SUNGURLU BARAJI’NA HES KURULACAK
 YÖNETİM DE KATILDI

Ziyaretinde Özer’e yönetim kurulundan İsmail Demirel, Soner Efe ve Erkan Sak, dernek üyeleri Burhan Yalçın ve Mutlu Yılmaz ile köy halkından Mutlu Yılmaz eşlik etti. Akçaova Köyü Muhtarı Remzi Yücel ile bir araya gelen Başkan Özer, önemli bir konuyu gündeme getirerek, Sungurlu Barajı kapsamında bir HES projesinin de hayata geçirilebileceğini söyledi.

 

MUHTARI DA DİNLEDİLER

Bölgede Muhtar Yücel ve köylüleri dinleyen ve taleplerini tek tek not alan Özer, “Sungurlu Barajı ile insanların yaşamları çok ciddi manada etkilenecek. Şayet bu proje mutlaka olacaksa, yapılır. Buna kimse engel olamaz. Ancak projenin içeriği ne olursa olsun çalışmada insanların mağduriyetleri en aza indirgenmeli. Köylülerin alışkın oldukları yaşam koşullarına gerekli imkan tanınmalı” dedi.

 

“KÖYLÜ, BU TOPRAKLARA BAĞLI”

Konuyu detaylandıran Özer, “Bu topraklar bölge insanı için çok önemli. Yaşam şartlarını kendileri oluşturmuşlar. Şimdi toplumun devletten bir isteği var. Şayet bu baraj yapılacaksa ve köyleri yok olacaksa da alışkın oldukları yaşam şekillerinden uzaklaşmak istemiyorlar. Yani ‘Al bu parayı, git’ sözü ile karşılaşmayı arzu etmiyorlar. Sonra buradaki insanların bu topraklarla tarihi bir bağı var. Manevi sebepler de köylüyü buraya bağlıyor” açıklamasında bulundu.

 

“TEK OLUMSUZLUK, HES”

Bölgede bir Hidroelektrik Santrali (HES) çalışmasının da yapılabileceğini söyleyen Özer, “Zaten barajı projesi nedeniyle o kadar köyün birden sular altında kalmasının sebebi bu HES projesi. Şayet bu yapılmazsa köyler yok olmayacak. Temin edilen su miktarı hemen İstanbul’a gönderilecek. Fakat HES projesi nedeniyle barajın kapsayacağı alan da genişliyor. Haliyle köyler bu nedenle sular altında kalacak” diye konuştu.

 

“ZATEN SU GÖNDERİLİYOR”

Sungurlu Barajı’nın 245 milyon metreküp kapasitesinin bulunacağını kaydeden Özer, şöyle konuştu: “Bu proje, yine İstanbul’un su ihtiyacının karşılanması amacı ile ilk olarak 1954 yılında gündeme gelmiş. Fakat ilk kez bu kadar ciddi manada konu ele alınıyor. Fakat zaten bu bölgeden yılda 145 milyon metreküp su İstanbul’a aktarılıyor. Yani Kandıra’dan İstanbul’a su takviyesi ilk kez olan bir hadise değil. Başta söylediğim gibi, insanlar kendilerini mağdur etmeden bu projenin değerlendirilmesin, en azından proje kapsamında HES’in değerlendirilmemesini istiyor.”

 

 

SUNGURLU BARAJI’NIN ETKİLEYECEĞİ KÖYLER

 

Akçaova

Akıncı

Aldan

Ağaçağıl

Çalyer

Develi

Masuhlar

Şerefsungur

Karadivan

Hacışeyh

Tatarahmet

Çakmaklar

Teksen

Selametli

Çalca

Kubuzcu

Gebeşler

Yağcılar

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817