banner2818
banner2819
banner2821
banner2820

Tarihi Roma Lahdi aydınlandı

ÇEVRE DÜZENLEMESİ YAPILDI

Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli’deki tarihi mirasları günümüze taşımak ve korumak amacı ile çalışmalarını sürdürüyor. Gölcük Ulaşlı mevkisinde yol kenarında bulunan Konca Lahdi’ne de bir dizi düzenleme yapıldı.  MS. II. Yüzyılda Roma döneminde yapılmış bir mezar yapısı olan lahit ilk olarak Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun onayıyla çevre düzenlemesi gerçekleştirildi.

 

BİLGİLENDİRME TABELASI

Büyükşehir İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı Tarihi Mekânlar Şube Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar kapsamında tarihi yapıya ait bilgileri içeren bilgilendirme tabelası da hazırlandı. Tabelada “MS. II. Yüzyılda Roma döneminde yapılmış olan bir mezar yapısıdır. Bölgede “Roma Mezarı” olarak anılmaktadır. Mezar Bithynia bölgesinde karşımıza çıkan diğer lahitlere benzer bir formda yapılmıştır. 1745 yılında buradan geçmiş olan Seyyah Charles de Peyssonel, lahdin bulunduğu mevkiden adının ‘Kongessi’  (Konca) olduğunu belirtmektedir” bilgileri yer alıyor.

 

GECE AYDINLATILMASI

Tarihi yapının gece de ziyaret edilmesi için çalışma başlatan Büyükşehir Belediyesi, Konca Lahdi’ne gece aydınlatma sistemi kurdu. Böylece Konca Lahdi’nin tarihi eser olarak algılanması sağlanarak yol kenarında bulunan tarihi eserin farkındalığı artırıldı.

 

KİTABESİNDE YAZANLAR

Lahdin denize bakan kısmında bir kitabe bulunmakta, diğer yüzünde ise kiline üzerinde bir erkek ve kadın figürü ile ayakta duran bir hizmetçi betimlenmiştir. Lahdin kitabesinde şu ifadeler yer alıyor: “     Artemata ve Artemidoros’un oğulları Poidonei ve Apollonios kızı Tatia yaşarken bu lahdi kendilerine hazırlattılar. Yoldan geçenlere ve denizden geçenlere selam olsun”

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner2817

banner2823

banner2822

banner2824

banner2825

banner2826