemsiyoruz. Burada arzu ettiğimiz noktada değiliz. 35. sıradayız ama patenti alınan ürünün ticarileşmesi noktasında daha gerilerdeyiz. Şimdiyse ürünün ticarileşmesi noktasında çok ciddi bir destek programını hayata geçiriyoruz. Çalışmalarımızı bitirdik, yönetmeliğimizi birkaç günde yayımlayacağız. İnşallah bu programı hızlı şekilde hayata geçireceğiz. Bütçesiyle ilgili de önemli bir çalışma yaptık" diye konuştu.

Işık, KOBİ'lere 3 noktada destek vereceklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı kapsamında KOBİ'lere makine teçhizatı, kredi faizi ve işletme desteği vereceğiz. Biliyorsunuz, bir girişimcinin, bir şirketin bu 3 noktada mutlaka sıkıntıları olur. Bunu öyle bir mantıkla yaptık ki küçük ölçekli işletmelere daha fazla destek, orta ölçekli işletmelere biraz daha az ama bu noktada en az desteğe ihtiyaç duyan büyük ölçeklilere daha az destek vereceğiz. Ne yapacağız? Eğer bir girişimcimiz, firmamız teknolojik ürün üretmek istiyorsa ama yüksek teknoloji olacak... Bununla ilgili 'makine teçhizatına ihtiyacım var.' Kardeşim, ithal getirirsen, getirdiğin makine teçhizatının yüzde 40'nı biz karşılıyoruz. Teşviklerin dışında, bu direkt destek programı. Eğer bu makine teçhizatını yerli alırsan, bedelinin yüzde 50'sine kadarını biz karşılıyoruz. Bunun üst limiti küçük ölçekli işletmelerde 5 milyon, orta ölçekli işletmelerde 4 milyon, büyük ölçekli işletmelerde 2 milyon lira. Sonra 18 milyona liraya kadar küçük ve orta ölçekli işletmelerde kredi faizi desteği... 

Siz yeter ki teknolojik ürün geliştirin

Küçük ölçeklilerde krediyle aldığı makine teçhizatının kredi faizini biz ödeyeceğiz. Orta ölçekli işletmelerde yüzde 50 destekleyeceğiz. Büyük ölçekli firmalara kredi faiz desteği veremeyeceğiz. Onların kendilerini çevrime kabiliyeti daha fazla. Üçünü desteğimiz de bu tip firmaların 'can suyu' diyeceğimiz işletme giderleri çok önemli. Burada diyoruz ki 'Korkma, 1 yıllık kira bedelinin yüzde 75'ine kadar biz karşılayacağız. 1 yıl boyunca kullandığın enerjinin yüzde 75'i kadar destek vereceğiz. 1 yıl boyunca çalıştırdığınız personelin tamanına brüt asgari ücretin yüzde 75'i kadarına destek vereceğiz.' Bu işletmelerde 'Ar-Ge kültürü oluşsun' diye de çalıştırılan Ar-Ge personelinin brüt asgari ücret tutarındaki kısmını 2023'e kadar destekleyeceğiz.

Siz yeter ki teknolojik ürün geliştirin. Teknolojik ürün geliştirilirse katma değeri yüksek oluyor. İhracatta ciddi sıçrama yapıyoruz. 'Artık ben üretiyorum ama kimse bana destek olmuyor' algısını kıralım. Bu destek programı başarılı olacak."

 

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817