SEDAŞ “KAÇAK AKIM RÖLESİ HAYAT KURTARIR”

 

Yasal Zorunluluk

SEDAŞ İcra Başkanı Bekir Sami Güven, elektrik sigortası ile kaçak akım rölesinin benzer görevlerinin  olduğuna ancak  insan ve tesis koruması kapsamında farklı görevleri bulunduğuna dikkat çekti.  “Elektrik sigortası ve kaçak akım rölesi nedir? Nasıl bir koruma yaparlar? Aralarındaki fark nedir? gibi soruların cevaplarını bilirsek aslında bu cihazların elektrik tesisatındaki önemini de o derece iyi anlarız” dedi. Güven Kaçak Akım Rölesinin görevinin, yalıtım hatasından kaynaklanan hata akımını algılamak ve algılanan kaçak akım değerinin belirlenen değerlerin üzerine çıkması durumunda, bağlı bulunduğu tesisatta devreyi kesmek ve hayat kurtarmak olduğunu belirtti. Güven, “Elektrik iç tesisat yönetmeliğinin 25.10.1996 tarih 22798 sayılı değişikliği ile Kaçak Akım (Hayat Koruma)  Rölesi kullanılması yasal bir zorunluluktur” dedi.  

Hayat Kurtaran Röle

Güven, Elektrik sigortaları, evlerimizde ve işyerlerinde elektrikli cihazların zarar görmesini engelleyerek oluşabilecek kaza ve arızalara karşı koruma sağlar.  Sigortaları en sık 10 Amper,  16 Amper  veya 32 Amper  olarak görürüz. Devreden geçen akım, sigortanın özelliğine göre belli olan akım değerine  ulaşmadan elektrik tesisatında kesinlikle  devreyi açmaz. Dolayısı ile bu tür değerlerde insan hayatını korumak imkansızdır. 32 amper  32 bin miliampere eşittir.  Kaçak akım rölesi otomatik sigortaya göre binde bir oranında küçük bir akımla çalışır ve devreyi açar. Sigortalar bu hassasiyetle çalışmaz. Kaçak akım rölesi 30 (mA) miliamperlik akım değerinde (Hayat Koruma) fonksiyonunu, 300 mA’de de tesisat (Yangın Koruma) koruma fonksiyonunu gerçekleştirir. Hayat kurtaracak değerde önemi bulunmaktadır. Miliamperler seviyesinde kaçak akımı kontrol eden Kaçak akım röleleri elektrikten kaynaklanan iş kazası ve yangınların önlenmesi, Hayat Kurtarmak  amacıyla kullanılmaktadır” dedi. 

Kaçak Akım Rölesini Devre Dışı Bırakmayın!

Güven, “Kaçak akım rölesinin sık sık devreyi açması ve elektriği kesmesi, elektrik tesisatında kaçak akım, kullanılan elektrikli cihazlarda bir sorun olduğunu gösterir. Bu gerekçe ile kesinlikle Kaçak Akım Rölesi devre dışı bırakılmamalıdır. Röleyi iptal etmeniz konusunda önerileri asla dikkate almayın ve asla röleyi iptal etmeyin. Aksine tesisat ve cihazlar yetkili elektrikçilere mutlaka kontrol ettirilmelidir.” dedi.

 

EK BİLGİ :

KAÇAK AKIM RÖLESİ OLMAZ İSE NE OLUR?

Kaçak Akım rölesi olmayan elektrik tesisat devrelerinde her zaman hayati tehlikeler yaşanabilir.

 EN 60947-1 standardına göre hayati tehlike oluşturabilecek akım eşik değeri 30mA’dir. Elektrik şokuna maruz kalmanın etkisi küçük karıncalanmalardan başlayıp, ani kalp ölümüne kadar değişkenlik gösterebilir. Belirli bir amperin vücutta oluşturacağı etki kesin olarak bilinemez. 110V–60Hz değerindeki alternatif akımın 1 saniye süreyle vücuda elden girip ayaktan çıkması halinde oluşacak olası hasarlar aşağıdaki tablodadır.

 

Akım Seviyesinin Vücut üzerinde oluşturacağı olası etkiler:

1mA-     Hissetme seviyesi. Zayıf bir karıncalanma hissi. Uygun koşullar var ise hala tehlikeli.

5mA-  Zayıf çarpılma hissi. Yaralanma yok ancak rahatsız edici. Kişi kaslarını kontrol ederek kurtulabilir. Panik istemsiz hareketler yaralanmalara sebep olabilir.

6-30mA- Acı veren şok. Kas kontrolü yitirilir. Donma akımı olarak da adlandırılır. Kişi kaslarını kontrol ederek kurtulamaz.

50-150mA- Yüksek seviyede acı. Solunum aksar. İstemsiz kas kasılmaları oluşur. Kişi kaslarını kontrol ederek kurtulamaz. Ölüm olabilir.

1000-4300mA-  Kalbin ritmik pompalama hareketi bozulur. İstemiz kas kasılmaları oluşur. Sinirler hasara uğrar Ölüm riski yüksektir.

10000mA-  Kalp durur. Çeşitli yanıklar oluşur. Ölüm muhtemeldir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817