Sırrı Paşa Konağı TRT Türk’te
 Sırrı Paşa Konağı TRT Türk’te

 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin restore edip Kocaeli’nin hizmetine verdiği Selim Sırrı Paşa Konağı Mimari ve tasarım dünyasını ekranlara taşıyan TRT Türk Fikir Atölyesi programına konu olacak. Tarihi Kentler Birliği'nin başarılı restorasyon uygulaması ödülünü de kazanan Sırrı Paşa Konağı’nı programda Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ersin Yazıcı, Prof.Dr. İsmet Ağıryılmaz ve ressam Emin Koz anlatacak. Program 10 Eylül Salı günü saat 21.00’de başlayacak.

 

ULUSAL MEDYANIN İLGİSİ

Yangınlar ve depremler ile yıkıntı halde iken aslına uygun olarak tekrar gün yüzüne çıkarılan Selim Sırrı Paşa Konağı ulusal medya kuruluşlarının da ilgisini gördü. Osmanlı son döneminden günümüze kalan klasik konak, TRT Türk’te yayınlanan ve mimari ve tasarım dünyasını ekranlara taşıyan Fikir Atölyesi programında izleyicilere konuk olacak.

 

UZMANLAR DÜNÜNÜ VE BUGÜNÜNÜ ANLATACAK

İzmit Mutasarrıfı Selim Sırrı Paşa'nın görkemli konağının restorasyonu ile döneminin üslubunu yansıtan iç süslemelerinin konuşulacağı programda, tarihi konağın yeni fonksiyonu da değerlendirilecek.  Programda Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ersin Yazıcı, Prof.Dr. İsmet Ağıryılmaz ve ressam Emin Koz da yer alacak. Sinem Öztürk'ün sunduğu Fikir Atölyesi 10 Eylül Salı günü saat 21.00’de izleyicilerin karşısına çıkacak.

 

TARİHİ DOKUYA UYGUN OLARAK RESTORE EDİLDİ

19. yüzyıl sivil mimarlık örneği olan Sırrı Paşa Konağı, İzmit Mutasarrıfı Sırrı Paşa tarafından yaptırılmıştır. 2 katlı ahşap konağın iç duvarları antik heykel ve mimari parçaları ile süslenmiştir. Konağın müştemilatı, Fransa'dan özel olarak getirilen tuğlalarla örülmüştür. Sırrı Paşa Konağı’nın iç mekân duvar bezemelerinin, Dolmabahçe Sarayı’nın restorasyonunu yapan ressamlar tarafından tezyin edildiği rivayet edilir. Çıkan bir yangınla ağır zarar gören konak, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından, tarihi dokusuna uygun olarak restore edilmiştir.

 

UYGULAMA ÖDÜLÜ ALDI

Mutasarrıf Sırrı Paşa tarafından yaptırılan ve Kocaeli şehrinin en görkemli yapılarından birisi olan konak, zarif mimarisi ve zengin kalemişi süslemeleriyle dikkat çekmektedir. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Sırrı Paşa Konağı restorasyon uygulamasıyla “Tarihi Kentler Birliği Uygulama Ödülü”nü kazanmıştır.

 

 

SELİM SIRRI PAŞA KİMDİR?

Asıl adı Selim olup Sırrı mahlasını kullanmıştır.  Vidinli (Bulgaristan) Balcı Kenanoğulları olarak tanınmış bir aileye mensuptur. 1851 yılında Vidin’de doğmuştur. İptidaî ve rüştîye eğitimini Vidin’de yapmış, ardından Rumeli, Anadolu ve Suriye’de yapılan şose yolları denetlemiş, yapımlarını sağlamıştır. Gösterdiği başarı üzerine 1888’de İzmit mutasarrıflığına atanmıştır.

 

ÇINAR AĞAÇLARINI DİKTİRDİ

Bu sırada yol yapım işlerine hız vermiş, göreve başlar başlamaz Ankara’ya doğru yapılmakta olan yol bitmemiş olduğundan sancak içinde yol seferberliği ilan etmiş ve 35 binden fazla köylüyle yolları sona erdirmiştir. Demiryolu boyunca sıralanan ve İzmit’in bir özelliği olan çınar ağaçlarını bu esnada diktirmiştir.

 

FEVZİYE CAMİİ’NE DEFNEDİLDİ

İzmit ovası bataklıklarının kurutulması için Tavşantepe yöresinden toprak getirterek kısmen kurutulmasını sağlamıştır. 1894 yılında Fransız Koleji’nin yapımı sırasında kulesine Fransız bayrağı çekildiğinde bayrağı indirtmiş ve inşaata engel olmuştur. Bu olay üzerine Fransız elçisinin şikâyeti ile görevinden açığa alınmıştır; ta ki 1913 yılında Balkan Harbi sırasında yeniden iskân işleriyle görevlendirilmiştir. 1924 yılında vefat etmiş, cenazesi Fevziye Camii yanına defnedilmiştir. 1943’te Belediye Başkanı Kemal Öz’ün çabalarıyla kemikleri Namazgâh Şehitliği’ne kaldırılmıştır.

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817