banner2779
banner2752
banner2750

ŞEKER : “AFETLER HER ZAMAN GÜNDEMİMİZDE OLMALI.”

   Şeker, yapmış olduğu basın açıklamasında jeolojik olarak hareketli bir coğrafya üzerinde yaşadığımız için sürekli afetlerle karşı karşıya kalındığını, yaşanan afetlerde büyük can ve mal kayıplarının oluştuğunu, geçmişte sürdürülebilir planlama ve uygun arazi kullanım planları ile desteklenmeyen, hızlı kentleşmenin ve nüfus artışının getirdiği baskı sonucu oluşan yerleşim yerleri ve niteliksiz yapılaşmaların büyük risk oluşturduğunu ifade etti.

AFET VE ACİL DURUMLARDA ALINAN ÖNLEMLER DAHA DA İYİLEŞTİRİLMELİ

   Kendisinin de enkazdan çıktığı 99 Kocaeli depreminin, toplumsal olarak afetler karşısındaki yetersizliğimizi ve çaresizliğimizi ortaya koyduğunu ifade eden Şeker,

   “Afetlerdeki can ve mal kaybının ana nedeni, plansızlık, denetimsizlik, proje ve uygulamadaki teknik hizmet eksikliği ve umursamazlık sonucu yapılan ruhsatlı veya kaçak yapılardır. Son yıllarda ülkemizde meydana gelen afet ve acil durumlarda müdahale ve iyileştirme çalışmaları başarılı olarak yürütülmektedir. Ancak müdahale ve iyileştirmedeki başarımız, afet sonrası ortaya çıkan kayıpları dolayısıyla riski azaltmaya yeterli değildir. Bu sebeple hep birlikte bu durumu iyileştirmek için elimizden gelenin fazlasını yapmalıyız. Afet öncesi alacağımız tedbirler önemli olup özellikle can ve mal kaybını yani riski en aza indirecektir. “ dedi.

AK PARTİ İLE BİRLİKTE RİSK YÖNETİM MODELİNE GEÇİLDİ

   AK Parti iktidarlarıyla ülkemizde, afetlere karşı; güvenli, dayanıklı, dirençli, sürdürülebilir kentsel ve kırsal gelişmeye sahip olabilmek, afetlerde can ve mal kaybını en aza indirmek için afet öncesi stratejiler, planlar ve politikalar geliştirilerek riskler belirlenmeye başlandığını yani Kriz Yönetimi’’ yerine ‘‘Risk Yönetimi’’ modeline geçildiğini ifade eden Şeker;

   “Türkiye Afet Risk Azaltma Planı (TARAP) hazırlandı. Bu planda; meydana gelebilecek doğal ve teknolojik afetlerde can ve mal kaybına neden olacak riskler belirlenirken, belirlenen risklerin nasıl önleneceği veya azaltılacağı, hangi eylemin ne zaman, kim tarafından, nasıl yapılacağı, her türlü tedbirin nasıl alınacağı da belirlendi.”

KOCAELİ’DE İL RİSK AZALTMA PLANI EYLÜL 2021’DE KABUL EDİLDİ

   “Seçim bölgem Kocaeli’nde İl Risk Azaltma Planı 30 Eylül 2021 tarihinde onaylanarak yürürlüğe girmiştir. Risk azaltma konusunda ilin anayasası olan bu planın hazırlanmasında başta valimiz Sayın Seddar Yavuz olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. İlimizde dört tehlike ve risk grubu öne çıkmaktadır. Bunlar; deprem, kütle hareketleri, taşkın-sel, endüstriyel kazalar. Kocaeli sanayi açısından ülkenin önde gelen illerinden biri olması, konumu nedeniyle transfer güzergâhında yer alması, tehlikeli kimyasal maddelerin kullanıldığı ve depolandığı sanayi tesislerinin sayılarının fazla olması, sanayi tesislerinin fay hattına yakın olması, sanayi tesislerinin yakınında yerleşim alanlarının bulunması gibi tehditler endüstriyel kaza gerçekleşme olasılığını arttırmaktadır. Oluşacak afet riskine karşı afet öncesi yapılacak her bir iyileştirme çalışmaları, can kaybı ve zararları azaltmada ters orantı etkisi yapacaktır. Yapılan araştırmalarda afet sonrası yapılacak harcamalar afet öncesi yapılması gereken harcamaların 7 ila 10 katı daha fazla oluyor.”

İNSAN HAYATI HER ŞEYE BEDELDİR

   “Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nde Başkan Vekili olarak görev yaptığım dönemde depreme karşı alınabilecek önemlerin ve depremlerin zararlarının en aza indirilmesi için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan meclis araştırma komisyonunu raporunda da deprem risk ve zararlarını azaltma çalışmalarının önemi üzerinde duruldu. İnancımızda bir insanın hayatını kurtarmak bütün insanlığın hayatını kurtarmakla eşdeğerdir. Yani insan hayatı her şeye bedeldir. Bunun için bireysel olarak, toplumsal olarak, üniversiteler olarak, STK'ler ve basın yayın organları olarak, iktidar ve muhalefet olarak afetlerde can kaybını en aza indirmek için 365 gün altı saat afetler gündemimizde olmalı diyor, vatandaşımızın afetler konusunda bilinçlenmesine katkı sağlamak amacıyla yapacağınız haberler ve yayınlardan dolayı sizlere de teşekkür ediyorum.” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2778

banner2763

banner2765

banner2754

banner2762

banner2764

banner2766

banner2723

banner2680

banner2751