banner2779
banner2752
banner2750

SAVAŞ  UÇAKLARINA YERLİ GÖZ GELİYOR
 Yüzüncü Yıl Üniversitesindeki (YYÜ) bilim adamları, başta olmak üzere hava araçlarında kullanılacak yeni görüntüleme sistemi geliştirdi.

Savunma sanayinin yanı sıra arama ve kurtarmada kullanılan uçak ve helikopterlerin yerdeki hareketleri görebilme yeteneğini geliştirmek için çalışma başlatan YYÜ'lü bilim adamları, nanoteknoloji kullanarak "5. Jenerasyon " üretti.

YYÜ Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Halil İbrahim Yavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin son dönemlerde özellikle savunma sanayi konusunda büyük atılım sağladığını söyledi.

SONUÇLAR MÜKEMMELE YAKIN

Optik elektronikle manyetik malzemeler üzerine çalışma yürüttüklerini ifade eden Yavuz, bunlardan en önemlisinin son dönemde popüler olan yukarı çevirme dedektörlerle ilgili çalışmalar olduğunu belirtti.

Bu dedektörlerin daha çok savunma sanayinde ve arama kurtarma faaliyetlerinde uçakların yüksek menzilde net görüntü almasını sağlayan cihazlar olduğunu vurgulayan Yavuz, "Bu cihazları yapıyoruz. İnşallah okulumuz ve bakanlığımızın verdiği destekle projemizi yaşama geçireceğiz. Bununla ilgili ön çalışmamızı tamamladık. Çok güzel sonuç aldık.

Bunun üniversitemize, bölgemize ve ülkemize önemli katkı sunacağına inanıyoruz" diye konuştu.

MALİYETİ BİN AVRO CİVARINDA OLACAK

Projenin içeriğiyle ilgili bilgi veren Yavuz, ürettikleri nano malzeme ile F-16 ve F-4 savaş uçaklarında kullanılan normal klasik dedektörlerin fiyatı arasında büyük fark olduğunu savunarak,

"Klasik dedektörlerin maliyeti 10 milyon avroya kadar çıkarken, dedektörlerimizin maliyeti bin avro civarında olacak" ifadesini kullandı.

Ürettikleri sistemin, mevcut sistemden çok daha üstün olacağını iddia eden Yavuz, en ufak bir hareketin yüksek hız ve irtifa farkı gözetmeksizin sistem tarafından anında bulunabileceğini dile getirdi.

"Sistemimiz termal dedektörler ya da yerdeki hareket sensörleriyle algılama yaparken, yerdeki bir karıncanın hareketini bile 3 bin 500 metre yükseklikteki uçaklarımız net görebilecek.

Sentezlediğimiz ürünün son hali olan dedektörü uçaklarımızın algı merkezine takarak uyumlu şekilde çalıştırabiliriz.  istihdam sağlamak ve üretim tesisi kurmak gibi planlarımız var."

kaynak: sabah

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2778

banner2763

banner2765

banner2754

banner2762

banner2764

banner2766

banner2723

banner2680

banner2751