Sineklere bilimle mücadele

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, “Vektör Mücadelesi Hizmeti” kapsamında karasinek ve sivrisineklere yönelik olarak gerçekleştirilen çalışmalarda profesyonel görüşlerden yararlanıyor. Bu kapsamda Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Hüseyin Çetin, Kocaeli’ye davet edilerek kullanılan ilaçların etkinliğini ve saha çalışmalarının başarısını ölçen araştırmalar yaptı.

İNCELEMELERDE BULUNDU
Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Veteriner Şube Müdürlüğü bünyesinde yürütülen vektör mücadelesi kent geleninde yılın her günü devam ediyor. Halk ve çevre sağlığını sağlamak amacı ile yürütülen önemli hizmetin verimliliğini tespit edip ortaya koymak için de çalışmalar yürütülüyor. Bu kapsamda Kocaeli’ye davet edilen Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Hüseyin Çetin bir dizi incelemelerde bulundu.

BİLİMSEL VERİLER
Büyükşehir Sağlık Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Dr. Osman Poyraz yapılan uygulamaların önemine değinerek, “Vatandaşlarımızın vektörlerden kaynaklanan sorunlarını en aza indirmek için hayata geçirdiğimiz çalışmaları bilimsel veriler doğrultusunda yürütüyoruz. Bilimin ışığında yürütülen hizmetin verimliliği, Kocaeli’ye daha iyi yansıyacaktır” şeklinde konuştu. Büyükşehir Veteriner Şube Müdürü Fatma Dilber Zehiroğlu ise Kocaeli’de yaşayan karasinek ve sivrisinek gibi canlıların biyolojik etkinlik testlerinin yapılması ile çevre – insan – ilaç üçgeni arasındaki etkileşimin değerlendirilmesi hedeflendiğini aktardı.

SAHAYA İNİLDİ
Bu kapsamda Büyükşehir Sağlık Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Dr. Osman Poyraz, Veteriner Şube Müdürü Fatma Dilber Zehiroğlu, Doç. Dr. Hüseyin Çetin ve teknik personel ile sahaya indi. Çetin, Kocaeli’de ilaçlama konusunda özellikle şikâyetlerin yoğun olduğu noktalarda üreme alanlarının tespit edilmesi ve buralarda çözüm önerilerinin geliştirilebilmesi için yerinde incelemelerde bulundu.

TEST ÇALIŞMASI BAŞLATTI
Doç. Dr. Hüseyin Çetin, Büyükşehir Belediyesi Veteriner Şube Müdürlüğü bünyesinde kurulan laboratuarda Vektör Mücadelesi Hizmeti’nin bilimsel verilere bağlanabilmesi ve yapılan çalışmaların tür bazında detaylandırılabilmesi için etkinlik test çalışmalarını başlattı. Çetin, öte yandan Akdeniz Üniversitesi’nde de detaylı çalışmalarını tamamlamak üzere, Kocaeli sahasından topladığı numuneleri ve ilaç örneklerini aldı. Yapılan çalışmaları öven Çetin, elde ettiği sonuçları ilerleyen günlerde Büyükşehir Belediyesi’ne iletecek.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817