banner2752
banner2750
banner2776

Son dakika haberi: Türk askeri Musul'da
 Peşmergenin eğitimi amacıyla 2,5 yıldır Musul'da bulunan Türk  birliğinde yapılacak görev değişimi için 150 asker, 20 civarında tank eşliğinde  Başika bölgesine gönderildi
 
Peşmergenin eğitimi için 2,5 yıldır Musul yakınlarında  bulunan askeri birlik değiştirildi. 
 
AA muhabirinin bölgedeki güvenilir kaynaklardan aldığı bilgiye göre,  2,5 yıldır peşmergenin eğitimi için Musul yakınlarında bulunan Türk birliğinin  değiştirilmesi için Başika bölgesine 150 civarında asker karayoluyla gönderildi. 
 
Birliklerin değişimi dolayısıyla 20-25 tank da bölgeye intikal etti. 
 
 
Musul’a harekat sinyali mi?
Musul yakınındaki Kuzey Irak Kürt  Bölgesel Yönetimi hakimiyetindeki Başika ilçesindeki Türk eğitim birliğinin nöbet değişimi ve bu birliğe tabur seviyesine yakın bir tank gücünün koruma sağlamasının neden olduğu askeri hareketlilik merak uyandırdı. Türk subaylarının eğittiği Peşmerge güçlerinin Sincar’ı 12 Kasım’da IŞİD terör örgütünden temizlemesinin ardından bu askeri hareketlilik, Musul’a yönelik kapsamlı bir harekat hazırlığı için “düğmeye basılıyor mu?” kuşkusuna neden oldu. Kaynaklar, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı Eğit – Donat çerçevesinde görev yapan eğitim birliğinin nöbet değişiminde bulunduğunu belirtti. Türk eğitim birliğinin tank gücü ile takviye edilmesi dikkat çekici bulundu.
Irak’ın Musul bölgesi, 2014 yılının Haziran ayında IŞİD’in eline geçmişti. Bu bölgede, özellikle Ezidi halka yönelik büyük bir katliam yaşanmıştı.
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’ye bağlı peşmerge güçleri, 12 Kasım 2015 tarihinde Şengal (Sincar) bölgesinde terör örgütü IŞİD’e yönelik başarılı harekatta bulunmuştu. Peşmerge güçlerinin bu başarısının ardında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin eğitim desteği önemli faktör olmuştu. TSK, Kuzey Irak’ta ağırlıklı olarak peşmerge ve diğer etnik grupların silahlı güçlerini 2.5 yıldır eğitiyor. Türk subaylarının eğitimi nedeniyle yerel güçler IŞİD’e karşı özellikle meskun mekanlarda başarılı olmaya başladı.
Irak merkezi güçleri ile peşmerge güçleri ve diğer yerel güçler, ABD ve Türkiye’nin öne çıktığı koalisyon güçlerinin hava desteğinde bir süredir Musul’a yönelik kapsamlı bir harekat için hazırlık yürütüyor.
Başika bölgesinde, peşmerge güçlerine eğitim veren ve subay astsubay ve uzmanlardan oluşan TSK personeli nöbet değiştirdi. Bölgeye, 150 personelden oluşan yeni birlik gönderildi. Bu değişim sırasında yaklaşık 30 Türk tankı Irak topraklarında Türk askerlerine koruma amaçlı görev yaptı. Bir tank taburu yaklaşık 36 tanktan oluşuyor. Türk tankları da, Kuzey Irak'ta görev yapmaya başladı.

Kaynak:Milliyet
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2763

banner2765

banner2754

banner2762

banner2764

banner2766

banner2723

banner2751

banner2771

banner2773

banner2772

banner2774

banner2775

banner2777

banner2680